40 Direk, 40 Dükkanın Anısına
Caminin müezzin kayyımı Mustafa Yıldırım, Ulu Cami’nin bulunduğu alanın bir dönem yangında zarar gören arasta (çarşı) olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Arastada bulunan 40 dükkanın sahipleri anısına camimize 40 direk sütun dikilmiştir. Sütunların başlıkları birbirine benzemez, kündekari süslemelerle bezenmiştir. Geçmeli sistem kullanılmış, hiçbir metal çivi yer almamaktadır.”
2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Ulu Cami, hipostil camiler grubunda tescillenmiş olup, bu gelişme ile birlikte ziyaretçi sayısı da iki kat artmış durumda. Yaz aylarında camiyi günlük yaklaşık 1.000 yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.
II. Abdülhamit’in Hediyesi: Kurmalı Saat
Caminin en dikkat çeken eserlerinden biri, II. Abdülhamit Han’ın hediyesi olan kurmalı saat. Yıldırım, saatin tarihine ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“Saatin dış korumasının marangoz işçiliğini Abdülhamit Han’ın kendisinin yaptığını bilmekteyiz. İç kısmındaki kurmalı saatin üzerinde Rum usta A. Anghelidakis’in ismi yer alıyor. Ustamız bir dönem Afyonkarahisar’da yaşamış, ardından İzmir’e taşınmıştır. Saatin alt kısmında da ‘Smyrna’ (İzmir) yazısı dikkat çekiyor.”
Perde ve çiçek motifleriyle süslenen saatin tasarımında, usta Hristiyan olmasına rağmen kırmızı renk ve ay-yıldız motifleri kullanmış. Arka kısmındaki beşer kilogramlık iki demir topuz ise saat mekanizmasının güç kaynağını oluşturuyor.
“Saatimize Kimsenin Dokunmasına İzin Vermiyoruz”
Cami Dernek Başkanı Hasan Çınar da saatin korunmasına büyük özen gösterdiklerini vurguladı:
“Saatimize kimsenin dokunmasına izin vermiyoruz. Mekanik sistemli olan bu saat 140 yıldır aralıksız çalışıyor. Ziyaretçiler hayran kalıyor, bu kadar yıl çalışmasına şaşırıyorlar. Her yıl bakımını yaptırıyoruz. Gerektiğinde ayarını ben yapıyorum, kuruyorum. Dokunmamak şartıyla herkes görebilir.”
Yorumlar
Kalan Karakter: