Edinilen bilgilere göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İYİ Parti Grup Başkan Vekili Turhan Çömez’in 22 Aralık 2025 tarihinde yaptığı sosyal medya paylaşımını ihbar kabul ederek 23 Aralık 2025 tarihinde soruşturma başlattı.
Çömez paylaşımında, ABD Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan Epstein belgelerinde Türkiye’den küçük kız çocuklarının istismar adasına götürüldüğüne yönelik iddiaların yer aldığını belirtti. Paylaşımında, çocukların İngilizce bilmemeleri nedeniyle zorluk yaşadıklarının da belgelerde yer aldığını ifade eden Çömez, iddiaları “korkunç bir insanlık suçu” olarak nitelendirdi.
ABD’nin Açıkladığı 3 Milyon Belge İnceleniyor
DW Türkçe’nin ulaştığı kaynaklara göre, başsavcılık ABD Adalet Bakanlığı tarafından paylaşılan yaklaşık üç milyon belge içerisinde Türkiye ile bağlantılı bölümleri mercek altına aldı.
Soruşturma kapsamında, Epstein dosyasında yer alan şüpheliler ile suçların Türkiye bağlantısına dair olası delillerin araştırıldığı öğrenildi.
2024’te Yapılan Suç Duyurusuna Takipsizlik Kararı Verilmişti
Öte yandan Epstein dosyasının Türkiye bağlantılarının araştırılması için Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği tarafından 16 Ocak 2024 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu ortaya çıktı.
Başsavcılık, 16 Haziran 2025 tarihinde dosya hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Takipsizlik kararında, suçların Türkiye’de işlendiğine dair dosyada herhangi bir delil bulunmadığı ifade edildi.
Şikâyet Edilen Kişi İddiaları Reddetti
Soruşturma kapsamında yalnızca ABD’de yaşayan ve şikâyet edilen Banu K. isimli kadının ifadesi talimatla İstanbul Adalar’da alındı.
Banu K., Epstein davasıyla herhangi bir bağlantısının bulunmadığını savunarak, şikâyet edilen kişiyle yalnızca isim benzerliği olduğunu belirtti. Ayrıca iddiaların aksine Florida’da değil, Kaliforniya’da yaşadığını ifade eden şüpheli, bu durumu New York Güney Bölgesi Mahkemesi kararlarıyla da destekledi.
Takipsizlik Kararına İtiraz Edilecek
Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatı Hediye Gökçe Baykal, ABD Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan yeni belgelerin önemli deliller içerdiğini belirterek takipsizlik kararına itiraz edeceklerini açıkladı.
Baykal, daha önce yapılan suç duyurusunda çocuklara yönelik cinsel istismar, insan ticareti ve fuhşa aracılık suçları bakımından şüphelilerin savcılık tarafından resen tespit edilmesi gerektiğini özellikle vurguladıklarını belirtti.
Baykal, önceki soruşturmanın yalnızca ismi geçen kişiyle sınırlı tutulduğunu ifade ederek, olası diğer şüphelilerle ilgili araştırma yapılmadığını ileri sürdü. İnsan ticareti ve çocukların cinsel sömürüsü gibi suçların çoğunlukla örgütlü yapılar içerisinde işlendiğini belirten Baykal, bu tür dosyaların kapsamlı ve çok yönlü soruşturulması gerektiğini vurguladı.
“Etkin Soruşturma Yapılması Zorunluluk”
Baykal, Türkiye’nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme kapsamında çocukların cinsel sömürüden korunması konusunda devletin açık yükümlülükleri bulunduğunu hatırlattı.
Ciddi şüphe durumlarında dahi soruşturma başlatılması gerektiğini belirten Baykal, Epstein dosyasına ilişkin yeni video ve belgelerin uluslararası kamuoyunda yeniden gündeme gelmesinin, önceki başvuruların önemini ortaya koyduğunu ifade etti.
Baykal, çocuklara yönelik cinsel suçlar ve insan ticareti iddialarında temel önceliğin çocuğun üstün yararı olduğunu belirterek, dosyanın şekli gerekçelerle kapatılmaması gerektiğini söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: