Denizli, sanayi, turizm, metal, gıda ürünleri ve horozları ile meşhurdur. Bu il, ev tekstili ile de geniş bir pazara sahiptir. Zengin bir tarihi ile bilinen Denizli bölgesinde bulunan Pamukkale turistlerin gözdesidir. Pamukkale Travertenleri Dünya Mirası Listesinde yer almaktadır.
Efsanevi Denizli Horozu
Denizli denince akla gelen ilk sembollerden biri de Denizli Horozu. Uzun ve melodik ötüşüyle tanınan bu özel ırk, şehrin simgesi haline gelmiş durumda. Seyir Tepesi Şehir Ormanı içerisinde yer alan 27 metrelik dev horoz heykeli, bu kültürel mirası ölümsüzleştiriyor. Rivayetlere göre Denizli horozu, Osmanlı döneminde Arnavutluk’tan getirilen Berat horozunun yerel ırklarla melezlenmesiyle ortaya çıkmış.
Denizli'nin en meşhur yemekleri nedir?
Denizli'nin meşhur yemekleri arasında; Yen Böreği, Kuyu Kebabı, Yaprak Sarma, Arabaşı, Zeytinyağlı Patlıcan Gömme, Katmer, Çiğ Dolma, Patlıcanlı Kapama, Çaput Aşı, Biber Tatari, Börülce Böreği, Cızlama, Sucuklu Un Karıştırması, Cerpleme, Pekmezle Kabak Aşı, Hamur Dolması ve Yoğurtlu Köfte yer almaktadır.
Denizli'nin en meşhur tarihi yerleri
Pamukkale- Kleopatra Havuzu
Kleopatra Havuzu, Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Pamukkale'deki Hierapolis Antik Kenti'nde bulunur. Havuza Kleopatra denmesinin sebebi bir rivayete göre bu suya Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın girmiş olması. Bu havuz, neredeyse 800 bin yıllık. Kleopatra özellikle 'tarihin içinde yüzmek' isteyenler için alternatif bir yer olabilir.
Pamukkale- Hierapolis Antik Tiyatro
Hierapolis Antik Tiyatro, özgün yapısıyla birçok yerli ve yabancı turistin uğrak noktasıdır. 1800 yıllık tarihi geçmişe sahiptir ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır. Burası 2500 yıllık geçmişe sahip Hierapolis Antik Kenti'nde bulunur. Roma Dönemi'ne ait tiyatro, şehirdeki eşsiz yapılar arasında yer alır.
Pamukkale Travertenleri
Denizli’nin en çok bilinen turistik noktası olan Pamukkale Travertenleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alıyor. "Beyaz Cennet" olarak da anılan bu doğal oluşum, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
Pamukkale- Laodikeia Antik Kenti
Denizli’nin kuzeyinde bulunan Laodikeia Antik Kenti, Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından karısı Laodike adına kurulmuş. İncil'de adı geçen ve vahiy gönderilen yedi kiliseden biri olan Laodikeia Kilisesi de burada yer alıyor.
Acıpayam Kanyonu
Acıpayam Kanyonu, Olukbaşı köyü sınırları içerisinde bulunan doğa harikası bir yerdir. Suyu oldukça soğuktur. Bu nedenle buraya yazın yakan sıcağında uğramanızı öneririz. Bozdağ'ın zirvesinden akıp gelen bu turkuaz su, el değmemiş bir doğa mucizesidir. Burada çam ağaçları arasında eşsiz bir doğa yürüyüşü yapabilme imkânınız vardır.
Buldan- Tripolis Antik Kenti
Tripolis Antik Kenti, Buldan ilçesi Yenicekent Mahallesi sınırları içerisinde bulunur. Plinius ve Ptolemaios gibi antik yazarların metinlerinde geçen kent, ilk kez Apollonia ismi ile kurulmuş. Daha sonra Phrygia, Karia ve Lydia Bölgeleri'nin kesişim noktalarında bulunmasından dolayı ismi 'Tripolis' olmuştur. 5000 yıl önce burada yerleşim varmış.
Yorumlar
Kalan Karakter: