Baro Başkanı Av. Turgay Şahin gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.
“Avukatlık mesleğine giriş sınavla olmalı”
Yeni adli yılın hayırlı olması temennisinde bulunan Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, yargı camiasında yaşanan bazı sorunlara değindi. Avukatlıktan hakim ve savcılığa geçişin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Şahin, avukatlık mesleğine ise kabulün bir sınavla olması gerektiğini vurguladı.
Yeni adli yılın ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olması temennisinde bulunan Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, Yargının FETÖ temizliğinden sonra ciddi bir sıkıntıya girdiğini vurguladı. Adalet yolunda gerçekten fedakarca çalışan avukat meslektaşlarına yeni adli yılda başarılar dileyen Şahin, “Yargı, FETÖ temizliğinden sonra ciddi bir sıkıntıya girdi. Bu sıkıntıyı çok sayıda hakim ve savcı alarak Adalet Bakanlığı ve HSK çözmek için elinden gelen gayreti gösterdi. Nitekim sayı olarak hakim ve savcı adetinde eskiye göre bir fazlalık bile söz konusu. Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına göre hakimlerin % 60’ından fazlası 3 yılın altında kıdemde görev yapmaktadırlar. Yani ciddi bir anlamda tecrübe noksanlığı olduğunu görüyoruz. Bu noksanda ancak yıllar geçmekle çözümlenecek. Bunu özellikle ilçe adliyelerinde olumsuz yansımalarını hep birlikte görüyoruz. Adalet tesis edemiyorlar, zamanında karar veremiyorlar. Bu anlamda vatandaşların ve meslektaşlarımızın yakınmaları söz konusu oluyor” dedi.
“Avukatlık mesleği için bir sınav getirilmeli”
Adalet daha iyi noktalara gelmesi için avukatlıktan hakim ve savcılığa geçişin teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, hakim ve savcıların bu yolu tıkamak için propaganda yaptıklarını ifade etti. Şahin,”Avukatlıktan hakimliğe geçişin daha da teşvik edilmesi gerekir. Son 3-4 yıldır avukatlıktan hakimliğe ciddi anlamda geçiş yapıldı ve adalete taze kan oldular. Ciddi bir kazanım oldu. Ben yargı camiası içinde hakim ve savcılar tarafından, avukatlıktan hakimliğe geçişe bir direniş olduğunu, çok hoşnut olmadıklarını görüyorum. Yargı camiası, avukatlıktan hakimliğe geçen meslektaşlarımızın yargı da başarılı olmadıkları propagandası ile bu yolu tıkamak istediklerini görüyorum. Bunda da kısmen muvakkat oldular. Son yıllarda avukatlıktan hakimliğe geçiş sayısında azalma oldu. Hakim ve savcılarımızın tecrübe kazanmaları gerekiyor. Yani 20’li yaşlarda hakim ve savcı cübbesini giyilemeyeceğini her zaman ifade ettik” diye konuştu.
“Avukatlık mesleğine giriş sınavla olmalı”
Yakında çıkacak olan adli yargı strateji belgesinde avukatlık mesleğine ilişkin ciddi iyileştirme vaatleri var. Bize göre avukatlık mesleğine girişte biraz sınav barajı konulmasıydı. Ne yazık ki bu belde açıklandıktan sonra meclis tatile girdi ve o tatil bitmedi. Meclis tatilden çıkar çıkmaz ilk iş olarak biz avukatlık mesleğine girişte sınavın hemen gelmesini istiyoruz. Hiçbir meslek bir engel, bir baraj ve sınavla karşılaşmadan elini kolunu sallayarak mesleğe kabulü sağlamıyor. Kamu’ya bile işe girerken KPS sınavı ile memur alınıyor. Adalet Bakanlığı ise şoför alırken bile sınav ile alıyor. Yargının 3 ayağından biri olan ve yargı mensubu olan avukatlık mesleğine kabulün hiçbir kriter ve sınav olmadan alınması doğrusu kabul edilemez. Ülkemizde şuan 125 bin avukat bulunmaktadır. İhtiyacın çok çok üzerindedir. Her yıl avukatlık mesleğine girenlerin sayısı % 10 – 20 artıyor. Eşit ve adil dağıtımı sağlayacak bir kota sisteminin hayata geçirilmesini istiyoruz” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: