GÖZ HASTALIKLARI UZMANI DOÇ. DR. YAŞAR: "GÖRME KAYBINI İHMAL ETMEYİN!"
Özel Fuar Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Erdoğan Yaşar, kataraktın tedavi edilmemesi durumunda görme kaybı, glokom ve kalıcı körlük gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.
Özel Fuar Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Erdoğan Yaşar, katarakt ve Kataraktın tedavi edilmemesi durumunda ortaya çıkabilecek riskler hakkında önemli bilgiler verdi.Göz sağlığı, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Özellikle ilerleyen yaşlarda sıkça karşılaşılan katarakt, görme yetisinin azalmasına neden olan ciddi bir göz hastalığıdır.
KATARAKT NEDİR VE NASIL İLERLER?
Kataraktın, göz merceğinin zamanla saydamlığını kaybederek bulanıklaşmasıyla ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Erdoğan Yaşar, hastalığın genellikle yavaş ilerlediğini ve bu nedenle hastaların görme kaybını çoğu zaman geç fark ettiğini ifade etti.
“Katarakt, ilk başta hafif bir bulanıklık olarak hissedilir. Ancak ilerledikçe görme keskinliğini ciddi oranda düşürür ve kişi günlük yaşamında zorlanmaya başlar.” dedi.
TEDAVİ EDİLMEYEN KATARAKTIN RİSKLERİ
Kataraktın zamanında tedavi edilmemesinin ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Yaşar, şu risklere dikkat çekti:
“Görme Kaybının Artması: Katarakt ilerledikçe görme bulanıklaşır ve kişi okuma, araç kullanma, televizyon izleme gibi günlük aktivitelerde zorlanır. “İleri seviyeye ulaşan katarakt, ışığın geçmesini neredeyse tamamen engelleyebilir.” dedi.
Glokom (Göz Tansiyonu): Katarakt göz içi sıvı dengesini bozarak basınç artışına neden olabilir. Bu da glokom riskini artırır. “Tedavi edilmeyen katarakt, glokom gibi kalıcı görme kaybına neden olabilecek hastalıkların zeminini oluşturabilir.”
Çift Görme ve Işık Hassasiyeti: Katarakt ilerledikçe ışık saçılması, gece görüş zorluğu ve ışığa karşı hassasiyet gibi belirtiler ortaya çıkabilir. “Özellikle gece araç kullanırken far ışıkları rahatsız edici hale gelir, bu da kazalara neden olabilir.”
Göz Merceğinin Sertleşmesi: Katarakt ilerledikçe mercek sertleşir, bu da cerrahi işlemi zorlaştırır. “Erken dönemde yapılan ameliyatlar hem daha kolaydır hem de iyileşme süreci daha hızlı gerçekleşir.”
KATARAKT AMELİYATININ ÖNEMİ
Doç. Dr. Erdoğan Yaşar, kataraktın tek tedavi yönteminin cerrahi müdahale olduğunu belirterek,“Katarakt erken dönemde teşhis edilirse, cerrahi müdahale hem daha kolay hem de daha kısa sürede tamamlanır. Günümüzde uygulanan modern tekniklerle hastalar kısa sürede normal yaşamlarına dönebilmektedir.” diye konuştu. Katarakt tedavi edilmediğinde görme kaybı, göz içi basınç problemleri ve hatta kalıcı körlük gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
Doç. Dr. Erdoğan Yaşar, “Katarakt belirtileri fark edildiğinde zaman kaybetmeden bir göz hastalıkları uzmanına başvurulmalı ve uygun tedavi süreci başlatılmalıdır,” diyerek erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekti.”
ŞEYDA YEŞİLÇAY