İlmek İlmek Anadolu: Ege Bölgesi Büyük Halı ve Kilim Müzayedesi Başlıyor!
Ege Bölgesi’nin kültürel zenginlikleri, 26 Ekim 2024 tarihinde Afyonkarahisar’ın tarihi Taşhan Çarşısı’nda düzenlenecek büyük halı ve kilim müzayedesiyle gözler önüne serilecek. Bu müzayede, yalnızca antika meraklılarının değil, Anadolu'nun her köşesinde ilmek ilmek dokunan tarihî halı ve kilimlere gönül veren herkesin ilgisini çekecek. Etkinliğin düzenlendiği mekân olan Taşhan Çarşısı, Afyonkarahisar’ın kültürel dokusunun ve tarihî mirasının en önemli simgelerinden biri.
Afyonkarahisar'ın önde gelen sahaflarından İhsan Soysal, bu özel müzayedeyle ilgili Türkeli Gazetesi’ne verdiği demeçte, Anadolu'nun dokuma kültürünün gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekti. İhsan Soysal, Afyonkarahisar Taşhan Çarşısı'ndaki sahaf dükkânında yıllardır kitapseverlere hizmet veriyor ve kültürel zenginliklerin korunması için pek çok projede yer almış bir isim. Soysal, Anadolu’nun dokuma kültürü ve bu müzayede hakkında şunları dile getirdi:
"Bu müzayede, kültürel mirasımızı geleceğe taşıma adına çok önemli bir etkinlik. Halı ve kilim, Anadolu'nun dört bir yanında yüzyıllardır dokunan ve her ilmiğinde bir hikâye barındıran eserlerdir. Her bir kilim, her bir halı, dokunduğu coğrafyanın tarihini, halkının özlemlerini, sevdalarını anlatır. Bugün bu nadide parçaları Afyon’un tarihi atmosferinde buluşturmak bizim için çok değerli."
Anadolu'nun Dokuma Hikayeleri
Anadolu'nun dört bir yanından gelen halılar ve kilimler, Afyonkarahisar'daki müzayede için özenle bir araya getirildi. İhsan Soysal, Afyonkarahisar'ın dokuma kültürünün zenginliğine vurgu yaparak, "Afyon'da 500'den fazla köy var ve çoğunda dokuma tezgâhları mevcut. Her köyün dokuma gelenekleri, halılara yansıyan bir tarih ve kültür birikimi oluşturuyor. Örneğin, benim evimde 40 yıl önce Çıkrık köyünde dokunmuş bir halı var"
Afyonkarahisar Taşhan Çarşısı’nın tarihî atmosferiyle birleşen bu müzayede, yalnızca bir alışveriş değil, aynı zamanda kültürel bir buluşma fırsatı sunacak. Soysal, bölgenin kültürel mirasını yaşatmanın ve bu tür etkinliklerin önemine vurgu yaparak, şunları ekledi:
"Taşhan Çarşısı, Afyonkarahisar’ın tarihi dokusunu en güzel yansıtan mekânlardan biri. Halı ve kilim müzayedesinin burada yapılacak olması da mekânın ruhuyla birebir örtüşüyor. Bu halı müzayedesini ilk kez deneyeceğiz. İleride bu tür etkinlikleri bir dernek ya da vakıf yararına gerçekleştirme düşüncemiz her zaman var. Afyon'da halı ve kilim üzerine çok sayıda hikaye var. Her desenin, her motifin bir anlamı var. İnsanlar bu müzayedelerde sadece antika alıp satmıyor, aynı zamanda Anadolu'nun rengini, kültürünü ve geçmişini öğreniyor."
Halı ve Kilim Kültürü Üzerine Söyleşi
Müzayedenin yalnızca bir alışveriş etkinliği olmadığını belirten organizatörler, Türkiye’nin bu alandaki en önemli uzmanlarından olan Av. Servet Örmen’in sunumuyla bir söyleşi düzenleneceğini duyurdu. Söyleşide, halı ve kilim kültürünün derinliklerine inilecek ve katılımcılara dokuma sanatının incelikleri ile her motifin ardındaki anlamlar aktarılacak.
Soysal, "Servet Örmen müzayedenin başlamasından önce yarım saatlik bir söyleşi yapacağız. İnsanlara halı ve kilimlerin, dokumanın değerini anlatacağız ki evlerindeki bu kültürel mirasın kıymetini bilsinler"
Rezervasyonunuzu Yaptırmayı Unutmayın
Bu müzayede, kültürel bir yolculuğa çıkmak ve Anadolu’nun dokuma mirasını keşfetmek isteyen herkese açık olacak. Taşhan Çarşısı’nın büyüleyici atmosferinde sergilenecek bu eserler, koleksiyon meraklıları için kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor.
Rezervasyon yaptırmak için iletişim bilgileri şu şekildedir: WhatsApp: 0505 882 6036
Program Akışı:
19:30 - Halı ve Kilim Kültürü Üzerine Söyleşi
20:00 - Ege Bölgesi Büyük Halı ve Kilim Müzayedesi Başlangıcı
Tarih: 26 Ekim 2024, Cumartesi
Yer: Afyonkarahisar Taşhan Çarşısı
Anadolu'nun renklerini, desenlerini ve hikayelerini keşfetmek isteyen herkes bu etkinliğe davetlidir. >>ÖZEL HABER: HİLAL PARLAK
Yorumlar
Kalan Karakter: