Ebe ve hemşirelere branş eğitimi
Ebe ve Hemşireler Derneği bünyesindeki hemşirelik okulu ilimizde branş eğitimi veriyor. Eğitme, ülkenin dört bir yanından gelen ebe ve hemşireler yoğun ilgi gösteriyor.
Budan Termal otelde gerçekleşen eğitim 5 gün boyunca devam edecek. Pazar günü sona erecek eğitimin 48 saat verilmesi amaçlanıyor.
Türkiye genelinde 8 bin üyesi var
Programda bir açıklama yapan Ebe ve Hemşireler Derneği Eğitim Hizmetlerinden Sorumlu Muktedir Caner, “Derneğimiz 2007 senesinde Ankara’da kuruldu. Genel merkezimiz de Ankara. Şu anda iki bölgede şubemiz var. Türkiye genelinde 8 bin üyemiz var. Ebelere ve hemşirelere hizmet eden bir derneğiz. Derneğimizin temelinde eğitime destek verme amacı yatıyor. Hemşirelerin ve ebelerin kariyer planlamasında eğitimlerle destek veriyoruz. Bu projelerden de birini bu sene Afyon’da gerçekleştiriyoruz” dedi.
AKÜ de programa destek veriyor
Caner, “2016 yılında Türkiye genelinde, ameliyathane personellerinin bilgi düzeylerine yönelik yaptığımız çalışma sonucunda çalışmaya 2500 hemşiremizi davet ettik. Katılma oranı yüzde seksenin üzerindeydi. Çalışmanın sonucu istediğimiz şekilde çıkmayınca bir hemşirelik okulu açmaya karar verdik. Farklı üniversitelerden öğretim üyeleri okulumuzda görev yapıyor. İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İstanbul Bilim Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi projeye destek verdi. Eğitimciler gönderdi. Bunun yanı sıra birçok arkadaşımız bu projeye destek verdi” diye konuştu.
Okul branşlaşmaya yönelik bir eğitim veriyor
Proje detayını da anlatan Caner sözlerine şöyle devam etti: “Sağlık Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu sertifikasyon yönetmeliği doğrultusunda hazırlandı. Biz Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Önceki gün Adana Numune Hastanesi’ne online canlı bağlanarak ameliyatı arkadaşlarımıza izlettik. Robotik cerrahi ile Türkiye’de malumunuz yeni yeni gelişmeye başladı. Tamamen hemşirelerin ameliyathane hemşirelerinin mesleki anlamda daha üst seviyelere taşımak amacıyla var olan bilgilerini güncelleyip güncellenen bilgiler doğrultusunda da bu bilgileri daha ileri götürmeyi hedefliyoruz. Artık günümüzde hemşirelikte branşlaşma ön planda. Buradaki okul tamamen branşlaşmaya yönelik. Örneğin ameliyathane hemşiresi bir branştır. Mesela klinikte çalışan bir hemşiremiz ameliyathaneye verildiği zaman ondan üst düzey performans bekleyemezsiniz. Buradaki amacımız, ameliyathane hemşireleri sahada çalışıyorlar. Eğitim süresi Çarşamba günü başladı Pazar günü bitecek. Toplam 48 saat eğitimi olacak.”
“Yöneticilerin ve kurumların destek vermesini istiyoruz”
Sağlık Bilimleri Üniversitesinde görevli Doçent Doktor Asiye Gül ise yaptığı açıklamada, “Sağlık çok dinamik bir sektör. Bu nedenle teknolojik gelişmeleri, yayınları takip etmemiz gerekiyor. Sağlık profesyonelleri olarak güncel bilgiler ışığında biz bunları takip etmeliyiz. Bu değişiklikleri yakalamak için de sürekli eğitimleri desteklemek istiyoruz. Üniversite olarak dernek olarak sürekli eğitimleri destekliyoruz. Yani lisans eğitimi tamam meslek sahibi olmuş çalışıyor ama eğitim burada bitmiyor. Sağlık sektöründeki yenilikler sürekli değiştiği için de örneğin iki sene önce farklı şeyler var bugün farklı şeyler var o yüzden güncellemek bilgi sahibi olmalarını istiyoruz. 25 konumuz, 15 eğitmenimiz var. Toplam beş günlük bir programda bunu elimizden geldiğince en iyi bir şekilde yapmayı düşünüyoruz. Bu programlara kurumların yöneticilerin destek vermesini istiyoruz” diye konuştu.
“Hemşireler kendilerini geliştiriyorlar”
Atatürk Araştırma Hastanesi Ameliyathane Koordinatörü Türkan Gülşen de “Ameliyathane multidisipliner bir çalışma alanı olduğu, aynı zamanda da teknolojide devamlı olarak yenilenen bir kavram olduğu için güncellenmesi gerekiyor. Hem multidisipliner hem de yüksek teknolojik araç ve gereçlerin kullanıldığı bir alan ameliyathane. O yüzden arkadaşlarımızın da her yeni gün bir yeniliği farkındalığı görerek mesleklerinde bir adım daha atmaları için bu tür programlarda kendilerini geliştirmeleri açısından çok verimli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“Yeni şeyler katmak istiyoruz”
Bursa Çekirge Devlet Hastanesi Cerrahi müdahale personeli Günnur Mert ise yaptığı açıklamada söz konusu çalışmanın braşlaşmaya yönelik olduğunu söyledi. Mert, “Bizim yaptığımız çalışma branşlaşma yönelik. Hemşirelik sadece meslek olarak enjeksiyon ve tansiyon ölçme değildir. Bizim önemini vermeye çalıştığımız konu budur. Dernek olarak eğitim yatırımı yapma taraftarıyız. Meslektaşlarımıza yeni şeyler katmak istiyoruz. Sadece var olanlarla değil, Dünya Sağlık Örgütünün onayladığı akademik anlamdaki destek ile beraber meslek anlamında daha farklı algılanmak istiyoruz” dedi.
“Bilgilerimizi güncellemek için geliyoruz”
Ankara Yenimahalle Araştırma Hastanesi Merkezi sterilizasyon hemşiresi Filiz Gürbüz de “Sterilizasyonun olmadığı yerde ameliyathanenin olması mümkün değildir. Çünkü burası çok önem arz eden bir alandır. Biz hastaneleri insan vücudu gibi düşünürsek ameliyathane sterilizasyon koroner arter damar gibi bu iki bölümde oluşabilecek en ufak bir şey hastanın hayatına kadar malolabilmektedir. Biz buralara, işimizi yaparken daha bilinçli hareket etmek için geliyoruz. Bilgilerinizi güncellemek için geliyoruz” ifadelerini kullandı.
Kapsamlı bir eğitim
Gaziantep’te özel bir hastanede çalışan Gözde Atila da açıklamasında “Benim bu meslekte 5 yılım. Mesleğin henüz çok başındayım. İnternette tesadüfen gördüm ve çok kapsamlı olduğunu görünce katılmaya karar verdim. O yüzden aslında var olan bilgilerimi güncellemek, asıl bilgileri güncellemek ve yeniden eklemek için böyle bir başvuruda bulundum” dedi. >>>>Oktay Yüksel
Yorumlar
Kalan Karakter: