Bu yılın ilk çeyreğinde 100 dolara ulaşması beklenen gümüş, yılın ilk ayı tamamlanmadan 103 doları aşarak rekor kırdı. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen yükselişte jeopolitik riskler, ABD Başkanı Donald Trump’ın politikaları, faiz indirim beklentileri, zayıf dolar ve endüstriyel talep etkili oldu. Uzmanlar, yükselişin sürebileceğini belirtirken, bazı göstergelerin ise “düzeltme” sinyali verdiğine dikkat çekiyor.
Geçen yıl yaşanan rallinin ardından bu yıl daha sınırlı bir yükseliş öngörülen gümüş, beklentileri aşan bir performans sergiliyor. 2025 yılına 28,9 dolardan başlayan ve yılı 71,1 dolardan kapatan gümüşün ons fiyatı, 2026’nın ilk ayında sert yükselişlerle 100 dolar seviyesini aştı. Uluslararası piyasalarda geçen hafta itibarıyla 103,3 dolara çıkan gümüş, tarihi zirvesini yeniledi.
Yükselişte, jeopolitik risklerin sürmesi, Trump’ın politikalarının ticarette belirsizlik yaratması, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bağımsızlığına ilişkin endişeler, sanayi metali olması nedeniyle artan fiziki talep ve doların zayıflaması etkili oldu.
“ÖNGÖRMEK MÜMKÜN DEĞİL”
Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, gümüş fiyatlarının seyrine ilişkin yaptığı değerlendirmede, hızlı yükseliş dönemlerinde hedef fiyat tahmini yapmanın yanıltıcı olabileceğini söyledi. Ergezen, “Bu yıl gümüşü yukarı taşıyan ana faktörler; faiz indirim beklentileri, küresel ticaretteki belirsizlikler ve jeopolitik riskler. Bunların büyük bölümü Trump’ın politikalarıyla doğrudan bağlantılı. Trump’ın nasıl bir adım atacağını bugünden öngörmek mümkün değil. Bu nedenle destek seviyeleri kırılmadıkça pozisyonların korunması daha sağlıklı olabilir” dedi.
ROBOT VE KALDIRAÇ ETKİSİ
Uluslararası piyasaların entegrasyonu ve türev ürünlerdeki artışın da fiyatları hızlandırdığını belirten Ergezen, “Momentum yatırımcıları, algoritmik işlemler ve kaldıraçlı pozisyonlar gümüşteki yükselişi beklenenden daha güçlü hale getirmiş olabilir” diye konuştu.
‘DÜZELTME’ UYARISI
Bazı uluslararası analizlerde ise altın/gümüş rasyosunun geçen yıl 106 seviyelerinden 50’ye kadar gerilemesinin, gümüş fiyatlarında olası bir düzeltmenin habercisi olabileceği belirtiliyor. Ayrıca borsa yatırım fonlarında (ETF) yıl başından bu yana gümüşte net satış yaşanması, büyük yatırımcıların ralliye olan güveninin zayıfladığı şeklinde yorumlanıyor.
Ergezen, bu konuda da “Düzeltme ihtimali oldukça yüksek. Ancak bu düşüşün aniden olacağı anlamına gelmez” değerlendirmesinde bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: