İl Genel Meclisi nisan ayı oturumlarında gündemin 7’nci maddesi olan “2017 Mali yılı denetim Raporu” nun okunup okunmaması konusu gerginlik yarattı. Meclis üyeleri İsa Çağa ve İbrahim Acar, raporun okunmadan geçilmesine tepki gösterdi. Ortam bir anda gerildi.
İl Genel Meclisi’nde nisan ayı oturumları devam ediyor. Oturumların üçüncü birleşiminde 2017 Mali yılına ait Denetim Komisyon raporunun okunması damga vurdu. İGM Başkanı Salih Sel, raporun 14 sayfa olduğunu söyleyerek dileyenlerin bu raporu kendisinin okumasını istedi. Meclis üyelerinden İsa Çağa ve İbrahim Acar bu duruma tepki gösterdi.
AFYON HALKINDAN NE KAÇIRMAK İSTİYORSUNUZ?
İsa Çağa, bu raporun her ne olursa olsun okunması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Sayın Başkan, bu yıla kadar bu rapor her zaman bu meclisten okunmuştu. Bugünde okunması gerekiyor. Afyonkarahisar halkı bu raporun içeriğini öğrenmeli. Burada basın mensupları var. Raporu okutmadan oylamaya geçerek Afyon halkından ne saklıyorsunuz? Yanlış yapıyorsunuz” dedi.
BU RAPORUN OKUNDUĞUNU DUYMADIM
AK Partili meclis üyesi Ömer Tunçay bu sözler üzerine “Başkanım ben 9 yıldır meclis üyesiyim. Bu raporun okunduğunu daha duymadım” dedi. Bu sözlere yanıt veren İsa Çağa, “Ömer kardeşim geçen yıl o raporu burada ben okudum” dedi.
DURUMA SALİH SEL MÜDAHALE ETTİ
İGM Başkanı Salih Sel artan gerginliğe “dur” dedi. Başkan Sel, gelen itirazlardan sonra iç tüzüğü kontrol ettirdi. Ve raporun meclis salonunda okunmasına karar verdi.
BAZI ÜYELER SALON DIŞINA ÇIKTI
Salonda meclis üyelerine okunmaya başlanan raporu dinlemek istemeyen bazı vekillerin salon dışına yada çay ocağına geçmeleri dikkatlerden kaçmadı.
KİRAZIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER AŞILMALI
MHP’li meclis üyesi Haydar Serdaroğlu, Afyonkarahisar’da üretilen kirazların Çin’e satışında yaşanan sıkıntılar olduğunu belirtti. 2015 yılında G20 üyeleri arasında Türk kirazının Çin’e ihraç edilmesi yönünde bir protokol imzalandığını hatırlatan Serdaroğlu, halen bu uygulamanın tam manasıyla uygulanamadığını söyledi. Serdaroğlu, şöyle konuştu: “1 kg ürününü Çin’e hala satamıyoruz. Çünkü bu protokole göre Akdeniz meyve sineği ihtimali üzerine kirazların 16 gün soğuk hava deposunda 1 derecenin altında kalması gerekiyor. Bu uygulamanın amacı meyvenin içinde, meyve sineği veya larva varsa ölmesi. Türkiye’de böyle bir risk olmasa da Çin zorunlu tutuyor ve bu zararların riskini almak istemiyor. Kiraz yetiştirilen yerlerde Akdeniz meyve sineği rastlanmadığı yerlerde bu uygulamanın kaldırılması gerekir. Bakanlık yetkililerinin yeniden bu maddenin taraflarca görüşülerek çözülmesi gerektiğini düşünüyorum.”
ÇİNLİLERİ TÜRK KİRAZINA ALIŞTIRMALIYIZ
Çinlileri Türk kirazına alıştırmak gerektiğini belirten Serdaroğlu: “Türkiye de ve şehrimizde yetiştirilen Ziraat 900(Napolyon) en çok ihraç edilen bu kirazın, toplama ve paketleme olarak protokoldeki madde gereği 16 günlük bekleme süresinden dolayı bozulma riskinin olması sıkıntı yaratır. Çin’e Kiraz ihraç eden ülkelere baktığımızda, Şili Nisan ayında, Amerika ve Türkiye Haziran ayında ürünü toplayarak hazır hale getiriyor. Burada Türkiye’nin bir avantajı da Çin’in Amerika’ya %15 vergi uygulaması. Türkiye bu verginin dışında kalması, Çin Pazarına her yıl 40,50 bin ton kiraz ihraç eden, Amerika’nın hegemonyasını kırarak Çin’lileri Türk kirazına alıştırmak için bir fırsat olur. Diğer bir faydası da Çin ile Türkiye arasındaki ithalat ve ihracat açığının kapatılması yönünden de iyi olur.” dedi
ALİ ÖZKAYA BU MECLİSTEN SÖYLEMİŞTİ
Milletvekili Ali Özkaya’nın İGM’de yaptığı açıklamayı hatırlatan Serdaroğlu, bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti. Serdaroğlu: “Afyonkarahisar’da ortalama 47,000 ton kiraz üretildiği, Türkiye’nin kiraz üretiminin %10’unu,kiraz ihracatının %30’nu karşılandığı düşünülecek olunursa Şehrimiz için ciddi bir gelir kaynağı olur. Sayın vekilimiz Ali Özkaya beyin geçen yıl şubat ayı toplantılarımızın son oturumunda yaptığı konuşmada, Kirazlarımızı Çin’e satsak başka bir iş yapmamıza gerek kalmaz.1 buçuk milyar insan var. Bu bölgemizdeki tarım ürünlerine ciddi katkı yapmış oluruz diye düşünüyorum dediğini unutmuş değiliz. İnşallah gerçekleşir. Bu konuyu kısaca özetledik ten sonra bu kadar önemli bir meselenin neden hala çözülemediğinin bence araştırılıp çözüme kavuşturulması,2023 hedefleri arasında yer alan 500 milyar dolar ihracat hedefine ciddi katkı sağlayacağını, Şehrimiz ve Ülkemiz adına Hayırlı olacağını düşünerek saygı ve sevgilerimi sunuyorum.” >>Nail Azbay
Yorumlar
Kalan Karakter: