Afyonkarahisar’ın bu denli çok uygarlığa ev sahipliği yapar bir konumda olması beraberinde mutfağına da yansıyarak çağlardan gelen zengin bir mutfak kültürünün oluşmasına zemin hazırlıyor.
İnsan hayatının devamı için vazgeçilmez bir olgu olan beslenme, içinde bulunan kültürel, coğrafi, ekonomik, ekolojik yapıya ve tarihsel sürece göre şekillenmekte.
Her milletin kültürel yapısında mutlaka beslenme ile ilgili bir bölüm bulunmaktadır. Mutfak olarak nitelendirilen bu yapı, o toplumun yiyecek ve içecekleri, bunların hazırlanması, kullanılan araç-gereçler ve yemek ile ilgili törelerden oluşmakta. Afyonkarahisar’da bükmesinden sucuğuna, kaymağından haşhaşına keşkekline kadar Türk ve Dünya mutfağına eşsiz lezzetler kazandırdı.
PEYNİR ÖNEMLİ BİR BESİN KAYNAĞI
İnsanların beslenmesinde süt ve süt ürünleri tarih boyu önemli bir yer tutar hale gelmiştir. Bu anlamda süt ve süt ürünleri gün içerisinde kahvaltıdan akşam yemeğine kadar gerek tek başına gerekse yemek yapımında kullanılmasıyla Türk ve dünya mutfağının ham maddeleri arasındaki vazgeçilmez yerini almıştır.
DÜNYADA 4000 ÇEŞİT PEYNİR BULUNUYOR
Ünlü Peynir araştırmacısı Steele Dünya’da 4000 çeşit peynirin olduğunu ifade ederek, “Dünyadaki 4000 çeşit peynir ürününün 130 çeşidi de Türkiye’de ver almakta. Türkiye’de Erzincan’dan Urfa’ya Antep’ten Afyonkarahisar’a kadar Türkiye’nin birçok ilinin kendine has fermente yöntemleriyle elde ettiği peynirler mevcuttur” dedi.
“AFYON TULUM PEYNİRİ BİR SANAT”
Kurt ve Kamber yaptığı araştırmada Afyonkarahisar’da yapılan peynirlerin yapılışının adeta bir sanat eseri olduğunu dile getirerek, “Esnaflar peynirleri satmaktan ziyade kışın kendi ihtiyaçları için hazırlıyorlar. Afyonkarahisar’da tulum peynir yapan kişilere “basıcı” deniyor. Koyun peyniri’nin diğer peynirlerden farklı olduğu sonucu ortaya çıkan araştırmada sonucun, “Afyonkarahisar peynirinin keçi ile koyun sütünün birleşiminden yapılmasından kaynaklanıyor sonucu ortaya çıkıyor”.
>>ÖZEL HABER: EVREN ATCI
Yorumlar
Kalan Karakter: