Frig vadisinde yürüyüş yaptılar
Hıdırellez günü Frig vadisine yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte konuşan Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim üyelesi Turan Akkoyun, Doğa Yürüyüşünde Frik vadisinin tarihi ve kültürel mahiyetini değerlendirdi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü ile Afyon Kocatepe Üniversitesinin müşterek gerçekleştirdiği Dünya Göçmen Kuşlar Günü Foto Safari Doğa Yürüyüşlerinin ilki 6 Mayıs 2017 tarihinde Hıdrellez günü Frik Vadisinde gerçekleştirildi.
“Tarihi ve kültürel değeri”
Doğa Yürüyüşüne Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim üyeleri Doç. Dr. Turan Akkoyun, Yrd. Doç. Dr. Okan Bozkurt, misafirler ile ilk, orta ve lise tahsilini sürdüren gençler katıldılar. Doç. Dr. Turan Akkoyun Yürüyüşe iştirak edenlere Frik Vadisinin tarihi ve kültürel değeri hakkında bilgiler aktardı.
500 yıldan fazla hüküm sürmüşler
Akkoyun, “Günümüzden 3500 yıl kadar önce Balkanlardan göç ederek önce Karadeniz'in batısına yerleşen ve 3200 yıl önce bugünkü Sakarya ile Menderes nehirleri arasına hakim olarak 500 yıldan daha fazla hüküm süren Frikler bir çiftçi toplumu olarak uygarlık tarihinde kalıcı izler bıraktılar. Madencilikte de ilerlediklerinden metal aletlerle taşları şekillendirdiler” dedi.
“Flütün mucidi Friklerdir”
Akkoyun ayrıca, “Kayadan oyulmuş basamaklı sunaklar, girişleri platodan başlayan kaya merdivenleriyle inilen tonoz örtülü kaya tünelleri, anıtsal kaya sarnıçları ile kabartmalar bırakan, Anadolu’nun ilk mahir kuyumcusu, bezeme sanatı ustası, müzikte flütün mucidi Frigler antik çağlara veya arkeolojiye meraklı olanların dikkatini çekmiştir” ifadelere yer verdi.
“Kimmerler’in gelişi ile Frik uygarlığı biter”
Friklerin başlangıçta Eskişehir, Afyon, Ankara ve Sakarya vadilerini içine alan bir bölgeye yerleştiklerini dile getiren Akkoyun, “Frigler, daha sonrasında Kütahya’dan Kızılırmak’a, Ankara’dan Denizli’ye kadar olan bölgede güçlü bir uygarlık oluşturmuşlardı. Frig Vadisi, Seyitgazi, Kütahya ve Afyon arasında çok geniş bir alana yayılıyor. Asıl ilgi merkezi ise Eskişehir Vilayeti sınırları içinde kalan Yazılıkaya köyüdür. Aslantaşın önemli bir kralın mezarı olduğu ve M.Ö. VII. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Yılantaş da aynı öneme sahiptir. M.Ö. VII. yüzyılda Kimmerler’in Kafkaslar’dan çıkıp Anadolu’ya gelmesi Frig Uygarlığı’nın sonu olur. Zaman zaman etkili yağmur altında gerçekleştirilen Doğa Yürüyüşünde Döğer Kervansarayının ardından Çaltepe'ye geçilmiştir. Bilindiği üzere Frik Vadisi Milli Mücadele açısından da stratejik bir önem arz etmektedir. Hıdrellezdeki Doğa Yürüyüşü vesilesi ile Çaltepe'de Milli Mücadele ve Türk tarihinin şehitleri rahmetle anılmış, etkinlik tamamlanmıştır” ifadelerine yer verdi.>>>>Haber merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: