2025-2027 dönemini kapsayan karar Resmî Gazete’de yayımlandı. Özellikle stratejik öneme sahip bitkiler, su sıkıntısı yaşanan bölgeler ve hayvancılıkla ilgili destekler dikkat çekerken, genç ve kadın çiftçilere yönelik özel teşvikler de devreye giriyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanı kararıyla yürürlüğe giren değişiklik, 2026 üretim yılına yönelik destekleri kapsıyor.
Yeni düzenlemeyle, dekara verilen destek yüzde 27 artırılarak 310 liraya yükseltildi. Ayrıca, kapalı alanda üretim yapan genç ve kadın çiftçilere ek destek sağlanacak.
Organik Üreticiye Ek Destek
Organik tarım yapan ve birinci derece üretici örgütlerine üye olan çiftçiler, destekleme oranlarının yüzde 25’i kadar ek teşvikten faydalanabilecek.
Tarımsal danışmanlara yönelik ödemeler de güncellendi. Serbest tarım danışmanları ile ziraat odalarında görevli uzmanlara sunulan destek, yüzde 17.5 artışla yıllık 345 bin 450 TL olarak belirlendi.
Soya üretimi teşvik edilirken, yurt içinde ıslah ve üretimi yapılan sertifikalı tohumları kullanan çiftçilere ekstra destek verilecek.
Hayvancılıkta ise yem krizinin önüne geçmek amacıyla, yulaf, çavdar ve tritikale gibi ürünlerin dane üretimi de destek kapsamına alındı. Ayrıca dane mısır, destekleme sınıfında bir üst kategoriye çıkarıldı.
Destek Almak İçin Yeni Şartlar
Su sıkıntısı yaşanan havzalarda, dane mısır ve patates üretimi destekleme kapsamından çıkarıldı. Ayrıca, yanlış beyanla destek almaya çalışan üreticilere ödeme yapılmayacak. Kamu arazilerinde tarımsal destek almak isteyen çiftçilerin, kira sözleşmesi ibraz etme zorunluluğu getirildi. Yeni destek sistemi, 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek.
Hayvancılığa Rekor Teşvik: Buzağı Desteğine %40 Zam
Bakanlık açıklamasına göre, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde buzağı başına destek %40 artışla 1.400 TL’ye çıkarıldı. Malak desteği ise %180 artış göstererek 2.800 TL oldu. Küçükbaş hayvancılıkta kuzu ve oğlak başına ödenen destek %50 artışla 300 TL olarak belirlendi.
Çobanlara yönelik desteklerde de yeni düzenlemeye gidildi. 150 baş hayvan üzerinden hesaplanan destek, 1.8 kat artırılarak 81 bin TL oldu. Arıcılıkta üretici örgütlerine üye olanlara kovan başına 140 TL, üye olmayanlara ise 100 TL ödeme yapılacak.
Marmara kıyısında müsilajdan etkilenen balıkçılara da destek var. Küçük ölçekli balıkçı teknelerine ek ödeme yapılacak. Su ürünleri üretici birliklerine yapılan tanıtım kesintisi ise %2’den %3’e yükseltildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: