ATSO’ da etkili yönetim becerileri eğitimi verildi
ATSO KOBİ Akademisi ile TOBB ETÜ Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliğinde Etkili Yönetim Becerileri Eğitimi, video konferans yöntemiyle düzenlendi.
Yayınlanma :
09.06.2021 02:15
Güncelleme :
09.06.2021 02:15


İşletmelerin kendini geliştirmiş yöneticilere ihtiyacı var
Merdivenci konuşmasını şöyle sürdürdü:“İşletmeler, güçlü olmak ve gücünü korumak için iyi bir sermaye yapısı ve iyi belirlenen hedef kitleye ihtiyaç duyarlar. Ancak bundan daha da önemlisi, iyi yöneticilerdir. Kendini yetiştirmiş, dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden ve işletmeyi buna göre konumlandıran yöneticiler, işletmelerin adeta kaptanıdır. Yönetim Becerileri alanında çalışma yapan uzmanların kabul ettiği görüşe göre yöneticinin ihtiyaç duyduğu yönetsel beceriler üç başlık altında sınıflandırılır. Bunlar: teknik beceriler, beşeri beceriler ve kavramsal becerilerdir. Yöneticilerin yer aldığı yönetim düzeyine göre bu becerilere duyulan ihtiyaç değişir.”
“Bir yönetici için her kapıyı açan anahtar iletişimdir”
Eğitimi veren Dr. Cengiz Tavukçuoğlu, iyi bir yöneticinin nelere dikkat etmesi gerektiğini ayrıntıları ile anlattı. Tavukçuoğlu, “Bir yönetici için her kapıyı açan anahtar iletişimdir. Yönetici olmasak da aile hayatımızda ve gündelik hayatımızda da iletişim, çok önemlidir. İletişimde anlaşıldığınızı peşin olarak düşünmeyin. Karşı tarafın anladığı ölçüde anlaşılmış olursunuz. Algıda ilk izlenim çok önemlidir. İnsanlar ilk karşılaştıkları kişiler hakkında 10 saniyede karar verir. İlk izlenim içinde beden dili, aksesuar, kıyafet ve bulunulan ortam vardır. İyi bir yönetici, dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek işletmesinin ve kurumunun ayakta kalmasını sağlamalıdır” ifadelerini kullandı. Eğitim, yaklaşık 2 saat sürdü.>Sefa Nakilcioğlu
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: