Otomatik şanzımanın, kullanıcıya sürüş kolaylığı getirmesi aynı zamanda yakıt tüketimini minimum seviyeye indirmesi ile birlikte kullanıcıların vazgeçilmezi arasına girerken otomotiv üreticileri hemen hemen her modelinde otomatik şanzımanı tercih ediyor. Kullanıcı için otomatik şanzımanın cezbedici özelliklerinin yanında, kullanıcıyı bazı araç modellerinde ise kronik sorunlar nedeniyle canından bezdiriyor.
YAĞ KAÇAKLARINA DİKKAT EDİLMELİ
Otomobilin yürüyen aksamını kontrol eden şanzıman sistemlerinin yağlanması hayati önem taşırken şanzımanda meydana gelen gözle görülmeyen yağ kaçakları zamanla aracın alt kısmında yağ birikintilerinin oluşmasına neden olurken, sürücülerin bu durumu önemle dikkate alması gerekiyor. Yağ kaçakları sonucu oluşan yağ seviyesindeki azalma ile birlikte şanzımanın kitlenmesi gibi sorunlar kaçınılmaz oluyor. Yağ kaçakları beraberinde viteslerin geç dolmasına sebep olurken vites değişimlerinde otomatik vitese özgü hissedilen hareket etme isteği geç oluyor.
HER AN YOLDA KALABİLİRSİNİZ
Şanzıman hatalarının çeşitleri şanzıman tiplerine göre değişiyor. EASY triptonik vites olarak piyasaya sunulan yarı otomatik şanzımanların motor seçeneği bakımından düşük motorlarda kullanılması kullanıcı hatalarını beraberinde getirirken, ani fren ve ani kalkışlar otomatik olarak çalışan dişlilerde sorunlara yol açıyor.
TRİPTONİK VİTESTE HATA ÇOĞUNLUKLA KULLANICIDA
Gelişen şehir hayatı ile birlikte otomobilin insanların vazgeçilmez bir parçası olması şehir trafiğinin yoğunluğunu artırırken araçlara da zarar veriyor. En çok zarar gören araçlar yarı otomatik olarak adlandırılan EASY triptonik vitese sahip olan araçlar oluyor. Ani fren ve kalkışlarda aracın otomatik şanzımanında kullanıcı kaynaklı hatalar oluşarak aracın performansı düşerken, şanzıman beyni ise hasar alıyor.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Yarı otomatik olarak adlandırılan triptonik şanzımanlarda vites geçişlerindeki vuruntu ve ses kullanıcıları paniğe sevk ederken uzun vadeli kullanımlarda triptonik vites beyninin bozulmasına yol açıyor. Halk arasında F şanzıman hatası olarak bilinen hata da araç yolda kalırken sürücüsüne zor anlar yaşatıyor.>>ÖZEL HABER:
TAMİRİ VE ONARIMI
Otomatik şanzımanlı araçların tamiri başlı başına bir ustalık gerektirirken, ustanın otomatik şanzımanı tam manası ile bilmesi yani konuya tam olarak hakim olması gerekiyor. Arızalar öncelikle bilgisayar destekli cihazlarla tespit ediliyor. Araç önce cihaza bağlanıyor. Ardından arıza kodları çıkartılarak aracın durumu tespit ediliyor. En çok karşılaşılan arızalar arasında ise beyin problemleri ve tork konvektörü yer alıyor.
>>ÖZEL HABER: YASİN AY-EVREN ATCI
Yorumlar
Kalan Karakter: