Bu tavuk başka tavuk!
İlimizde bir vatandaşın hobi olarak beslediği süs tavukları heybetleri ve yumurtaları ile dikkat çekiyor. Bazıları normal tavuklardan çok iri olan bu tavuklar mavi renkte yumurtluyor ve 3 bin liraya kadar alıcı buluyorlar.
Afyonkarahisar Süs Tavukları Yetiştiricileri Dernek Başkanı Özcan Çetin 1989 yılından bu yana ilimizde yaşıyor. Asıl mesleği mermer ihracatçısı ama onun bir hobisi var ki Türkiye’de çok nadir ilgi gören hobi türlerinden. Aslında yeni yeni dikkat çekiyor.
7 yıl önce başlamış
Afyonkarahisar merkeze bağlı Salar Beldesinde bu iş için bir çiftlik kuran ve aynı zamanda Afyonkarahisar Süs Tavukları Yetiştiricileri Dernek Başkanı olan Özcan Çetin bu işe 7 yıl önce emekli olması ile birlikte merak sarmış.
Türler brahma ağırlıklı
Çetin, “değişik illerde bu işleri yapan arkadaşlardan gördüm ve özendim. Ben bunu Afyonkarahisar’da yapmak için böyle bir uğraş içerisine girdim. Şu anda elimde 8-10 çeşit ırkım var. Bunlarda brahma ağırlıklı. Bunların yanında cüce koşin olarak tabir ettiğimiz tavuklar var dev koşinler var. Mavi yumurtlayan tavuğumuz var. Bunların üretimini yapıyorum. Şu anda yaklaşık 30 hayvanım var. Bunların yumurtalarını alıyoruz, yumurtalarından tekrar civciv yapıyoruz ve civcivlerini yetiştiriyoruz. Değişik yarışmalar oluyor, yarışmalara katılıyoruz, müzayedelere katılıyoruz. Her hafta sonu değişik illerde müzayedeler oluyor. Bu müzayedelerde tavuklarımız görücüye çıkıyor” dedi.
“Mermerden ağır basıyor”
Çetin, “benim asıl işim mermercilik ben bu işi hobi olarak yapıyorum” diyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Yer yer bu iş mermerden çok ağır basıyor. Çünkü çok ilgi isteyen bir iş. Sürekli tavuklarla sabah akşam ilgileniyoruz. Günümüzün yarısı burada geçiyor desem yalan değil. Çünkü bunların yerine göre aşısı oluyor yerine göre hastalananları oluyor tedavisini yaptırıyoruz, temizliğini yapıyoruz. Yani her şeyi ile kendim ilgileniyorum. Bakıcım yok ve ben bu işi severek yapıyorum memnunum.”
“Kendimize nasıl bakıyorsak onlara da öyle bakıyoruz”
Çetin, “Bu tavuklar bizden, aynen kendimize nasıl bakıyor nasıl hizmet ediyorsak bunları da aynı şekilde hatta daha fazla hizmet ediyoruz. Çünkü bunların dili var ama konuşamıyorlar konuşamadıkları içinde biz her şeyini gözlerine bakarak hasta olanını anlarız. Aç olduğunda yemini veririz her şeyini veririz” diye konuştu.
“3 bin liraya kadar alıcı buluyor”
Küçük ibikleri paçalı ayakları ve ön önemlisi iri ve heybetli duruşları ile hayvan severlerin dikkatini çeken brahma cinsi süs tavukları 3 bin liraya kadar alıcı buluyor. Çetin, “Biz müzayedelere çıkıyoruz ve fiyatlar abartılı geçiyor. Bunlar tabii ki yardımlaşma şeklinde yapılan bir müzayede yani ticari değil. Onu özellikle belirtmek istiyorum. Biz genelde dernekler olarak başka bir gelirlerimiz olmadığı için müzayedeleri kendi aramızda böyle bir yardımlaşma şeklinde yapıyoruz. Fiyatlara gelince 50 liraya da satılan oluyor 100 liraya da satılan oluyor. Irkına göre değişiyor 2 bin liraya 3 bin liraya da giden oluyor. Mesela bizim buradaki müzayedemizde 3 bin liraya satılan oldu. Tabii bunlar yardım amaçlı müzayedeler yani bir kişi çıkartıp da cebinden ver tavuğu, al 3 bin lirayı demiyor. Biz bunu 10 lira 20 lira arttırarak ve birbirimize destek olarak bu şekilde satın alıyoruz” şeklinde konuştu.
“İlgi çok ama herkese kapımızı açmıyoruz”
Afyonkarahisar’dan yoğun bir ilgi olduğu ifade eden Çetin, “Her merak edene kapımızı açsak bu işin üstesinden gelemeyiz. Biz hayvanlarımızı gözetlemek zorundayız. Dışarıdan çeşitli hastalıklar bakteriler veya virüsler gelebilir. Netice olarak hayvanlarımız hastalanabilir. Çünkü bunların tedavisi çok zor oluyor. Öncelikle vebadan korumamız gerekiyor. Biz bunların yıllık aşılarını yaptırıyoruz yani yumurtadan çıkması ile birlikte başlayan bu süreç sürekli devam eder. Yumurtaya gelene kadar böyle gider. Herkese kapımızı açmıyoruz çünkü bu hobi işi ve titizlikle yaptığımız bir iş. Hastalıktan korumamız gerekiyor. O yüzden bunların önlemini alıyoruz” dedi.
“Uluslararası yarışmalar düzenleyeceğiz”
“Değişik illerden hatta yurt dışından bile ilgilenen oluyor” diyen Çetin şöyle konuştu: “Nasıl ki biz yurtdışındaki hayvanlarla ilgileniyorsak onlar da bizim hayvanlarımıza ilgileniyorlar. Hatta bunun Şubat ayında Federasyonu’nu kurduk ve ben bu Federasyonun yönetimindeyim. Şimdi uluslararası yarışmalar düzenleyeceğiz. Bunların çalışmalarını yapıyoruz. Prosedürleri hazırlıyoruz. Muhtemelen Ocak ayında ilk yarışmamız olacak. İstanbul’da olacak.”
“Bu hobi yeni yeni gelişmeye başladı”
Çetin, “Biz bunların yumurtalarını yiyoruz ama genelde döllü yumurta olduğu için pek yemeyi tercih etmiyoruz. Mümkün olduğu kadar nesillerinin devamı için yemeye pek sıcak bakmıyoruz. Afyonkarahisar’da bu iş son zamanlarda bayağı çoğaldı. Bu işi yapan birçok kişi var ve son zamanlarda sayısı arttı. Yaklaşık 35-40 kişi de üyem var. Kütahya’dan da mesela arkadaşlarımız var bu Derneğe üye olan. Yani Türkiye genelinde gelişmeye başladı bu hobi” dedi.
“Günlük stresinizi atıyorsunuz”
Bunun güzel bir uğraş olduğunu anlatan Çetin, “günlük bütün stresinizi buraya geldiğiniz zaman atıyorsunuz. Mermerin stresini ben burada atıyorum. Çünkü bizim mesleğimiz çok stresli bir meslek ve sabahları burası özellikle çok zevkli oluyor. Mesela 10 - 15 tane horozum var. Hepsi değişik değişik ötüyorlar. Sabah bunları dinlemek rahatlatıyor, insana bir takım şeyleri unutturuyor” diye konuştu.
“Herkese tavsiye ederim ama…”
Bu hobiyi herkese tavsiye eden Çetin sözlerini, “tavsiye ediyorum ama titizlikle yapmaları lazım. Çünkü bu hayvanlar çok nazik sürekli ilgi istiyor. Bunların başını boş bıraktığınız zaman olmuyor. Paçası bozulur, kirlendiğinde görüntüsü kötü olur. Mümkün olduğunca temiz bakmaya çalışıyoruz. Çünkü bunlar müzayedelere gittiğimiz zaman görücüye çıkıyorlar. Orada da göz doldurması gerekiyorlar. O yüzden gerçekten ilgi gösterilmesi gereken hayvanlar” diyerek sözlerini noktaladı.
Mavi yumurtluyorlar
Tavuklar arasındaki crem legbar cinsi olanların yumurtası ise mavi renkte oluyor. Bir insan kadar hassas olan tavuklar müzayedeye çıkacakları günü bekliyor. >>>>Oktay Yüksel – Özel haber
Yorumlar
Kalan Karakter: