Afyonkarahisar’da Sanatın Çeyrek Asırlık Gururu: 25. Klasik Müzik Festivali Başlıyor
Afyonkarahisar’da bir gelenek haline gelen ve bu yıl çeyrek asrı geride bırakan "Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali", 28 Nisan – 5 Mayıs tarihleri arasında 25. kez kapılarını açmaya hazırlanıyor.
Yayınlanma :
10.04.2026 11:40
Güncelleme :
10.04.2026 17:20
Genel Sanat Yönetmenliğini Hüseyin Başkadem’in üstlendiği, Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği tarafından düzenlenen festival; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyonkarahisar Valiliği ve İkbal Grubu’nun ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek. Festival, bu yıl da şehrin yeni cazibe merkezi olan Afyonkarahisar Yeni Müze ve Kültür Merkezi Kompleksi’nde sanatseverleri ağırlayacak.
ONUR ÖDÜLÜ BURSA BÖLGE DEVLET SENFONİ ORKESTRASI’NIN
Festivalin bu yılki "Onur Ödülü", Anadolu’nun çok sesli müzik kültürüne sunduğu katkılar ve festivalle olan uzun süreli iş birliği nedeniyle Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’na (BBDSO) takdim edilecek. Ödül töreni, 28 Nisan’daki açılış konseri öncesinde Afyonkarahisar Valisi Dr. Naci Aktaş’ın katılımıyla düzenlenecek.
AÇILIŞ PRAGLI GENÇ YETENEKTEN, KAPANIŞ ARP VE GİTAR ESİNTİSİYLE
Festivalin açılış konserinde, Çekya’nın yükselen yıldızlarından piyanist Eliška Tkadlčíková sahne alacak. Sanatçıya, Şef Tolga Taviş yönetimindeki Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası eşlik edecek.
5 Mayıs Salı akşamı gerçekleşecek kapanış konserinde ise Duo Stringscapes (Güneş Hızlılar - Arp & Tuna Tandoruk - Gitar) ikilisi, erken dönemden çağdaş müziğe uzanan geniş bir repertuvarla müzikseverlere veda edecek.
OKUL SÖYLEŞİLERİ: USTALAR GENÇLERLE BULUŞUYOR
Festivalin en dikkat çeken bölümlerinden biri olan okul söyleşileri, bu yıl da edebiyat ve sanat dünyasının dev isimlerini öğrencilerle buluşturacak. Etkinlik kapsamında;
Adnan Özyalçıner, Adnan Özer, Metin Celal, Feridun Andaç, Yalvaç Ural ve Melike Günyüz gibi edebiyatçılar,Akademisyenler Şerif Eskin, Şehnaz Şişmanoğlu ve Mert Öksüz, Duayen fotoğrafçı Lütfi Özgünaydın okullarda öğrencilerle bir araya gelerek deneyimlerini paylaşacak.
CEZAEVİNDEN KÖY OKULLARINA UZANAN SANAT KÖPRÜSÜ
Festival, sanatın birleştirici gücünü şehrin her noktasına taşımayı hedefliyor. Bu kapsamda;
Açık Kadın Cezaevi’nde yükümlülere özel konser ve söyleşi düzenlenecek.
Frig Vadisi’ndeki Ayazini Köyü İlkokulu’nda çocuklar için özel bir bahçe konseri gerçekleştirilecek.
Lütfi Özgünaydın’ın Türk edebiyatının önemli isimlerini fotoğrafladığı "Yirmi Yazar Projesi" sergisi, İkbal Termal Otel’de bir ay boyunca ziyarete açık kalacak.
PRAG-AFYON MÜZİK DOSTLUĞU 21 YAŞINDA
Festivalin uluslararası boyutunda, Prag ile Afyonkarahisar arasında kurulan müzik köprüsü bu yıl 21. yılına girdi. Çek sanatçılar; konserlerin yanı sıra merkeze bağlı ilçe ve kasabalarda yaklaşık 60 söyleşi, atölye çalışması ve okul konseri gerçekleştirerek binlerce öğrenciye ulaşacak.
Bugüne kadar 800’e yakın ücretsiz konsere imza atan ve okul etkinlikleriyle 900 bin öğrenciye dokunan festival; tarih, arkeoloji ve müziği harmanlayarak Afyonkarahisar’ın kültürel vizyonuna katkı sağlamaya devam ediyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: