Dokuz günlük tatilin ardından 15.20'de başlayan toplantı Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe'de düzenlendi. Kabine toplantısının sona ermesiyle kameralara konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan; "5 Temmuz'da 6 aylık enflasyon oranlarının belli olmasıyla, memur ve emeklilerimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz." ifadelerini kullandı.
Artarak gelen zamların ardından enflasyona ilişkin ifadelerine değinen Erdoğan, alınan yeni kararları; “Açgözlülükten kaynaklanan artışların üzerine gideceğiz. Fırsatçılara göz yummayacağız" sözleri ile paylaştı.
“RUSYA VE UKRAYNA İLE ÇÖZÜM GELİŞTİREN TEK ÜLKE BİZİZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Bayram sürecinde 21 ülkenin lideriyle görüşerek hem tebrikleri kabul ettik hem de ikili konuları ele aldık. Rusya-Ukrayna savaşından Sudan'daki kardeş kavgasının sona erdirilmesine kadar Türkiye'nin katkısını ortaya koyuyor. Tahıl mutabakatı ve esir takaslarıyla devam eden diplomatik gayretler maalesef savaş lobisi tarafından engellendi, yıpratıldı. Bunun bedelini de asker sivil onbinlerce insan ödedi. Hatta bir dönem Türkiye olarak bu savaş lobisinin hedefi olduk. Son 1,5 yılda bunun gibi sayısız örnek, kışkırtma ile Türkiye'yi zorda bırakmayı hedefleyen ardniyetli teşebüssle karşı karşıya kaldık. Savaşa odun taşımak yerine barışın tesisi için gayret safrettik. Halen Rusya ve Ukrayna ile aynı anda görüşen, diyalog kanallarını işleten, çözüm önerileri geliştiren tek ülke biziz.” şeklinde konuştu.
"KİRALARDA YÜZDE 25 ZAM UYGULAMASINA DEVAM EDECEĞİZ"
Kabine toplantısının gündemlerinden biri de son dönemde artan kira yüzdeleriydi. Konuya ilişkin Erdoğan; “Son 21 yıldır kararlılıkla sürdürdüğümüz halkımızı enflasyona ezdirmeme prensibimize bugün de sahip çıkıyoruz. Özellikle toplumumuzun kırılgan kesimlerini hayat pahalılığının etkilerinden korumaya çalışıyoruz. Fahiş kira artışlarına karşı geçen sene devreye aldığımız üst sınır uygulaması bu tedbirlerden biriydi. Konut kira sözleşmelerinde artırım oranını yüzde 25 ile sınırlandırmıştık. Temmuz ayında yenilenecek konut kira sözleşmeleri için de aynı sınır uygulanmaya devam edecektir.” dedi.
“MEMUR MAAŞLARINA YAPILACAK ZAMLARLA İLGİLİ SÜRECİ BAŞLATIYORUZ”
Emeklilerin uzun süredir beklediği zam haberine yönelik açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamada; “Kur Korumalı Mevduat uygulamasını devam ettiriyoruz. Vergi istisna süresini uzatıyoruz. Tasarruf sahiplerine olumsuzluk oluşturmayacak şekilde süreci yürütüyoruz. Memur maaşlarına yapılacak zam miktarıyla ilgili süreci başlatıyoruz. 5 Temmuz Çarşamba günü 6 aylık enflasyon oranlarımız netleşmiş olacaktır. Enflasyon oranlarının belli olmasıyla birlikte biz de memur ve emeklilerimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz.” İfadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: