Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), finansal istikrarı güçlendirmek ve bireysel borçlanmayı daha dengeli hale getirmek amacıyla kredi kartları ve konut kredilerine yönelik kapsamlı bir düzenlemeye gitti. 2026 yılında uygulanacak yeni kararlarla hem kredi kartı limitleri hem de konut kredisi kullanım oranları yeniden belirlendi.
BDDK’nın aldığı karara göre kredi kartı limitleri artık doğrudan gelirle uyumlu olacak. Toplam kredi kartı limiti 400 bin liranın üzerinde olan kart sahipleri için kullanılmayan limitler aşamalı olarak düşürülecek.

Toplam kart limiti 400 bin – 750 bin lira arasında olanlarda, son bir yıl içinde yapılan en yüksek harcama dikkate alınarak kullanılmayan limitin yüzde 50’si,
750 bin liranın üzerinde olanlarda ise yüzde 80’i azaltılacak.

400 bin liranın altında toplam kredi kartı limiti bulunan kullanıcılar ise bu düzenlemeden etkilenmeyecek. Bankalar, tüm kart limitlerini 1 Ocak 2027 tarihine kadar gelirle uyumlu hale getirmekle yükümlü olacak. Limit güncellemelerinin 15 Şubat 2026’ya kadar tamamlanması planlandı.
Yeni düzenleme kapsamında dönem borcunu ödeyemeyen kredi kartı kullanıcılarına da kolaylık sağlandı. Dönem borcu kısmen ya da tamamen ödenmeyen kredi kartları ile 30 günden fazla gecikmiş ihtiyaç kredileri, borçlunun talebi halinde 48 aya kadar yapılandırılabileceği açıklandı.

Konut Kredilerinde Ayrım Kalktı
BDDK’nın bir diğer önemli adımı konut kredilerinde geldi. Yeni düzenlemeyle birlikte birinci el – ikinci el konut ayrımı tamamen kaldırıldı. Konut kredisi kullanım oranları yalnızca evin satış bedeline göre belirlenecek.
Buna göre:
5 milyon TL altındaki konutlarda konut bedelinin yüzde 70’ine,
5–7 milyon TL arasındaki konutlarda ise yüzde 50’sine kadar kredi kullanılabilecek.
Ayrıca enerji verimliliği yüksek ve en az C enerji sınıfına sahip konutlar avantajlı kredi oranları kapsamına alındı. Düzenleme ile ilk konutunu alacak vatandaşların ve yeni, depreme dayanıklı yapıların desteklenmesi hedefleniyor.

Öte yandan, kendisinin, eşinin ya da 18 yaş altındaki çocuklarının adına kayıtlı en az bir konutu bulunan kişiler için kredi oranları mevcut uygulamada olduğu gibi yüzde 75 azaltılarak uygulanmaya devam edecek.
Yorumlar
Kalan Karakter: