F Klavyede dünya rekoru kırdılar
Birleşmiş Milletlere bağlı INTERSTENO Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu tarafından düzenlenen ve dünya genelinde katılan on binlerce yarışçı elemeleri sonucunda yapılan, bu yılın Dünya İnternet Klavye Şampiyonası Finalleri, 839 yarışçının katılımıyla 15 Mart – 12 Mayıs 2021 tarihleri arasında yapıldı.
Yayınlanma :
17.05.2021 08:00
Güncelleme :
17.05.2021 08:00


Anadil ve çok dilli (16 dil) ayrımıyla iki yarış türünde ve 4 yaş kategorisi ile yapılan toplam 8 yarıştaki en iyi 3’er yarışçıya toplam 24 madalya verilmiştir. Klavye Milli Takımımız biri dünya rekoru 3 şampiyonluk + 2 ikincilik + 4 üçüncülük olmak üzere toplam 9 madalya kazanarak takım halinde bu yıl da Dünya Şampiyonu olmuşlardır. Diğer 15 madalyayı da Çekya (5 madalya; 2 şampiyonluk, 2 ikincilik, 1 üçüncülük), Japonya (3 madalya; 2 şampiyonluk, 1 üçüncülük), İtalya (3 madalya; 2 ikincilik, 1 üçüncülük), ABD (1 madalya, şampiyonluk), Polonya (2 madalya, 1 ikincilik, 1 üçüncülük) Slovakya (1 madalya, ikincilik) alarak kazanmıştır.
Şampiyonada Madalya Kazanan yarışçılarımızın isimleri
0 – 12 yaş Küçükler Kategorisinde Afyonkarahisar/Sandıklı Miralay Reşatbey İlkokulu’ndan Merve Mutlu dakikada net 80 sözcük;
13 – 16 yaş Kategorisinde Afyonkarahisar Sandıklı Cumhuriyet Ortaokulundan Nisan Maya Tunçoğlu, Dünya Rekoru kırarak dakikada net 135 sözcük; 17 – 20 yaş Gençler Kategorisinde Şişli Şampiyon Kursu’ndan Mete Özen dakikada net 119 sözcük; yazarak kategorilerinin Dünya Şampiyonu olmuşlardır. Dünya İkinciliği ve Üçüncülüğü madalyasını kazanan yarışçılarımızla, Dünya Dördüncülüğünü ve Beşinciliğini kazanan yarışçılarımız, aşağıda belirtilmiştir. En bilimsel yöntemlerle (10 Parmakla + Bakmadan) yazan üstün yetenekli ve çalışkan gençlerimizin tarih boyunca kazandığı dünya şampiyonluğu sayısı 40’ı dünya rekoru olmak üzere 103 olmuştur.
Avrupa ve Amerika’da yıllar önce el yazısı ilkokullarda kaldırılmış bunun yerine birinci sınıftan itibaren bilgisayar klavye eğitimi konmuştur. Ülkemizde de yeni öğretim yılında ilköğretim birinci sınıfın ikinci yarısından itibaren bilgisayar klavye derslerinin konmasının gerekli olduğunu belirtmek istiyoruz. Bilgisayarı on parmakla bakmadan bilimsel olarak kullanılması önemli bir zaman tasarrufu sağlamaktadır. Klavye eğitimini takiben, bilgisayar eğitimleri algoritma eğitimi, kodlamaya giriş ve yazılım geliştirme eğitimi ile sürdürülmelidir. .
2021-22 Eğitim yılından itibaren, İlkokul, Ortaokul, Lise ve Üniversitelerin tüm sınıflarında, eğitim seferberliği ilan edilerek bilgisayar klavye on parmakla eğitim dersi verilmesini, ülkemizde herkesin bilgisayar klavyesini bakmadan on parmakla öğrenmesini öneriyoruz. Bilgisayar klavyesinin bilimsel olarak on parmakla öğrenilmesi halinde, ülke olarak zamandan çok önemli tasarruf sağlayacağımız kesindir. .
Grubumuz tarafından küçüklerimizin on parmakla bilgisayar klavyesini öğrenmesi amacıyla oyunlu F klavye proğramı hazırlanmıştır. Kısa zamanda kamuoyumuzla paylaşılacaktır. Öte yandan, bilgisayar klavye yarışlarının e-spor olarak kabul edilmesini öneriyoruz. >>Yasin Ay
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: