ERDAL İNÖNÜ
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ESKİ BAŞBAKANI
Yayınlanma :
05.11.2020 20:18
Güncelleme
: 05.11.2020 20:18


16 Mayıs ile 25 Haziran 1993 tarihleri arasında yaklaşık 1,5 ay süreyle Başbakanlık görevine vekâlet etti. 1991–1993 yılları arasında Başbakan Yardımcılığı yaptı. 1986'dan 1993'e kadar Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP) Genel Başkanlığı görevini sürdürdü.
İnönü, 1983 yılında 12 Eylül Darbesi'nin ardından siyâsî faaliyet yeniden serbest bırakıldıktan sonra bütün öğretim ve yöneticilik görevlerinden ayrıldı ve aynı yıl Haziran ayında SODEP'in kurucu üyeleri arasında yer alarak partinin ilk Genel Başkanı oldu. Kurucu üyeliğinin Millî Güvenlik Konseyi tarafından veto edilmesine karşın, Aralık 1983'te yeniden SODEP Genel Başkanlığı'na seçildi. 1984 Yerel Seçimleri'nde partisi %23,4 oy alarak ikinci sırada yer aldı. 1985 yılında SODEP'in Halkçı Parti ile Sosyal demokrat Halkçı Parti (SHP) adı altında birleşmesinin ardından 1986 yılında partinin Genel Başkanı oldu. Partisi, 1986 Türkiye milletvekili ara seçimleri'nde %22,6 oy alarak 3. sıraya düşerken, İnönü İzmir Milletvekili olarak meclise girmiştir.
1991 Türkiye genel seçimleri'nin ardından SHP, Süleyman Demirel'in Genel Başkanlığını yaptığı Doğru Yol Partisi (DYP) ile bir koalisyon hükümeti kurmuş ve İnönü'de Başbakan Yardımcısı olmuştur. 1993 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde Demirel Cumhurbaşkanı seçilince Başbakanlık görevine başlamıştır. Tansu Çiller DYP'nin Genel Başkanı seçilince ve Hükümet kurunca İnönü, Başbakan Yardımcılığı görevini üstlenmiştir. 1995 yılında aktif siyasetten ayrılana kadar Dışişleri Bakanlığı görevini sürdürmüştür.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: