Afyonkarahisar’da Basın Mensupları İletişim Başkanlığı’nın düzenlemiş olduğu ‘Yerel Medya Buluşmaları’ programında bir araya geldiler. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Afyonkarahisar Bölge Müdürü Mehmet Zahid Talha Arar ev sahipliğinde gerçekleşen programın Moderatörlüğünü Medya Derneği Başkanı ve Takvim Gazetesi Yazarı Ekrem Kızıltaş yaptı. Panele, Daily Sabah Genel Yayın Koordinatörü Mehmet Çelik, Akademisyen ve TRT Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Oğuz Göksu, Anadolu Ajansı Fotoğraf Editörü Erhan Sevenler konuşmacı olarak katıldı.
“YALAN İNSANLIK TARİHİ KADAR ESKİ BİR MESELEDİR”
Daily Sabah Genel Yayın Koordinatörü Mehmet Çelik: “Düzensiz ve yanlış bilgiyi çok fazla duymaya başladık. Yalan, insanlık tarihi kadar eski bir meseledir. Dezenformasyon başka bir şekliyle yalan ya da yönlendirici haber demektir. Bilgi kirliliği kötü sonuçlar doğurabiliyor. Sosyal medya mecralarının hızının giderek artması toplumdaki bireyleri hızlı bir şekilde etkiliyor” şeklinde konuştu.
GÖRSEL MANİPÜLASYON ÖRNEKLERİ PAYLAŞILDI
Görsel manipülasyona dair örnekler vererek sunum yapan Anadolu Ajansı Fotoğraf Editörü Erhan Sevenler, tarih boyunca dünya basınında yer alan manipülasyon örneklerini Afyonkarahisar’daki basın mensuplarıyla paylaştı.
“TÜRKİYE EN FAZLA DEZENFORMASYONA UĞRAYAN ÜLKE”
Akademisyen ve TRT Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Oğuz Göksu, “Türkiye en fazla dezenformasyona uğramış ülke. Devletler arasında psikolojik bir savaş mevcut. Enformasyon bozulduğunda olumsuz süreçler ortaya çıkıyor. Bilgiyi teyit etme ihtiyacımız var. Kitle iletişim araçları artık kitle imha silahları olarak kullanılıyor. Bu dönem hakikat ötesi çağ olarak adlandırılıyor. Teknoloji odaklı olarak kitlelere değil direkt olarak bireylere odaklanılıyor.” dedi.
“TÜRKİYE TİKTOK KULLANIMINDA DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ”
Göksü, internet kullanımına dair veriler paylaşarak, Türkiye’nin TikTok uygulaması kullanımında dünya üçüncüsü olduğunun altını çizdi. Göksu: “Dünya ortalamasına bakıldığında internet kullanımı günde 7 saat sosyal medya kullanımı ise iki buçuk saat. Bu durum Türkiye’ye bakıldığında ise internet kullanımı sekiz, sosyal medya kullanımı ise üç saat olarak görülüyor. Medyayı takip etmek için ortalamamız iki saat. Sekiz milyar nüfusa ulaşan dünyada internete erişim sayısı ise beş milyarı geçmiş durumda. Türkiye TikTok uygulaması kullanımında dünya üçüncüsü. Ayrıca önemli bir konu var. İnternetten edinilen bilgiyi doğru olarak kabul etme durumu. Yine ülkemiz dünya ortalamasının üzerinde bulunuyor. Dünyada bu ortalama yüzde 56.4 iken Türkiye’de yüzde 61.6 olarak dikkat çekiyor.” diyerek sözlerini noktaladı. >>Hüseyin ER