Emirdağ ilçesine bağlı Hisarköy sınırları içinde 90 dekarlık alanda yer alan Amorium Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazılar tarihe ışık tutacak.
Amorium Antik Kenti, medeniyetler tarihine ışık tutacak
İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır,2018 Yılı başında Emirdağ ilçesinde milattan önce 2 bin yılına tarihlenen ve 7 uygarlığa ait izler taşıyan Amorium Antik Kenti'nde yapılan arkeolojik kazılar Hakkında Gazetemiz Türkeli’ne bilgiler verdi.
35 Kişilik ekip kazı yapıyor
İl Müdür Tanır 2018 yılında Kazı Başkanı, Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Demirel Gökalp’in başkanlığındaki 35 kişilik bir ekiple kazı çalışmasının hızla yapıldığını Amorium Antik Kentindeki eserlerin ve bilgilerin Afyonkarahisar tarihine ışık tutacağını ifade etti.
Amorium bir açık hava müzesi gibi
Amorium Antik Kentindeki Kazı çalışmalarını yerinde inceleyen ve son durumu Gazetemiz Türkeli’ne değerlendiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır: “Bir açık hava müzesi olarak kendisini teşhir eden Kültür ve Turizm Bakanlığının hizmet gördüğü alanlardan birisidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı insanlığın ortak hazinesi olan tarihi mekanları, tarihi eserleri korumakta, ortaya çıkarmakta ve turizme kazandırmaktadır. Amorium'da ilk çalışmalar 1987 yılında Prof. Dr. R. Martin Harrison tarafından bir yüzey araştırması ile başlamıştır. Kentteki kazılar "Amorium Kazıları Projesi" başlığı altında 1993-2009 yılları arasında Dr. Chris Lightfoot tarafından devam ettirilmiştir. 2013 yılında Amorium kazı çalışmaları T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı ile Afyonkarahisar Müzesi Başkanlığında ve Anadolu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zeliha Demirel Gökalp'in Bilimsel Danışmanlığında sürdürülmüştür.” dedi.
Kazılar Hızla devam ediyor
Kazıların Prof Dr. Gökalp ve yabancı araştırmacılar eşliğinde devam ettiğinin altını çizen Müdür Tanır: “2014 yılından itibaren kazı çalışmaları Bakanlar Kurulu kararı ile Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Demirel Gökalp'in kazı başkanlığında devam etmektedir. Amorium Antik Kenti 2018 yılı çalışmaları 3 alanda arkeolojik kazı ve l alanda koruma/konservasyon çalışmaları ile devam etmektedir. Arkeolojik Kazı Çalışmaları "Büyük Sina'da; Girit Üniversitesi Yunan Araştırmacı Dr. Nikos Tsivikis, İç Surda; Anadolu Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Hasan Yılmazyaşar, Bazilika B'de; Hacettepe Üniversitesi Dr. Ceren Erel sorumluluğunda çalışmalar başlamıştır, "dedi.
“Sikke, Deri, Cam, Seramik eserler bulundu”
Amorium Antik Kenti Kazı Başkanı, Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Demirel Gökalp’de Gazetemize kazıların iki amacı olduğunu bunların Türk-İslam izlerini bulmak ve Geç Antik Çağ'da dönüşümünü yakalamaktı ifadelerini kullandı.Kazı Çalışmaları hakkında Prof.Dr Gökalp: “Amorium'da kazılara başladığımızda iki amacımız vardı. Bunlar kentte Türk-İslam izlerini bulmak, ikincisi kentin Geç Antik Çağ'da dönüşümünü yakalamaktı. Bu yıl kentte gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda da sorularımızın cevaplarını bulduğumuzu söyleyebilirim. Amorium Antik Kentinde bulunan yukarı şehir surları içerisinde yer alan daha küçük daha korunaklı muhtemelen şehrin idarecisi için planlanmış iç surun ortaya çıktığını kazı anında çıkan ( Sikke, Deri, Cam, Seramik, vb.) eserlerin bulunduğunu henüz temizlenmesi tamamlanmadığı için hangi döneme ait olduklarını belirleyemediklerini söyledi." dedi.
“Tarihi alanda Yeni yapılar keşfedildi”
Tarihi alanda yeni bir yapının daha ortaya çıktığı bilgisini veren Prof. Dr. Zeliha Demirel Gökalp: “Selman-ı Farisi'nin Kenti Amorium: Amorium denilince Selman-ı Farisi hatırlıyoruz Selman-ı Farisi burada 12 yıl yaşamış ve Amorium'da hakkı arama ve doğru yolu arama noktasında 12 yıl boyunca bir rahibin hizmetinde ve eğitiminde bulunmuş ve buradan Medine'ye gidip orada İslam'a müşerref olmuştur. Bu yıl aşağı kentte ilk defa bir yapı ortaya çıkarılıyor muhtemelen şehrin ileri gelen idarecilerine ait. Belediye başkanı binası gibi, Binanın ikinci katma ulaşıldı süreçte 1. Katına da inilerek tamamı ortaya çıkacaktır.” dedi.>>Mehmet Karakaş
Yorumlar
Kalan Karakter: