Afyon Kocatepe Üniversitesi Geoteknik Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Gücek, son dönemde yaşanan depremlere ilişkin sosyal medya hesabından önemli bir paylaşımda bulundu. Dr. Gücek, yaptığı paylaşımda, depremler hakkında toplumu bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla akademik sorumluluğunu yerine getirdiğini belirtti.
Gücek, depremin yeri ve karakteri üzerine yaptığı analizde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'ne (MTA) ait bilgi ve haritaları kullandığını, analizini MTA yetkilisi bir uzman ile istişare ettiğini ifade etti. MTA uzmanının açıklamasına da yer veren Gücek, “Deprem, Normal fay karakterindeki Erkmen Fayında olmuştur. Fay çözümleri de Normal fay olduğu için Erkmen fayı olduğunu doğruluyor. Ayrıca ana depremden (Mw: 4.4) sonra meydana gelen artçı depremler de fayın düşen bloğunda. Odak-Mekanizma çözümleri ve elimdeki veriler de Erkmen fayı olduğunu doğrulamaktadır” şeklindeki görüşleri paylaştı.
Gücek, yaptığı paylaşımların bilimsel gerçeklere dayandığını ve kamu yararını gözeterek kaleme alındığını vurgularken, akademisyenlerin sadece uzmanlık alanlarıyla sınırlı kalmayıp, toplumun ihtiyaç duyduğu her konuda bilgi paylaşma sorumluluğuna sahip olduklarını ifade etti. Ayrıca, akademik özgürlük ve bilim insanlarının kamusal meselelerde görüş bildirme hakkının, evrensel akademik etik ve ifade özgürlüğü ilkeleriyle uyumlu olduğunun altını çizdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: