Ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, iş dünyasının üst düzey temsilcilerinden oluşan geniş bir heyet eşlik edecek.
İlk Durak Suudi Arabistan Olacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Orta Doğu ziyaretindeki ilk durağı Suudi Arabistan olacak. Erdoğan, 3 Şubat’ta Suudi Arabistan’da, 4 Şubat’ta ise Mısır’da düzenlenecek iş forumlarına katılacak. Forumlarda, Türkiye ile iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesine yönelik somut adımların ele alınması bekleniyor.
İş Forumlarında Geniş Sektörel İşbirliği Gündemi
Her iki ülkede düzenlenecek toplantılarda, çok sayıda sektörü kapsayan yeni işbirliği fırsatları masaya yatırılacak. Görüşmelerde özellikle;
- Savunma sanayi ve havacılık
- Enerji ve altyapı
- İnşaat ve yapı malzemeleri
- Sağlık, ilaç ve tıbbi malzemeler
- Gıda, tarım ve turizm
- Bilgi teknolojileri ve dijital teknolojiler
- Gayrimenkul ve lojistik
- Danışmanlık, madencilik ve mimarlık
- Mobilya, tekstil ve otomotiv
- Ulaştırma, kimyevi ürünler ve uluslararası teknik müşavirlik
gibi alanlarda yeni işbirliği olanakları değerlendirilecek.
Gazze ve Suriye’nin Yeniden İnşası Masada
Ziyaretin en önemli siyasi gündem başlıkları arasında Gazze ve Suriye’deki gelişmeler yer alacak. Görüşmelerde;
- Gazze’nin yeniden inşası
- Gazze için kurulması planlanan Barış Kurulu
- Suriye’nin yeniden imarı ve ihyası için atılacak adımlar
detaylı şekilde ele alınacak. Türkiye’nin, bölgenin yeniden ayağa kaldırılmasına yönelik diplomatik ve insani girişimlerinin görüşmelerde öne çıkması bekleniyor.
Ortak Savunma Girişimleri de Görüşülecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temaslarında, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan’ın ortak bir savunma grubu kurmasına yönelik gelişmeler de gündeme gelecek. Bölgesel güvenlik, savunma sanayii işbirlikleri ve ortak projeler, liderler ve heyetler arasında değerlendirilecek başlıklar arasında yer alıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: