Milyonlarca kiracı ve ev sahibinin merakla beklediği zorunlu arabulucuk sistemi ile kira tespit ve tahliye davalarında, öncelikle arabuluculuk başvurusu yapılması zorunlu hale getirileceğini dile getiren Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Emlak Komitesi Başkanı, Gayrimenkul Uzmanı Salim Şenkaya, “Son dönemde kiracı ve mal sahibi arasında yaşanan uyuşmazlıkların arttı. Ülke tarihinde son iki yıla kadar böyle bir sorunla karşılaşmadığımız ancak pandemi ve küresel ekonomik krizinde etkisiyle içinde bulunduğumuz yüksek enflasyon ve ekonomik sıkıntılardan dolayı aslında bu dönemde iki tarafında mağdur olduğunu sektör temsilcileri olarak düzenlemeyi bekliyoruz” dedi.
“YETKİ BELGELİ EMLAK OFİSLERİ TERCİH EDİLMELİ”
Ticaret Odası Emlak Komitesi Başkanı, Gayrimenkul Uzmanı Salim Şenkaya, kira uyuşmazlıklarının en az seviyelerde tutulmasının yoluna değinerek, “bu tür anlaşmazlıkların arabuluculuğunda bilirkişi olarakta Yetki Belgeli Emlak Ofislerinin Görüşlerinin alınmasının oldukça önemli. Arabuluculuğun bu tür Dava sayılarında da ciddi düşüşler olmasına ve hızlı sonuçlar alınmasına katkı sağlayacaktır." dedi. Hemen hemen her gün haberlerde kiracı ve mülk sahibinin yaşadığı uyuşmazlıklara dair olayların yer aldığını belirten Salim Şenkaya “Bunlar karşı tarafa şiddet uygulama ya da farklı yan yollar deneme noktasına varıncaya kadar gidiyor. İstenmeyen olaylara maruz kalınıyor. Bu düzenlemeyle birlikte artık hem dava aşamasına gelinmeden, hem de aralarında bulunan bu anlaşamamazlık durumunu arabulucu sayesinde bir araya gelinerek giderilebilecek ve ilk olarak bu aşamada uzlaşma sağlanacaktır. “ dedi.
“ARABULUCULUK ÖZEL HUKUK SİSTEMİNE TABİ ALTERNATİF BİR ÇÖZÜM YÖNTEMİDİR”
Şenkaya arabuluculuk sisteminin Türk Hukuk sistemindeki yerine dikkat çekerek, “Arabuluculuk özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümünde tarafların iradesiyle işleyen bir alternatif çözüm yöntemidir. Arabuluculuğun asıl görevi, mahkemelerin iş yükünü hafifletmek ve uyuşmazlıkların barışçıl, hızlı ve kesin bir şekilde çözümlenmesini sağlamaktır.” dedi. Şenkaya sürecin işleyişini, “Taraflardan birinin arabuluculuğa başvurması halinde Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından belirlenen bir listeden ilgili komisyon başkanlıklarına bildirilen arabulucular arasından bir seçim yapılarak arabulucu atanır. Arabulucu tarafsız olmak zorundadır. Taraflara ulaşan arabulucu, görevlendirme süreci hakkında tarafları bilgilendirir ve ilk toplantıya katılmaları için davet eder. Arabuluculuk toplantılarına, tarafların yanı sıra avukatları veya yasal temsilcileri de katılabilirler. Taraflar, görüşmeleri sırasında taleplerini dile getirir ve ortak bir anlaşmaya varabilmek için çaba sarf ederler. Arabulucu, taraflara eşit muamele ederek adil bir müzakere ortamı sağlama sorumluluğunu taşır.” şeklinde açıkladı.
“ARABULUCULUK İLE DAVA SÜRELERİ KISALIYOR”
Ticaret Odası Emlak Komitesi Başkanı, Gayrimenkul Uzmanı Şenkaya arabuluculuk sisteminin hızlı çözüm için öneminin altını çizerek, “Arabuluculuk sisteminde taraflar arasında Görüşme süreci 3+1 hafta şeklinde olacaktır. Yani toplam da bir ay gibi bir sürede anlaşma sağlanacaktır. Eğer anlaşılamazsa dava yolu devreye girecektir. Böylece kiracı ve mülk sahiplerinin anlaşamaması sebebiyle artış yaşanan dava sayılarında da azalma olacaktır” diye konuştu.
>>ÖZEL HABER: EVREN ATCI – OĞUZHAN ÖZDEMİR
EVREN ATCI