3 SAAT ÇALIŞARAK BİN LİRA KAZANIYORLAR
Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesi sınırlarında bulunan Eber gölü çevre köylerinin adeta bir geçim kapısı olmuş. Yıllardır süre gelen gölcülük onlarda neredeyse doğuştan bir meslek haline gelmiş. Sabahın ilik ışıkları ile Eber gölüne giren köylüler gölün su çekilen kısımlarında biçtikleri kamışları, köye getirerek Avrupa ihraç eden firmaya teslim edip günlük kamış ücretlerini alıyorlar. Ekim ve Kasım aylarında kamışların sararmasıyla başlayan kamış hasadından köylüler günde en az bin lira kazandıklarını ifade ettiler.
SEKA KAPANDI, ALLAH BAŞKA BİR KAPI AÇTI
İlkokuldan sonra sürekli bu işi yaptığını belirten 59 yaşındaki Ekrem Kuyucu, ilkokulu bitiren her çocuğun elinde bir orağının olduğunu belirterek, “Her çocuğun bur orağı, bir sırığı birde kayığı olurdu. Kayık ile sırığı elimizden aldılar bir orak kaldı şimdi. Yani gölümüz gitti. Kamışları biz bu aylarda biçeriz, önceden SEKA kağıt fabrikası vardı, SEKA kağıt fabrikası kapandı, Allah’ın kapısı bitmez Allah başka yerden kapı saçtı. Şimdi ihracata başladı, Avrupa’ya gidiyor. Şimdi oraya gönderiyoruz. Şimdi Avrupa’ya gidiyor, inşaatlara çatıya konuluyor, su akmaması için. Eski evlerde konuluyordu, kerpiçle yapılan evlerde. Yeni evlere de konuluyor. Evlerin çatısını döşüyoruz, üzerini toprakla kapatıyoruz. Yeni yapılan binalarda sigara içtiğin zaman duman gitmez ama onda hiç duman kalmazdı. Dumanı çeker. Bunları boğumları pis havayı çeker, temiz hava verir. Avrupa kendi rahatını düşünüyor. Bunun verdiği izolasyonu başka bir şey vermez. Bunun verdiği serinliği hiçbir şey vermez. Bu kamışlar Eber Gölü’nde yetişiyor, başka göllerde de yetişiyor ama sadece bizim köylüler bu konuda uzman. Dünyada bu köyün gölcüsü kadar başka bir gölcü yoktur. Gölcü burada yetişir. Burada toplanan kamışlar köye gider, tekrar orada kuruyunca temizlenir ihracata gönderilir” diye konuştu.
BURAYA BEDAVADAN DOLAR GELİYOR, BEDAVADAN EURO GELİYOR
Gölün çekildiğini ancak bu işin yapılmaya devam ettiğini belirten Kuyucu, bu kamış sayesinde hem köylülere fayda sağladığını hem de ülkeye döviz girdiğini kaydetti. Kuyucu, “Devlet bizim buranın toprağını almak istedi, toprak alınsaydı burada bu bitki yetişmeyecekti. Buraya bedavadan dolar geliyor, bedavadan Euro geliyor. Ne yapacaksın sen benim toprağımı satıp ta. Göl çekildi şuanda. Gölün içerisine 10 kilometre girdik, daha da gideriz. Burası gölün daha kıyısı” ifadelerine yer verdi.
YAŞLILAR HARİÇ HERKES BU İŞİ YAPAR
Köyde eli orak tutan herkesin gölde kamış biçmeye geldiğini belirten Kuyucu, Sabah saat 5 oldu mu, elden ayaktan düşmüş, bastonla gezinenler kalır. Onun harici öğrenciler okula, öğrencilerde Cumartesi-Pazar gelir, bu işi herkes yapar. Eli silahtutan savaşa dersin ya, bizde de eli orak tutan gelir göle. Biçim yaparlar ve buradan ihracata gönderilir. Şuandaki fiyatı, geçen seneki fiyatı yeni sezon başlamadı 17 liraydı bağı. Ben hem çobanlık yapıyordum, hem sabah 2 saat, 3 saat çalıştığım zaman bin lira para alıyordum. Hem kendimiz para kazanıyoruz, hem devlete dolar lazım, euro lazım, biz onları getiriyoruz. Bu sene kamış alım fiyatları 20’nin üzerinde olması lazım. Bizden alan firmada bunu 2 Euro’ya satıyorlar” diye konuştu. ÖZEL HABER: HAYATİ KANAT-EVREN ATCI
Yorumlar
Kalan Karakter: