ESKİ VE YENİ MÜZENİN AKIBETİ NE OLDU?
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Kültür ve Turizm Bakanlığının Bütçe görüşmelerinde Afyonkarahisar’da yaşanan sıkıntıları gündeme getirdi. Köksal, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a öğrencilere siyasi referansa göre mi eğitim yardımı yapıldığını, kentteki eski ve yeni müzenin akıbeti ile Zafer Müzesi restorasyonunun ne zaman yapılacağı sorularını yöneltti.
Yayınlanma :
22.11.2021 03:08
Güncelleme :
22.11.2021 03:08


Milletvekili Köksal, yerel ve bölgesel yayıncılık yapan kuruluşların telife konu eserlerin yüksek hak bedellerini ödeyemediklerini söyleyerek, “Yıllık ÜFE, TÜFE oranlarının artırılması ile özellikle yerel ve bölgesel yayıncılık yapan kuruluşlar mağdur oluyorlar. Ayrıca kamuya ait ilan, reklam ve duyurularında radyo ve televizyonlara da verilmesini talep ediyorlar. Uydu yayıncılık sektöründe TÜRKSAT’ın kapasite kullanım bedelleri yerel ve bölgesel yayıncılık yapan kuruluşlar arasından son derece yüksektir. Yıllarca bu dile getirildi niçin hala makul bir bedel ödenmiyor? İndirim yapılmıyor? Yayın kuruluşlarının en büyük giderleri arasında yer alan enerji giderleri de oldukça yüksek enerji bedeli olarak ödenen bedel de neden indirim yapılmıyor? Yerel ve bölgesel yayın yapan medya kuruluşları için bunlar gerçekten önemli bu konuda Bakanlığınıza bir önerge de vermiştim lütfen artık yerel medya için bir şeyler yapılsın.” dedi.
ESKİ MÜZENİN AKIBETİ NE OLDU! YENİ MÜZE NİÇİN TAMAMLANMADI?
Milletvekili Köksal, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a Afyonkarahisar’daki eski müzenin akıbeti ile yeni müze inşaatının da neden tamamlanmadığını sorarak, “Afyonkarahisar kurtuluşun ve kuruluşun gerçekleştiği Cumhuriyetin kazanıldığı topraklardır. Tarihi ve kültürel açıdan son derece önemli bir şehirdir. Geçmişten gelen kültürün gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak birçok tarihi mekân ve tarihi eserin olduğu bir yerdir ama ne yazık ki şuanda tarihi eserleri sergileyecek bir müzemiz yok. 2007 yılında Afyonkarahisar’da yeni müze yapımı için TOKİ ile anlaşıldı ve Kurtuluş Caddesi’nde bulunan 1971 yılından beri müze olarak faaliyet gösteren bina TOKİ’ye devredildi sonrasında yeni müze inşaatı tamamlanmadan Kurtuluş Caddesi’ndeki bu müze internet sitesinde 45 milyon liraya satışa çıkarıldı. Eski müzenin akıbeti ne oldu? Yeni müze TOKİ tarafından niçin tamamlanmadı? Bakanlık inşaatın eksiklikleri olduğu gerekçesiyle inşaatı kendisinin bitireceğini belirtti ama yeni müze inşaatı yıllardır niçin tamamlanmıyor. Tarihimiz açısından son derece önemli olan ve müzayede de satılmak istenirken Bakanlığınızca Türkiye’ye getirilen 1700 yıllık Kibele heykelini Afyonkarahisar’da müze olmadığı için İstanbul Arkeoloji müzesine konuldu. Bu heykel Afyonkarahisar’dan kaçırılmıştı şimdi vatana döndü ama memleketinde sergileyecek müze yok fıkra gibi değil mi?” şeklinde konuştu.
ZAFER MÜZESİ NE ZAMAN ZİYARETE AÇILACAK, OYALAMA TAKTİĞİ İLE YIKILMAYA MI TERK EDİLECEK?
2017 yılında AKP’li İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel’in Zafer Müzesi’nin restorasyonunun ihalesinin yapılacağını ve restorasyon işleminin 700 gün içinde tamamlanacağını söylediğini dile getiren Köksal, “Afyonkarahisar’da bulunan Zafer Müzesi, 1915-1920 yılları arasında yani Cumhuriyet öncesi yapılmış Başkomutanlık Meydan Muharebesinin planlandığı, Büyük Taarruz emrinin verildiği yerdir. Afyonkarahisar’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun, milletin bağımsızlığının, Kurtuluş Savaşı’nın zaferinin simgelerinden biridir. 1930’lu yıllara kadar Belediye hizmet binası olarak da kullanılmıştır. Şimdi 2017 yılının Kasım ayında dönemin AKP Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel Zafer Müzesi’nin restorasyonunun yapılacağı, restorasyon ihalesinin 2017 yılı Kasım ayı içerisinde gerçekleşeceğini ve restorasyonun 700 gün içinde tamamlanacağını belirtti. Ancak o günden bu güne 4 yıl geçti hala hiçbir işlem yapılmadı. Defalarca Mecliste de dile getirdim. Zafer Müzesi atıl durumda adeta terk edildi. Şimdi 2021 yılı Ekim ayında restorasyon ihalesini yaptık diye müjde veriyorsunuz ama müzenin içi harabe bir şekilde onarılmayı, restore edilmeyi bekliyor. İçerisindeki tarihi eşyaların akıbeti ne oldu, nerede tutuluyor, kayıp mı bilmiyoruz? 30 Ağustos Zafer haftasında, 29 Ekim’de Zafer Müzesi’nin karşısında kutlama yapıyoruz ama bina terk edilmiş bir yapı gibi karşımızda dururken benim içim sızlıyor. Geçmişimize, tarihimize böyle mi sahip çıkılıyor? Zafer Müzesi ne zaman ziyarete açılacak, yoksa oyalama taktiği ile yine mi yıkılmaya, harabe olmaya bırakılacak.” dedi. >>TÜRKELİ
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: