Evciler Kaymakamı Sümeyye Senanur Aykaç, Gün FM’in konuğu oldu. Aykaç programda Evciler Kadın Kooperatifi’nin çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.
“Evciler Kadın Kooperatifi, 2021 yılında kadınların ekonomik hayata daha etkin katılımını sağlamak, üretime dayalı bir kalkınma modeli oluşturmak ve yerel potansiyeli değerlendirmek amacıyla kurulmuştur” diyen Aykaç, “Kuruluşunun hemen ardından yöresel ürünlerin üretimi ve pazarlanması ile ilgili eğitimler düzenlenmiş, kadınlarımızın girişimcilik becerileri desteklenmiştir. Kooperatif, kısa sürede çikolata üretimine yönelmiş ve bu alanda markalaşma yoluna gitmiştir. Gıda üretimi, hijyen, paketleme ve satış konularında birçok eğitim faaliyeti gerçekleştirilmiş, üretim alanı fiziki olarak donatılmıştır. Bugün itibariyle kooperatif hem üretim hem de istihdam açısından ilçemizde örnek bir yapıya dönüşmüştür” dedi.
“İlk Üretimler Küçük Ölçekli Ve Deneme Amaçlı Yapıldı”
“İncila, Evciler Kadın Kooperatifinin markası olarak 2021 yılı sonunda doğmuştur” değerlendirmesinde bulunan Aykaç, “Marka ismini kooperatifin vizyonu doğrultusunda estetik, kalite ve yöresellik gibi değerlerden almıştır. İlk üretimler küçük ölçekli ve deneme amaçlı yapılmış; ancak ürünlerin gördüğü ilgi sayesinde marka kısa sürede profesyonel bir çizgiye evrilmiştir. Ürün gamı dolgulu çikolatalardan gurme serilere kadar genişletilmiş, görsel tasarım ve ambalajlar revize edilmiştir. Bugün İncila, sadece Evciler'de değil, bölge genelinde bilinir hale gelmiş; fuarlar ve tanıtım etkinlikleriyle adından söz ettirmiştir. İncila, sadece bir çikolata markası değil; aynı zamanda kırsalda kadın emeğiyle ortaya çıkan, kalite ve sürdürülebilirliği öncelik alan bir üretim modelinin somutlaşmış halidir. Bugün geldiğimiz noktada markamız, bölgesel üretimle ulusal pazarda rekabet edebilecek bir konum ulaşmıştır” şeklinde konuştu.
“Üretim İçin Gerekli Olan Yeterli Sayıda Çikolata Kalıpları Ve Mermer Tezgahları Mevcuttur”
İncila’nın üretim altyapısının önemli oranda devlet destekleriyle güçlendirildiğini kaydeden Kaymakam Aykaç, “Kooperatif bünyesinde hâlihazırda: 4 adet 25 kg kapasiteli temperleme makinesi, 2 adet 250 kg kapasiteli çikolata eritme kazanı, 4 adet endüstriyel buzdolabı, 1 adet flowpack paketleme makinesi ve 3 adet salon tipi klima bulunmaktadır. Ayrıca üretim için gerekli olan yeterli sayıda çikolata kalıpları ve mermer tezgahları mevcuttur. Bu makine parkuru sayesinde hem günlük üretim kapasitesi artmış hem de ürün kalitesi standartlaşmıştır. Makine ve ekipman alımları için TKDK Kalkınma Ajansımızın SOGEP projeleri ve diğer hibe programlarından destek alınmıştır. Bu destekler sayesinde, kadın kooperatifinin yatırım maliyeti minimize edilerek sürdürülebilir bir model oluşturulmuştur” dedi.
“2 Vardiya Çalışarak Günlük 1500 İle 2000 Kg Üretim Yapılmaktadır”
“Isparta’daki özel bir firma ile yapılan iş birliği neticesinde İncila'nın üretim kapasitesinde çok ciddi bir artış sağlanmıştır” diyen Aykaç, “Bu arada iş birliği yaptığımız firma Akdeniz Bölgesinin en çok ihracat yapan firması konumunda. Bu iş birliği kapsamında belli dönemlerde özellikle yoğun üretim söz konusu iken şu an da yılın her gününe yayılan bir üretim hedeflenmiştir. Örneğin iş birliği sayesinde almış olduğumuz sipariş ile 2 vardiya çalışarak günlük 1500 ile 2000 kg üretim yapılmaktadır. Kooperatifimiz kurulduğunda sadece 7 üyesi ve ortağı bulunmaktaydı ve üretim faaliyetinde sadece ortakları yer almaktaydı. Bu kapasite artışı ile doğrudan 27 kadının istihdam edilmesini sağlamış, dolaylı olarak ise paketleme, lojistik ve tanıtım faaliyetlerinde ek istihdam olanakları doğurmuştur. Vardiya sayısının artması halinde çalışan sayısının da 40 ın üzerine çıkmasını bekliyoruz. İş birliği hem üretim verimliliğini artırmış hem de bölgesel iş gücü için yeni fırsatlar yaratmıştır” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: