AİLE VE SOSYAL HİZMETLER İL MÜDÜRÜ BİLAL ERDOĞAN: HEDEFİMİZ AFYON'U MODEL ŞEHİR YAPMAK
Afyonkarahisar Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilal Erdoğan, 2025 yılına dair hedeflerini ve kentte yürütülen sosyal hizmet projelerini Türkeli Gazetesine değerlendirdi. Müdür Erdoğan açıklamalarında; Aile yılının önemi, genç çiftlere verilen destekler, engelli bireylere sunulan hizmetler ve geçici koruyucu aile modeli başta olmak üzere birçok önemli bilgileri kamuoyuyla paylaştı.
AİLE VE SOSYAL HİZMETLER İL MÜDÜRÜ BİLAL ERDOĞAN: HEDEFİMİZ AFYON’U MODEL ŞEHİR YAPMAK
Afyonkarahisar Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilal Erdoğan, 2025 yılına dair hedeflerini ve kentte yürütülen sosyal hizmet projelerini Türkeli Gazetesine değerlendirdi. Müdür Erdoğan açıklamalarında; Aile yılının önemi, genç çiftlere verilen destekler, engelli bireylere sunulan hizmetler ve geçici koruyucu aile modeli başta olmak üzere birçok önemli bilgileri kamuoyuyla paylaştı.
“İLİMİZİN SOSYAL YAPISINA VE İHTİYAÇLARINA UYGUN BİR EYLEM PLANI HAZIRLADIK”
Müdür Erdoğan giriş konuşmasında, 2025 aile yılı kapsamında Afyonkarahisar’da farkındalık artırıcı etkinlikler yapacaklarını belirterek, aile yapısının güçlendirilmesi için de kentte il eylem planı hazırladıklarını söyledi.
Erdoğan,
“Bu kapsamda yılın tamamına yayılacak şekilde farkındalık arttırıcı etkinlikler düzenlemeyi planlıyoruz. Bunların bazıları küçük grup etkinlikleri olmakla birlikte bazıları da daha büyük kitlelere yönelik olacak. Küçük gruplarla aile söyleşileri, büyük kitlelere yönelik de seminer ve konferans hazırlıklarımız devam etmektedir. Biliyorsunuz Bakanlığımız koordinasyonunda Ailenin Güçlendirilmesi Eylem Planı hazırlandı ve yayınlandı. Bu eylem planı doğrultusunda bizler de ilimizin sosyal yapısına ve ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde il eylem planımızı hazırlayarak uygulamaya geçireceğiz. Eylem planı 5 stratejiden oluşmaktadır. Bunlar; küresel riskler ve demografik dönüşüm karşısında ailenin korunması, ailelerin refah düzeyinin yükseltilmesi, aile odaklı sosyal politika ve hizmetlerin etkinliğinin arttırılması, dijitalleşme sürecinde ailenin desteklenmesi, aileye duyarlı çevre politikaları ile ailelerin afet ve acil durumlara dayanıklılığının arttırılması olarak sıralanmıştır. ” diye konuştu.
“EVLİLİK KREDİSİNE BAŞVURMAK İSTEYEN GENÇLER E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPABİLİR”
Müdür Erdoğan, genç çiftlere yönelik verilen destek programlarına da değinerek, evlilik kredisinin başvurularının alındığını açıkladı.
Erdoğan,
“Evlenecek gençlerin desteklenmesi projesi kapsamında evlilik kredisi hizmeti faaliyete geçirilmiştir. Evlenmeyi planlayan gençlerimiz nikah tarihlerinden en az 2 ay en fazla 6 ay öncesinde e-devlet üzerinden başvuru yapabilirler. Başvuru yapıldıktan sonra İl Müdürlüğümüzde kurmuş olduğumuz evlilik kredisi değerlendirme komisyonu başvuruyu değerlendirip kriterleri uygunsa onaylıyor. Onaylanan başvuru gençlerin ikametine en yakın Sosyal Hizmet Merkezimizin sistemine düşüyor. Gençlere sosyal hizmet merkezimizde görev yapan eğiticilerimiz tarafından evlilik öncesi eğitim ve aile danışmanlığı hizmeti verilmesinin ardından nikahın tamamlanması ile krediyi almak üzere ilgili bankaya başvurmaları ile süreç tamamlanıyor.” diye belirtti.
“AİLE YILI DİKKAT ÇEKİCİ VE FARKINDALIK YARATICI BİR ETKİ”
Müdür Erdoğan, aile yılının toplumdaki etkilerinden de bahsederek, 2025 yılındaki uzun vadeli hedeflerinin aile yapısını güçlendirmek olduğunu söyledi.
Erdoğan,
“Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 2025 yılı Aile Yılı olarak ilan edildi malumunuz. Bu toplumun genelinde “Aile” konusuna dikkat çekti. Aileye gereken önemin verilmesi hususunda ailenin karşı karşıya olduğu risklerle mücadele etmenin önemini bir kez daha ortaya koydu. Ailenin güçlendirilmesi toplumun da güçlü olmasında büyük bir öneme sahiptir. Toplumda her bireyin, ailenin, tüm kurum ve kuruluşların ailenin güçlendirilmesi konusunda destek vermeleri, üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeleri açısından; bu yılın aile yılı olarak ilan edilmesi dikkat çekici, farkındalık yaratıcı ve motivasyonu arttırıcı bir etki oluşmaktadır. Ailenin Güçlendirilmesi Eylem Planında yer alan stratejik hedeflere ulaşmak için her stratejik hedefin alt hedef ve faaliyetlerinin yerine getirilmesi aile yapımızın güçlendirilmesi, deformasyona uğrayan yönlerinin tamir edilmesi ve gelecek nesillerin sağlam bir aile ortamında yetişmelerinin sağlanması temel hedefimizdir. Bununla birlikte gelişen ve hızla değişen dünyamızda ailemizi küresel her türlü tehdide karşı korunaklı hale getirmek de çok önem arz etmektedir. Onun için “Ailemiz İstikbalimizdir” diyoruz.” diye ifade etti.
“ÇOCUK EVLERİ SİTEMİZİN YAPIMI DEVAM EDİYOR”
Müdür Erdoğan, kente yürütülen sosyal hizmet projeleri ve yatırımlarının detaylarını da açıkladı.
Erdoğan, “İlimizde kamuya ait 2 hayırseverler tarafından yürütülen 2 olmak üzere 4 yatırımımız bulunmaktadır. İl Merkezimizde eski Huzurevinin yerinde yeni bir Huzurevi inşaatımız devam etmektedir. 162 kapasiteye sahip Huzurevi binamız tamamlandığında sağlık, sosyal ve sportif donatıları ile bölgemizde örnek ve modern bir Huzurevi niteliğinde olacaktır. 13-18 yaş Erkek Çocuklarımıza hizmet verecek olan Çocuk Evleri Sitemizin de yapımı hızla devam etmektedir. Ayrıca Emirdağ ilçemizde hayırsever tarafından yapımı sürdürülen 7-12 yaş çocuklarımıza hizmet verecek Çocuk Evleri Sitemizin de 2025 yılı içinde hizmete girmesi planlanmaktadır. Bununla birlikte yine bir hayırseverimiz tarafından yapımı üstlenilen Bolvadin ilçemizdeki Huzurevi yapımına ilişkin de projenin onay işlemleri tamamlanmış olup en kısa sürede inşaatına başlanacaktır. Projelerimizin tamamlanması ile ilimizin çocuk ve yaşlı alanındaki önemli bir ihtiyacı da karşılanmış olacaktır.” diye söyledi.
“2025 YILI İÇERİSİNDE 197 KİŞİYE, 2024 YILI İÇERİSİNDE 1564 KİŞİYE ENGELLİ KİMLİK KARTI VERDİK”
Müdür Erdoğan, özel bakım merkezlerinde 341 engelli vatandaşa hizmet verdiklerini belirterek, tüm ihtiyaçlarının da karşılandığını söyledi.
Erdoğan, “İlimizde resmi ve özel bakım merkezlerinde toplam 341 engelli vatandaşımıza yatılı bakım hizmeti verilmektedir. Müdürlüğümüzce halen engelli bireylerin bakımını sağlayan 4547 kişiye evde bakım yardımı hizmeti verilmektedir. 2025 yılı içerisinde 197 kişiye 2024 yılı içerisinde 1564 kişiye engelli kimlik kartı verilmiştir. Erişilebilirlik hizmetleri kapsamında 2025 yılı içerisinde 2 adet kamu binasına erişilebilirlik belgesi verilmiştir. Müdürlüğümüzce 2023-2030 Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik II. Ulusal Eylem Planı kapsamında otizmli birey ve ailelerine yönelik Bireysel Sosyal Hizmet Danışmalığı hizmeti verilmektedir. Genellikle yaşamın ilk yıllarında bulguları ortaya çıkan, nöro-gelişimsel bir farklılık olan otizm spektrum bozukluğuna sahip bireylere (OSB'li birey) yönelik farkındalığın artırılarak OSB'li bireylerin toplumsal hayata katılımlarını teşvik etmek, OSB'li bireylere ve ailelerine yönelik erken tanı, tedavi, takip, bakım, eğitim, rehabilitasyon ve istihdam gibi konularda yürütülen faaliyetleri bütüncül olarak izleyebilmek için çalışmalara devam edilmektedir. Bireysel Sosyal Hizmet Danışmalığı projesi kapsamında Müdürlüğümüzce görevlendirilen 33 bireysel sosyal hizmet danışmanınca otizmli birey ve aileleri ile görüşmeler devam etmekte olup, bu ailelere Müdürlüğümüzün ve diğer kamu kurumlarının otizmli birey ve ailelerine yönelik hizmetleri hakkında bilgi aktarımı yapılmakta ve ihtiyaç duydukları hizmetler doğrultusunda ilgili kurumlara yönlendirilmeleri yapılmaktadır.” şeklinde konuştu.
“KORUYUCU AİLE MODELİNDE İLİMİZİN PİLOT İL OLMASI ÇOK ÖNEMLİ”
Çocuk koruma sistemlerinde birçok yenilik yapacaklarını da vurgulayan Erdoğan,
"Bakanlığımızın çocuğa yönelik tüm sosyal politikalarının temelinde çocuğun üstün yararı ilkesi yer almaktadır. Bu doğrultuda öncelikli amacımız çocuklarımızın aile yanında desteklenmesidir. Bunun dışında kurum bakımına devam edecek çocuklarımızın ise her şeyden önce hak ettikleri şefkat ve merhametle büyümelerini sağlayarak topluma kazandırmak ana hedefimizdir. Bir toplum çocuklara verdiği değer kadar güçlenir. Biz inanıyoruz ki bir çocuğun hayali, gün gelir bir ailenin mutluluğuna, bir toplumun refahına, bir ülkenin zaferine dönüşür. Yukarıda belirttiğim gibi öncelikli hedefimiz her çocuğun ailesi yanında şefkat ve merhametle büyümesini sağlayacak Bakanlığımızın ilke ve politikalarını, paydaş kurumlarımızla birlikte hayata geçirmektir. Bu kapsamda bu yıl koruyucu aile sistemini ilimizde daha da güçlendirecek bazı adımlar atıyoruz. Bu amaçla Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün koordinasyonunda 6-8 Şubat tarihleri arasında ilimizde Koruyucu Aile Sisteminin Güçlendirilmesi-Geçici Koruyucu Aile Modeli temasıyla bir çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştaya, çocuk koruma sisteminde yer alan aile hekimlerimiz, çocuk savcılarımız, il milli eğitim müdürlüğümüz, il sağlık müdürlüğümüz, nüfus ve vatandaşlık il müdürlüğümüz, il emniyet müdürlüğümüz, il jandarma komutanlığımız gibi kurumlarımızdan üst düzey bir katılım oldu. Çalıştay da çocuk koruma sisteminin güçlendirilmesi ve koruyucu aile sistemi hakkında tüm kurumlarımızdan çok önemli katkılar elde ettik. Özellikle yeni hayata geçirilecek olan Geçici Koruyucu Aile modelinde ilimizin pilot il olarak belirlenmesi önemlidir. Bu model hayata geçtiğinde 0-6 yaş grubunda hiçbir yavrumuz kuruluş bakımına alınmadan haklarında kalıcı sosyal hizmet modeli belirlenene kadar geçici koruyucu ailelerimizin yanında kalarak aile sıcaklığından mahrum kalmayacaklar." şeklinde ifade etti.
“ÇOCUKLARIMIZLA İLGİLİ EĞİTİM SÜREÇLERİNİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile eğitim ve sosyal hizmet konularında işbirliği yaptıklarını da belirten Müdür Erdoğan,
"Bu konuda Milli Eğitim İl Müdürlüğümüzle çok iyi düzeyde işbirliği yaptığımız konular oluyor. Özellikle okullarda görev yapan rehber öğretmenlerimize yönelik zaman zaman çocuk ihmal ve istismarı konularında yaptığımız hizmet içi eğitimlerle sosyal hizmet müdahalesi gerektiren konularda anlık müdahale şansını yakalayabiliyoruz. Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan bazı protokolleri yerelde uygulama konusunda Milli Eğitimle sıkı bir işbirliği içerisindeyiz. Aynı zamanda okulda sürekli devamsız öğrenciler tarafımıza bildiriliyor ve biz de bununla ilgili çocuk koruma kanununun gerektirdiği koruyucu ve önleyici tedbirleri Aile Hekimliğinden talep edebiliyoruz. Kurumumuzun aile yanında destek hizmetlerinden yararlandırılan veya kurum bakımında olan çocuklarımızla ilgili eğitim süreçlerini de yakından takip ediyoruz. " ifadelerine yer verdi.
“EN BÜYÜK HEDEFİMİZ AFYON’UN SOSYAL HİZMET ALANINDA BİR “MODEL ŞEHİR” OLMASI”
Müdür Erdoğan konuşmasının son kısmında, bakanlık politikaları kapsamında belirledikleri 37 hedefi yıl sonunda gerçekleştirmeyi planladıklarını söyleyerek, Afyonkarahisar'ı sosyal hizmet alanında “Model Şehir” yapacaklarını ifade etti.
Erdoğan, “İlimizin sosyal hizmet uygulamalarının etkinleştirilmesi, kuruluş mesleki kapasitelerinin artırılarak ülkemiz için iyi model uygulaması geliştirilmesine yönelik “Türkiye Yüzyılında Sosyal Hizmetlerde Fikir Atölyeleri Çalışmalarını” İl Müdürlüğü ve tüm bağlı kuruluşlarda görev yapan toplam 50 idareci ve meslek elemanının katılımıyla gerçekleştirdik. Bu kapsamda Ulusal ve Yerel Sosyal Hizmet Uygulamalarında Çocuk Hizmetleri, Aile Vizyon Belgesi Temelinde Aile ve Toplum Hizmetlerine Bakış, Yaşlanan Nüfus Dinamiği Ölçeğinde Yaşlılara Yönelik Hizmetler ve Politikalar, Engelli Hizmetlerinde Aile Yanında Destek, Evde Bakım ve Kurum Bakımı Hizmetleri, Kadın Hizmetlerinde Uygulama Esasları, Rehberlik ve Toplumsal Eğitim Çalışmalarının Değerlendirilmesi, İntihar ve Çocuk İstismarı Vakalarında Güçlendirilmiş Sosyal Hizmet Müdahalesi başlıkları farklı meslek gruplarının katılımıyla atölyelerde ele alınmış, mevcut sorunlar ve riskler ortaya konulmuş, kısa-orta ve uzun vadede uygulanabilir çözüm önerileri ve hedefler belirlenmiştir. Bakanlığımızın politikaları doğrultusunda her hizmet alanımızla ilgili ayrı ayrı belirlenen hedeflerimizin (toplam 37 hedef belirlenmiştir) yıl sonunda hepsinin gerçekleştiğini görmek istiyoruz. En büyük hedefimiz ise yapacağımız uygulamalar ile Afyon’un Sosyal Hizmet alanında bir “Model Şehir” olmasını sağlamaktır. Bugüne kadar yaptığımız ve bundan sonrada yapmayı hedeflediğimiz çalışmalarda başta Sayın Bakanımız Mahinur ÖZDEMİR GÖKTAŞ olmak üzere Sayın Valimiz Doç. Dr. Kübra GÜRAN YİĞİTBAŞI ve tüm yerel yöneticilerimize destekleri için teşekkür ediyoruz. ” dedi.
SERVET UĞURLU