Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Serhat Korkmaz kalp ve damar hastalıkları risk faktörleri arasında en önde gelen ve yaygın olanının hipertansiyon olduğunu ifade ederek, “Hipertansiyon (kan basıncının normalden yüksek olması) Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın bir halk sağlığı sorunudur.” dedi.
“DÜNYADA 1.8 MİLYAR HİPERTANSİYON HASTASI VAR”
Dünya’da hipertansiyon ile ilgili yapılan çalışmalara değinen Korkmaz, “ Araştırmalar sonucu dünya üzerinde yaklaşık 1.8 milyar hipertansiyon hastası bulunduğu ve bunların % 50’ sinin durumlarından tamamen habersiz olduğu gözlenmiştir” dedi. Türkiye’de de hipertansiyonun yaygın bir sağlık sorunu olduğunun altını çizen Korkmaz, “Sağlık Bakanlığı tarafından 2011 yılında 15 yaşından büyükler arasında yapılan saha araştırmasında ülkemizde her 5 kişiden birinin hipertansiyon hastası olduğu tespit edilmiştir ki bu da oran olarak % 23’ e tekabül etmektedir.” dedi.
“TÜRKİYE’DEKİ HER ÜÇ ÖLÜMDEN BİRİNİN SEBEBİ”
Türkiye’de hipertansiyon’a bağlı hastalıklardan hayatını kaybeden kişi sayısının toplam vefatlar içindeki oranının fazlalığına değinen Korkmaz, “ En sık görülen komplikasyonu koroner kalp hastalığı ve inme olan hipertansiyonun, dünya genelinde her üç ölümden biri ile bağlantısı vardır” dedi. İnmenin sebepleri arasında tansiyonun en önde geldiğini ifade eden Korkmaz, “ Tanı konulmamış ve kontrolsüz hipertansiyon inmenin en önemli sebebidir. Yukarıda sözü geçen araştırma ile ülkemizde tansiyon ölçümü ile hipertansiyon teşhisi konan ve daha önce hipertansif olduğunu bilmeyen kişilerin oranı % 8,8’ dir. Kontrolsüz kan basıncı ile bağlantılı olarak; inme, kalp yetmezliği, börek yetmezliği, periferik damar hastalığı, göz damarlarında hasar ve görme kaybı, damarlarda anevrizma gelişebilmektedir.” dedi.
“HER YAŞTA GÖRÜLEBİLEN YÜKSEK TANSİYONUN BİRDEN FAZLA NEDENİ OLABİLİR”
Hipertansiyonun her yaşta görülebilen bir hastalık olduğunu vurgulayan Korkmaz hipertansif bireylere yönelik önerilerde bulunarak, “ Hipertansif bireyler; sağlıklı beslenmeli, fazla kilolu/ obez ise kilo vermeli, fizik aktiviteleri düzenli yapmalı, tuz kullanımını azaltmalı, düzenli muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine önem vermeli, ilaçlarını önerilen dozlarda ve sürede aksatmadan kullanmalı ve kan basıncını düzenli olarak izlemeli ,izlenmesini sağlamalıdır “ dedi. Hipertansiyonun nedenlerini sıralayan Korkmaz, “ Kalıtım, cinsiyet, şeker hastalığı, şişmanlık, sigara ve alkol kullanımı, stres, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı tuz kullanımı, sağlıksız beslenme alışkanlığı ve yaşlılık yüksek tansiyonun en belirgin nedenleridir.” dedi.
“ HAMİLELİKTEKİ HİPERTANSİYON’UN BELİRTİLERİNE DİKKAT EDİLMELİ”
Gebelikteki hipertansiyonun altında bir hastalık yatabileceğini vurgulayan Korkmaz, “Bir hastalığa bağlı olarak da görülebilen yüksek tansiyon bazen gebelikte de görülebilir. En sık rastlanan belirtileri ise; baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları, düzensiz kalp atışıdır.” dedi.
EVREN ATCI