Afyonkarahisar sınırları içerisinde yer alan mağaraların büyük çoğunluğu henüz bilimsel olarak keşfedilmemiş olsa da, bölgedeki ilk gözlemler doğanın burada büyük bir hazine sakladığını gösteriyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün girişimleriyle bazı mağaralar hakkında ilk teknik raporlar hazırlanırken, birçok mağara halen gizemini koruyor.
Kurt İni Mağarası – Sandıklı
Sandıklı ilçesine 34 km uzaklıkta, Bökenin Yurdu mevkisinde, 1700 metre rakımda orman içinde yer alır. Mağaranın yaklaşık 300 metre uzunluğunda olduğu tahmin ediliyor. Tavan çökmesi nedeniyle iç kesimlerine ulaşılamamıştır. Aynı bölgedeki Oktur Mağarası ise henüz incelenmemiştir.
Buzluk Mağarası – Sultandağı
Dereçine Kasabası’nın güneyinde, Sultandağları'nın 2.519 metrelik zirvesine yakın konumdadır. Küçük Kirazlı Yaylası’ndan sonra 4 saatlik yürüyüşle ulaşılır. Mağara, dar ve üçgen biçiminde daralan girişiyle dikkat çeker. İçeride 3 kademeli bir yapı vardır ve 5. metreden itibaren buzlanma görülür. Duvarlar ve taban buz kristalleriyle kaplıdır. Yazın bile serinliğini koruyan mağara, iklimsel ve jeolojik özellikleri nedeniyle nadide bir doğa oluşumudur.
Dipevler (İnsuyu) Mağarası – Bolvadin
Bolvadin’e 7 km uzaklıkta, Dipevler Köyü yakınında yer alır. İki katlı olan mağarada sarkıt ve dikitler ile birlikte tatlı su kaynağı da bulunmaktadır. M.T.A. Genel Müdürlüğü’nce inceleme yapılması için girişimler sürmektedir. Ziyarete açılması planlanmaktadır.
Suçıkan Mağarası – Dinar
Dinar ilçesindeki Suçıkan Park Oteli’nin arkasında yer alan bu mağara oldukça büyük olduğu tahmin edilmesine rağmen, henüz bilimsel olarak araştırılmamıştır.
Balcam Mağarası – Emirdağ
Emirdağ ilçesine 10 km mesafede, Balcam Köyü yakınlarında yer alır. Derin galerilerden oluşan yapısıyla dikkat çeker. Geniş iç yapısıyla, detaylı keşif ve değerlendirme yapılmayı beklemektedir.
Karacamal ve Dipsiz Mağarası – Şuhut
Şuhut ilçesinin Balçıkhisar Kasabası'na 5 km uzaklıkta, Kocadere mevkisinde yer alır. Bugüne kadar bu mağaralarla ilgili herhangi bir bilimsel araştırma yapılmamıştır.
Kuzu İni Mağarası – Şuhut
Karacamal Mağarası’nın daha üst kotunda yer alır. Girişinde koyun barınağı olarak kullanılması nedeniyle bu isimle anılmaktadır. Dar koridor şeklindeki galeriden geçerek ulaşılan orta büyüklükteki ana boşlukta dikkat çekici sarkıt ve dikitler mevcuttur. Doğal yapısıyla öne çıkan ve turizm açısından değer taşıyan mağaralardandır.
Yorumlar
Kalan Karakter: