"Emperyalist Kuşatmaya Karşı Asil Direnişin 9. Yılı"
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yaptığı çarpıcı açıklamalarla, darbe girişiminin dokuzuncu yılında hem tarihsel bir değerlendirme sundu hem de bugüne yönelik önemli mesajlar verdi.
Yayınlanma :
14.07.2025 14:39
Güncelleme :
14.07.2025 14:39


Rektör Karakaş'tan 15 Temmuz Mesajı!
Rektör Karakaş, 15 Temmuz'u "emperyalizmin bir işgal politikası" olarak nitelendirirken, milletin gösterdiği "soylu direnişin" önemini vurguladı.

Türk Siyasi Tarihinde Darbe Geleneği Ve 15 Temmuz'un Farkı
Rektör Karakaş, Türk siyasi tarihinde askeri vesayetin Orta Asya döneminden bugüne farklı biçimlerde var olduğunu belirtti. Kazan kaldırma, kalkışma ve darbe gibi kavramlarla ifade edilen bu durumun, ordunun siyaset üzerindeki etkisini sınırlayamadığını ifade etti. Karakaş, Cumhuriyet döneminde darbeciliğin adeta bir geleneğe dönüştüğünü, çok partili siyasi tarihimizin neredeyse her on yılında bir darbe veya muhtıra yaşandığını dile getirdi.
Bu zincirin son halkasının 15 Temmuz 2016'da Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gösterildiğini kaydeden Rektör Karakaş, 15 Temmuz'un darbe pratiği itibarıyla Fetullahçı bir girişim olmasına rağmen "Atatürkçü bir darbe" olarak duyurulmaya çalışılmasının, önceki girişimlerde görülen retoriğin bir devamı olduğunu vurguladı. Karakaş, FETÖ'nün dini söylemleri kullanarak devletin tüm kurumlarına sızmış istihbari ve kült bir yapı olduğunu, Ergenekon davaları gibi birçok konuda "cemaat" görünümünden "örgüt" görünümüne geçerek iktidarla karşı karşıya geldiğini ve bu sürecin 15 Temmuz'a giden yolu şekillendirdiğini belirtti.

Küresel Emperyalist Kuşatma Ve Asil Direniş
Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Türkiye'nin tarihsel önemi, jeo-stratejik yapısı ve imparatorluk bakiyesi dikkate alındığında, uluslararası sistemde sıradan bir ülke olmadığını ifade etti. Özellikle 1980'li yıllardan itibaren Türkiye'nin güçlenmesiyle Balkanlar, Kafkaslar, Ortadoğu ve Müslüman dünyada daha etkili olmaya başladığını söyledi. Karakaş, dünya sisteminin egemenlerinin bu gelişmeleri gördüğünü ve özellikle Türkiye'nin merkezinde olduğu coğrafyalarda istikrarsızlık ve savaşlar başlattığını dile getirdi.

Bu süreçte Türkiye ile bağlantılı birçok olumsuz gelişme yaşandığını ve içeride işbirliği yaptıkları "kullanışlı aparatların" devreye sokulduğunu belirten Rektör, FETÖ'nün emperyalistlerle iş birliği yaptığının olaylarda açıkça görüldüğünü kaydetti. Karakaş, 15 Temmuz'un, FETÖ aparatı eliyle emperyalizmin bir işgal politikası olduğuna dair birçok işaret bulunduğunu, PKK'nın pozisyonundan ve 15 Temmuz sonrasında uluslararası güç odaklarının Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesine karşı takındığı tutumdan bunun anlaşılabileceğini vurguladı. Darbeyi kınayan bir açıklama dahi yapamamaları ve "mağlubiyet psikolojisiyle" izlemeleri, emperyalistlerin darbe girişimine çeşitli biçimlerde destek verdiğini açıkça gösterdiğini belirtti.

Rektör Karakaş, başarısız darbe girişiminden hemen sonra Batı emperyalizminin ana unsurlarının tutumlarının, 15 Temmuz'un "küresel emperyalizmin Türkiye'yi kuşatma ve teslim alma projesi" olduğunu gösterdiğini ifade etti. Karakaş, milletin feraseti ve "soylu direnişi" sayesinde darbe heveslilerine ve onların küresel emperyalist efendilerine büyük bir ders verildiğini, güçlü bir liderliğin öncülüğünde milletin özgürlüğüne, bağımsızlığına ve iradesine sahip çıktığını vurguladı.
15 Temmuz'un Bugüne Mesajları Ve Gelecek İçin Tedbirler

Rektör Karakaş, 15 Temmuz'un "ikinci bir kurtuluş mücadelesi ve bağımsızlık ruhuyla" milletin geleceğe daha güvenle bakabilmesinin yolunu açtığını söyledi. Darbe girişiminin millet olarak kardeş olmayı, iç cepheyi sağlam tutmayı ve diri olmayı öğrettiğini dile getirdi. Karakaş, yaşadığımız coğrafyanın jeo-stratejik risklerinin, devlet mekanizmasının ve millet ferasetinin hep zinde ve uyanık kalmasını yeniden gösterdiğini kaydetti.
FETÖ'nün gücünün önemli ölçüde kırılmış olmasına rağmen, örgütün dünya ölçeğindeki dağılımı ve yurt dışına kaçan üst düzey üyeleri düşünüldüğünde, tehlikeli bir diasporayı örgütleyebilecek güce sahip olduklarının unutulmaması gerektiğini vurgulayan Rektör Karakaş, FETÖ'nün kendisini "Batı'nın hizmetine hazır" ve "ona sadık" bir güç olarak konumlandırmasının, örgütü küresel güçler açısından daha kullanışlı hale getirdiğini belirtti. Karakaş, örgüt elebaşının ölümüyle sarsılma yaşasa da hala belirli düzeyde örgütlü bir yapıya sahip olduklarını ve bu kült yapının zihniyetine ilişkin güçlü bir eleştirinin ortaya çıkmamış olmasının önemli bir sorun teşkil ettiğini söyledi. Bu nedenle tedbiri elden bırakmamak ve bu yapının Türkiye karşıtı faaliyetleri ile yeniden yurt içerisinde örgütlenmesine karşı önlemler almanın "elzem" olduğunu ifade etti.

Son olarak Rektör Karakaş, dijitalleşme ve hız çağının yarattığı değişim dalgasını görmek gerektiğini, sosyal medya ortamlarında yalanlar, iftiralar ve hayali kurgular üzerinden gerçeklerin trollemesi tehlikesine dikkat çekti. Bu "zehirli davranış modelinin" toplumsal barışı hedef aldığını belirten Karakaş, toplumun ve siyasetin kutuplaşmasından şikayet edenlerin bu dil ve üsluba karşı tavır almalarının önemine değindi. Rektör Karakaş, "Birlikte bağımsız ve barış içerisinde yaşamak millet olarak hepimizin temel ülküsü olmalıdır. 15 Temmuz hain planı ve sonrasındaki gelişmelerin bugüne taşıdığı mesajlar, geleceğimizi birlikte ve güvenle inşa edebilmemiz için yol gösterici işaretler sunmaktadır" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

>>Yasin AY

Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: