Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala İstanbul’da bayram alışverişinin en hareketli noktalarından biri olan Eminönü’nde tezgâhlar şekerleme, lokum ve baklava çeşitleriyle doldu. Bayram ikramlıkları arasında en uygun fiyatlı ürün lokum olurken, en pahalı ürün ise baklava olarak öne çıktı.
Bayramın ilk gününün hafta içine denk gelmesi nedeniyle vatandaşlar alışverişlerini hafta sonuna bıraktı. Eminönü’nde tezgâhlarda iftarlık ürünlerin yerini bayram için hazırlanan şekerleme ve tatlı çeşitleri aldı.
Çarşıda satılan ürünler arasında en uygun fiyatlı ikramlık lokum oldu. Parça lokumun tanesi yaklaşık 2,5 liradan satılırken, dökme lokumun kilosu kalitesine göre 170 ile 350 lira arasında değişiyor. Şekerleme çeşitlerinin kilogram fiyatı ise 200 ile 400 lira arasında satışa sunuluyor.
Bayram sofralarının vazgeçilmez tatlısı baklavada ise fiyatlar oldukça yüksek. Fıstıklı baklavanın kilogramı 850 ile 2 bin lira arasında değişirken, bir dilim baklava 34 ile 80 lira arasında satılıyor. Cevizli baklavanın kilosu 650 ile bin 600 lira, dilim fiyatı ise 26 ile 60 lira arasında değişiyor.
Bayram ziyaretlerinin klasik ikramlarından çikolatada da fiyatlar dikkat çekiyor. 250 gramlık paket çikolatalar 250 ile 400 lira arasında satılırken, dökme çikolatanın kilosu kalitesine göre 550 ile 900 lira arasında değişiyor. Lokum çeşitlerinde ise ürünün içeriğindeki kuru yemiş miktarına göre kilogram fiyatı 350 ile 850 lira arasında değişiyor.
Bayram ziyaretlerinin bir diğer geleneği olan Türk kahvesinde ise fiyatlar 500 ile bin lira arasında değişiyor. Yaklaşık 7 gramlık bir fincan Türk kahvesi ve yanında iki dilim baklava ikramının maliyeti yaklaşık 170 lirayı buluyor. Aynı ikramın lokumla yapılması durumunda maliyetin yaklaşık 10 lira seviyesinde kaldığı belirtiliyor.
Geçen yıl Eminönü’nde lokumun kilosu 140 ile 250 lira, bayramlık şekerlerin kilosu ise 180 ile 300 lira arasında satılıyordu. Bu yıl fiyatların özellikle baklava ve çikolatada daha yüksek seviyelere çıktığı görülüyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: