ATSO Şubat Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı
Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarı 18-21 Haziran Tarihlerinde Düzenlenecek
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclisi, 2025 yılı Şubat ayı olağan toplantısını ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten başkanlığında gerçekleştirdi. Toplantıya Meclis üyeleri katıldı.
Toplantının açılışında, ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, geçtiğimiz haftalarda Organize Sanayi Bölgesi'nde yaşanan yangından etkilenen Çağlayan Orman Ürünleri ve Özpet firmalarının sahiplerine geçmiş olsun dileklerini iletti.
Afyonkarahisar’ın coğrafi işaretli sucuk ve pastırmasının Avrupa Birliği tarafından tescillendiğini müjdeleyen Çelikten, ““Afyon Sucuğu ve Afyon Pastırması coğrafi işaretli ürünlerimizin, Avrupa Birliği Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü tarafından Avrupa Birliği Komisyonu Resmi Gazetesi’nde ilan edildiğini büyük bir memnuniyetle paylaşmak isterim. Bu önemli başarı nedeniyle, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Sayın Mehmet Mühsürler başta olmak üzere, yönetimini ve tüm çalışanlarını tebrik ediyorum. Bu arada, Odamız üyesi Hoca Elektrik Şirketi sahibi ve Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın İbrahim Sömer ile Hakan Sömer’in babası Aleattin Sömer vefat etmiştir. Merhuma Allah’tan rahmet, Sömer ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Odamız Meclis Üyesi Sayın İbrahim Balık’ın dedesi ve aynı zamanda Odamız Üyesi Afyon Güven Demir Şirketi sahipleri, sanayi eşrafından Abdullah ve Yusuf Balık’ın babası Hacı Bekir Balık vefat etmiştir. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Odamız Meclis Üyesi Sayın Süleyman Kırlıoğlu’nun kayınvalidesi Süheyla Özeke vefat etmiştir. Merhumeye Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Türkiye Halciler Federasyonu 8. Olağan Genel Kurulu’nda, Meclis Üyemiz Ali İhsan Çiloğlu ikinci başkan olarak tekrar seçildiğini büyük bir memnuniyetle öğrenmiş bulunuyorum. Kendisini tebrik eder, başarılarının devamını dilerim. Ramazan Ayı’nın Meclisimize, Afyon’umuza ve ülkemize sağlık, afiyet ve bereket getirmesini Yüce Allah’tan niyaz ederim.‘’ ifadelerinde bulundu.
GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ
Toplantının ikinci -dördüncü gündem maddelerinde ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol, Meclis Üyeleri’ni bilgilendirdi.
Toplantının ikinci gündem maddesinde 2025 yılı Ocak ayı karar özetleri oy birliği ile onaylandı.
Toplantının üçüncü gündem maddesinde 2025 yılı Ocak ayı hesap hülasası oy birliği ile tasdik edildi.
Toplantının dördüncü gündem maddesinde TÜİK NACE Komisyonu tarafından yapılan Meslek Gruplandırılması Rehberi’nin güncellenmesi görüşüldü. ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol, gündem maddesi hakkında Meclis Üyeleri’ni bilgilendirdi. ATSO Meclis Üyeleri Metin Balaban ile Mesut Tabak, söz alarak görüşlerini dile getirdi. Gündem maddesi oy birliği ile onaylandı.
Toplantının beşinci gündem maddesinde ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hayrettin Güzbey, Yönetim Kurulu’nun Ocak- Şubat 2025 faaliyetleri hakkında sunum yaptı.
“MERMER FUARI HAZİRAN’DA GERÇEKLEŞTİRECEK”
Toplantıda konuşma yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarı’ın 18-21 Haziran 2025 tarihlerinde gerçekleştireceğini açıkladı. Serteser, Geçtiğimiz hafta Afyonkarahisar Valimiz Sayın Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı başkanlığında İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Ticaret Odası’na ziyaret gerçekleştirdik. Ziyarette, Genel Sekreterim Ali Şenol, Zafer Kalkınma Ajansı YDO Koordinatörü Osman Köprücüoğlu ve Afyonkarahisar Merkez 2. Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Süreyya Osman İnanır da yer aldı. Afyonkarahisar Merkez 2. Organize Sanayi Bölgesi ile Afyonkarahisar Çay Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi hakkında detaylı sunumlar yaptık ve sunumların ardından, Afyonkarahisar’ın yatırım potansiyeli ve sanayideki gelişim fırsatları üzerine verimli bir istişare toplantısı gerçekleştirdik. Toplantının sonunda, İstanbul’daki sanayicilere Afyonkarahisar’daki yatırım imkanlarını tanıtmak, iki oda arasındaki iş birliğini güçlendirmek ve sanayi alanında etkili bir iletişim ağı oluşturmak konularında mutabakata vardık. ATSO KOBİ Akademisi 2025 yılı eğitim takvimi hazırlandı. 2025 yılı eğitim takvimimizi, üyelerimizden gelen talepler ve gerçekleştirdiğimiz anketler doğrultusunda özenle hazırladık. Yıl boyunca farklı alanlarda değerli eğitim programları sunmayı hedefliyor; üyelerimizle birlikte ilimizin kamu kuruluşları, üniversiteleri ve bu eğitimlere ilgi duyan herkesin fayda sağlamasını amaçlıyoruz. Bununla birlikte, yıl içerisinde gelecek talepler doğrultusunda takvimimize yeni eğitimler de ekleyebileceğiz. ATSO KOBİ Akademisi kapsamında düzenlenen bu ücretsiz eğitimlere siz değerli Meclis Üyelerimizin ve çalışanlarınızın katılmasını rica ediyoruz.” şeklinde konuştu.
“OCAK AYINDA 76 ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİK”
Serteser, ekonomideki son gelişmeleri paylaşarak, CDS primindeki düşüşün, yatırımcıların güvenini artıracağını belirtti. Serteser, “Risk primi olan CDS, 2024 yılını 260 baz puan civarında kapatırken, son gelişmeler ışığında bu prim 243 baz puana gerilemiştir. CDS primindeki bu gerileme, doğrudan yabancı yatırımcının daha hızlı ve daha güvenli yatırım yapmasının önünü açacak, bunun yanında yerel kaynakların dışardan borçlanma süreci de daha kolaylaşacak. Geçtiğimiz Ocak ayında, ekonomideki dengelenme, azalan cari açık ve Türk Lirası'ndaki istikrar nedeniyle önemli iyileşmeler kaydedildi. Biraz önce Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Hayrettin Güzbey’in de dile getirdiği gibi Afyonkarahisar’ın 2025 Ocak ihracatı 38.231.420 dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, geçtiğimiz yılın Ocak ayına göre %35,9’luk önemli bir artışı göstermekte. Afyonkarahisar olarak 2025 yılı Ocak ayında 76 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Ayrıca, Afyonkarahisar’ın madencilik ürünleri ihracatı yüzde 16,8 artışla 21.445.560 dolara ulaştı. ABD'ye yapılan ihracatımız, yüzde 33,1 artışla 7.586.990 dolara yükselirken, Çin'e yapılan ihracat ise yüzde 9,1 artışla 4.584.390 dolara ulaştı. İhracat yaptığımız sektörlerimizin genelinde, Ocak ayında, ihracat rakamlarımızda artışlar gözlenmekte; ihracat rakamlarımızdaki artışın yıl boyunca devam etmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.
“YILLIK ENFLASYON %42,1’E DÜŞTÜ”
Türkiye’nin cari açığının azaldığı ve yıllık enflasyonun %42,1’e düştüğü ifade eden Seteser, ““Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024 yılı cari açığı bir önceki yıla kıyasla %22 iyileşme göstererek 106 milyar dolardan 82 milyar dolar seviyesine geriledi. Bu cari açığın dengelenmesi, daha da gerilemesi ve bu durumun sürdürülebilir olması adına üretim politikalarımızı güçlendirmemiz gerekmekte. Yine, TÜİK verilerine göre, Ocak 2024’te yıllık enflasyon bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 23 puan azalarak %42,1 seviyesinde kaydedildi. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek, enflasyondaki düşüşün arkasında "kararlılıkla uygulanan politikaların" etkili olduğunu bildiğiniz gibi açıkladı. Bu olumlu gelişme, enflasyonla mücadelede atılan adımların etkisini göstermekte olup, fiyat istikrarını sağlama yolunda önemli bir işaret olarak değerlendirilebilir. Ancak, bu kazanımların sürdürülebilir olması için üretim odaklı düzenlemeler ve maliyetleri düşürecek yapısal adımlara devam edilmesi kritik önem taşımakta.” Dedi
“İNŞAAT SEKTÖRÜ, YILLIK %6,2’LİK BÜYÜME GÖSTERDİ”
TEPAV verilerine göre Türkiye’nin bazı sektörlerinde istihdam artışı sağlandığı, ancak imalat sektöründe istihdam kaybı yaşandığı belirten Serteser, ““TEPAV verilerine göre, ülkemizin 21 ana sektöründen 14'ünde istihdam artışı sağlanırken, sektörler arasında belirgin farklılıklar gözlemlenmektedir. Özellikle inşaat sektörü, yıllık %6,2’lik büyümeyle dikkat çekerken, imalat sektöründe %0,8’lik bir daralma yaşanmıştır. Öne çıkan sektörler arasında bina inşaatı yer almakta; bu alanda 131.690 yeni istihdam yaratılmış olup, en fazla istihdam sağlayan sektör konumundadır. Sağlık hizmetleri de 93.837 yeni istihdam ile önemli bir büyüme kaydederken, yiyecek ve içecek hizmetleri ile perakende ticaret sektörlerinde sırasıyla 83.424 ve 74.818 yeni istihdam sağlanmıştır. Bu rakamlar iş dünyamız için umut verici gelişmeler arasında yer almaktadır. Bununla birlikte, imalat sektöründe yaklaşık 50.000 istihdam kaybı, bu alandaki zorlukların altını çizmektedir. Dolayısıyla bu kayıpların önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınması önem arz etmektedir. Bu veriler ülkemizin ekonomik yapısındaki dinamiklerin ve sektörler arası dengenin ne kadar hassas bir zemine oturduğunu göstermektedir. Özellikle inşaat, sağlık, yiyecek ve içecek hizmetleri ile perakende ticaret gibi alanlardaki olumlu gelişmeler, ekonomik canlanmamıza önemli katkılar sağlayacaktır. Ancak, özellikle imalat gibi sektörlerde yaşanan istihdam kayıpları, bu alanlarda daha fazla destek ve yapısal düzenleme ihtiyacının bulunduğunu ortaya koymakta.” dedi
ŞEYDA YEŞİLÇAY