BBP İl Başkanı Çağlar, Gündeme Dair Önemli Açıklamalar Yaptı
Büyük Birlik Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Süleyman Çağlar, ulusal ve yerel gündemle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. İl Başkanı Çağlar, basın toplantısında Doğu Türkistan’da yaşanan soykırıma ve Kahramanmaraş depremlerine vurgu yaptı.
“GÜN GELECEK YAPILAN HER ZULMÜN HESABI TEK TEK SORULACAK”
Toplantının giriş konuşmasında Doğu Türkistan’da yaşanan soykırıma değinen İl Başkanı Çağlar, yaşanan soykırımın içler acısı olduğunu söyledi.
“Tarih 5 Şubat 1997 günü Doğu Türkistan’ın Gulca vilayetinde bir ”Kadir Gecesi”. İbadetlerini yerine getirmek üzere bir evde toplanan masum kadınlar, Çin polisi tarafından yapılan baskınla evden dışarıya çıkarılmış ve bu zorbalığa direnen kadınların üzerine ateş açılıyor. Bu duruma tepki için toplanan Türk kardeşlerimiz de silahla taranıyor. Uluslararası Af Örgütü raporuna göre olay esnasında 100’den fazla kişi ateşli silah ile hayatını kaybetmiş, 300’den fazla kişi -30 derece soğukta üzerlerine sıkılan tazyikli su neticesinde ıslak vaziyette bekletilmiş ve maalesef donarak hayatlarını kaybetmişlerdi. Aradan geçen 28 yıla rağmen acılarımız tazeliğini korumaya devam etmektedir. Doğu Türkistan’ın aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, dün olduğu gibi bugünde ve yarın da Uygur Türklerinin yok edilemeyeceğine inanıyorum. Gün gelecek yapılan her zulmün hesabı tek tek sorulacak ve bağımsız Doğu Türkistan kurulacaktır. “ diye konuştu.
“ÜLKEMİZİN BİR DEPREM BÖLGESİ OLDUĞU GERÇEĞİNİ HİÇBİR ZAMAN AKLIMIZDAN ÇIKARTMAMAMIZ GEREKİYOR”
İl Başkanı Çağlar konuşmasında, Kahramanmaraş depremlerinin yıldönümü dolayısıyla vefat eden vatandaşları anarak, depremden ders çıkarılması gerektiğine dikkat çekti.
Başkan Çağlar,
“İki sene önce 6 Şubat 2023'te, saat 04.17’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından, saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde ikinci deprem gerçekleşti. 11 ilde milyonlarca kişiyi etkileyen deprem, on binlerce kişinin ölümüne neden oldu. Biz bir kez daha depremler nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Devletimiz depremin hem maddi hem de manevi yaralarını sarmak için iki yıldır mücadele ediyor. Ülkemizin bir deprem bölgesi olduğu gerçeğini hiçbir zaman aklımızdan çıkartmamamız gerekiyor. Lakin ne yazık ki hem devlet olarak hem millet olarak depremlerden dersler çıkartıp, depremlerden daha az hasarla ve kayıpla kurtulmanın yollarını bulup gerekli tedbirleri alma noktasında çok eksikliğimiz var.” dedi.
“AFET YÖNETİMİ İÇİN AYRI BİR BAKANLIK ŞART!”
İl Başkanı Çağlar, Büyük Birlik Partisinin depremle alakalı alınması gereken önlemler ve adımlarla alakalı önerilerini de paylaşarak, şu ifadelere yer verdi:
“1. “Deprem Bakanlığı Kurulsun” – Afet Yönetimi İçin Ayrı Bir Bakanlık Şart!
Öneri:
- Türkiye’de AFAD’ın tüm gayretine rağmen bugüne kadar ki başarılı çalışmalarına rağmen büyük afetlerde yeterli olması mümkün değildir.
Neden Önemli?
- AFAD'ın yetkileri sınırlı! Büyük ölçekli afet yönetimi, sadece bir kurumun değil, tam teşekküllü bir bakanlığın işi olmalıdır.
- Japonya’da, ABD’de ve Avrupa’da afet yönetimi bağımsız ve güçlü bir yapıdadır. Türkiye’de de aynı sistem kurulmalıdır.
2. “Kara Bina Listesi” – Türkiye'deki Bütün Riskli Binalar Açıklansın!
Öneri:
- Türkiye’deki tüm binalar, bağımsız denetimciler tarafından incelenmeli ve kamuoyuna açıklanmalıdır.
- Bu denetimin maliyetini devlet karşılamalıdır.
- Her bina için bir "Deprem risk notu" verilmeli ve vatandaşlar bu notu görebilmelidir.
- Kırmızı Liste: 7 şiddetinde depremde yıkılması kesin binalar 3 yıl içinde boşaltılmalıdır.
- Sarı Liste: Orta riskli binalar,24 ay içinde güçlendirme şartıyla kullanılabilir.
- Yeşil Liste: Depreme dayanıklı binalar güvenli ilan edilmelidir.
Neden Önemli?
- İnsanlar oturdukları binanın ne kadar tehlikeli olduğunu bilmiyor.
- 6 Şubat'ta enkaz altında kalan insanlar, çoğunlukla "riskli bina" statüsü bile almamış yapılardaydı.
- Bu liste kamuya açıklanmazsa, insanlar "gizli tehlike" içinde yaşamaya devam eder.
- Bu liste insanların ulaşabileceği şekilde oluşturulduğu takdirde,çürük binaların kiralanması ve satılması doğal olarak zorlaşacağı için mülk sahipleri gönüllü olarak kentsel dönüşüm ve bina güçlendirme faaliyetlerine ivedilikle katılacaklardır.
3. “Müteahhit Sicil Kanunu” – Çürük Bina Yapan Müteahhitler Ömür Boyu Men Edilmeli!
Öneri:3
- Müteahhit olmak isteyen herkes için ehliyet gibi "Müteahhitlik Sertifikası" zorunlu hale getirilmeli.
- Geçmişte çürük bina yapan, sahte rapor düzenleyen müteahhitler ömür boyu inşaat yapmaktan men edilmeli!
Öneri:5
- Türkiye’nin en büyük 100 inşaat firmasına zorunlu bağış şartı getirilmeli!
- Her şirket, servetinin %5’ini depremzedeler için bağışlamak zorunda olmalı!
- Bağış yapmayan şirketler 10 yıl boyunca devlet ihalelerinden men edilmeli!
Neden Önemli?
- Bugün Türkiye’nin en zengin insanları inşaat sektöründen servet kazandı.
- Devlet kaynakları kullanılarak zenginleşen bu insanlar, depremzedeler için taşın altına sistematik ve güçlü şekilde ellerini koymalı
Öneri:6
- Türk Silahlı Kuvvetleri içinde AFAD destekli özel bir "Askeri Deprem Kurtarma Birliği" kurulmalıdır.
- Bu birlik, tüm afet bölgelerinde hazır bulunmalı, askeri lojistik avantajı kullanarak hızlı müdahale edebilmelidir.” diye belirtti.
Yorumlar
Kalan Karakter: