DİŞLERİN DÜŞMANI DİŞ ETİ HASTALIĞI
Ağız ve diş bakımının yaşam kalitesini doğrudan etkilediğini ifade eden Özel fuar hastanesi Diş Hekimi Dr. Ahmet Uygan, iyi bir ağız ve diş bakımı yapmayan hastanın diş eti hastalığına yakalanması ile tüm dişlerini kaybetme riski taşıdığını sonucunda ise implant tedavisiyle çözümler üretilmeye çalışıldığını söyledi.
“FIRÇALAMA ALIŞKANLIĞI YAŞAM KALİTENİZİ ARTIRIR”
Özel Fuar Hastanesi Diş Hekimi Dr. Ahmet Uygan, diş eti hastalığının sağlıklı dişlerin kaybında etkili olduğunu, diş kaybı yaşayan hastaların ise kayıplarını gidermek için implant tedavisi talebinde artış yaşandığını söyledi.
“DİŞ FIRÇALAMAK DİŞLERİN ÖMRÜNÜ UZATIR”
Diş eti hastalığı ve implant tedavisiyle ilgili açıklamalarda bulunan Özel Fuar Hastanesi Diş Hekimi Dr. Ahmet Uygan; “Diş aslında insan sağlığı açısından kalp ve beyin gibi hayati önem taşıyan organlar kadar kıymetlidir. Kişi dişlerinin doğru şekilde bakımını yapması da olası rahatsızlıkların önüne geçmede önemli bir uygulamadır. Şayet diş fırçalama alışkanlığı olmayan bir kişinin karşılaştığı temel sorunların başında diş çürüğü, diş eti hastalığı ve diş kaybı ile karşılaşılmaktadır. Son yıllarda karşımıza çıkan en önemli sorunların başında diş eti hastalığı gelmektedir. Düzenli diş fırçalama alışkanlığı olmayan bir kişinin zaman içerisinde diş eti çekilmeye başlar. Bu süreç sağlam olan dişlerin de oynamaya başlayarak ağrı ve sancıya neden olmasıyla yaşam kalitesini düşürmeye ve sürecin tedavi ile giderilmemesi durumunda diş kaybına neden olur” dedi.
“DİŞLERİN ÖMRÜNÜ ETKİLEYEN DİŞ ETİ HASTALIĞIDIR”
Diş fırçalamanın diş eti hastalıklarından korunmadaki en etkili yol olduğunu dile getiren Dr. Ahmet Uygan; “Diş ağrısı, çürüğü bulunmayan ve diş fırçalama alışkanlığı olmayan hasta ağız kokusu olmadığı için sıkıntısı olmadığını düşünüyor ancak burada diş eti çekilmesinden kaynaklı olarak tüm dişlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabiliyor. Bu bağlamda tüm vatandaşlarımızı ağız ve diş sağlığının korunması noktasında diş fırçalama ve ağız bakımı konusunda uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.
“İMPLANT EN ETKİLİ TEDAVİ YÖNTEMİ”
Ağız ve diş sağlığını önemsemeyen hastaların karşılaştığı diş eti sorunları nedeniyle yaşadıkları diş kayıplarının tedavisinde uygulanan tekniklerle günlük yaşamlarını kolaylaştıran yöntemlerin de olduğunu belirten Dr. Ahmet Uygan, köprü ve implant uygulamalarında en başarılı yöntemin implant olduğunu söyledi. Son yıllarda yaygınlaşan implant yönteminin vatandaşlar tarafından da kabul gördüğünü belirten Uygan; “Hastalarımız daha bilinçli bir şekilde implant taleplerini kendileri talep etmeye başladı. Köprü uygulaması maliyet anlamında daha düşük bir uygulama olmasına karşılık uygulamada yanlardaki dişlere verilen baskı sonrasında zaman içerisinde köprü bağlantısı yapılan dişlerin de sallanarak kaybına neden olabiliyor. Bu nedenle implant doğrudan kemiğe vidalama yöntemiyle yapılan ve ömür boyu kullanılabilen, paslanmaz vida kullanılarak yapılan bir yöntem olduğu için tercihte de öncelikli hale geliyor. Implant tedavisi aslında sistematik bir hastalığı yoksa işte; kalp, şeker, tansiyon gibi hastalığı yoksa organ nakli gibi operasyon geçirmediyse ya da taşıdığı stent, anjiyo gibi sıkıntısı yoksa en güzel tedavi seçeneklerinde biri.” diye konuştu.
“KALİTELİ MALZEMEDEN YAPILAN İMPLANT ÖMÜRLÜK KULLANILIYOR”
İmplant uygulamasının dişe veya diş etine bir zararı olmadığına da vurgu yapan Dr. Ahmet Uygan; “Titanyum diş ve diş etiyle en uyumlu malzeme olarak bilinir. Bu nedenle işlenmiş titanyum malzeme kullanılan kaliteli ürünlerle birlikte ömürlük bir implant diş kullanmak mümkün. Titanyum pahalı olduğu için maliyetten kısmak ya da kar elde etmek için kalitesiz malzeme kullanımı elbette riskler doğurabilir. Bunun yanı sıra diş bakımı ve temizliği de yine karşımıza çıkıyor. İmplant yapılsa dahi diş fırçalama ve temizleme konusunda yeterli çaba gösterilmediği takdirde diş eti hastalığı nedeniyle implant yapılan diş ve çevresinde iltihap oluşarak. Oluşan iltihap implantın yanındaki kemiği eritiyor ve hem kullanım ömrünü hem de hastanın yaşam konforunu doğrudan etkiliyor” dedi.
İMPLANT TEDAVİSİ 2 AY İLE 6 AY ARASI DEĞİŞİYOR
Dr. Ahmet Uygan: “Diş kayıpları sonrasında hastanın yaşam kalitesini artıracak yollardan olan implant tedavisinde 3 ay olarak belirlediğimiz bir tedavi süreci var. Son dönemlerdeki yeni tekniklerle birlikte tedavi süreci 2 aya hatta 1,5 aya kadar iniyor. Bu tedavide süreci uzatan etken ise uzun süre dişsiz kalan ve diş eti çekildiği için kemikleri eriyen hastalara uyguladığımız kemik tozu takviyesi sonrasındaki sürecin uzun olmasından kaynaklanıyor. Kemik tozu takviyesi yaptığımız hastanın kemik tozu ile kemik yapısının dolgunlaşmasını sağlamak 3 ay kadar sürüyor. Bu sürecin tamamlanmasının ardından implant tedavisi sürecine geçilince 5-6 aylık bir tedavi sürecinde işlemler tamamlanıyor. Biz hastalarımıza bu süreçte beslenme konusunda 3 ay boyunca sabırlı bir şekilde beslenmede dikkat etmeleri gerekenleri anlatıp uygulamalarını istiyoruz. Bu süreçte çorba, yumuşak gıdalar tüketmelerini, elma, armut, ceviz, fındık gibi sert yiyecekler tüketmemeleri gerektiğini söylüyoruz. C ve D vitamini takviyesi ile protein, çinko, kalsiyum takviyeli beslenme programları öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
>>ÖZEL HABER: MUSTAFA KILINÇ – YASİN AY
YASİN AY