Uganda’nın Yumbe bölgesinde gerçekleştirilen insani yardım çalışmalarına gönüllü olarak katılan AFSÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalından Doç. Dr. İbrahim Ethem Ay ile Hemşire Hasan Işık, bölgede karşılaşılan ağır sağlık koşullarına rağmen birçok katarakt ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi.
Doç. Dr. Ay, bölgede temel sağlık altyapısının yetersiz olduğunu belirterek “Katarakt gibi 15 dakikada tedavi edilebilir bir hastalık nedeniyle pek çok kişi görme yetisini kaybediyor. Türkiye’den uzanan bu yardım, insanların hayatında büyük değişikliklere sebep oluyor.” dedi.

TİKA VE ÇARE DERNEĞİ’NİN ORGANİZASYONUYLA SAĞLIK KAMPI
Doç. Dr. Ay, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Çare Derneği tarafından düzenlenen sağlık kampına destek amacıyla bölgeye ulaştıklarını ifade etti. Kamp kapsamında göz hastalıkları, genel cerrahi ve çocuk cerrahisi gibi birçok alanda operasyonlar yapıldığını belirten Ay, kendilerinin de hem kamp sırasında yetişmeyen vakaları tamamlamak hem de yerel sağlık personeline eğitim vermek için gönüllü olduklarını kaydetti. Ay, “Orada bulunduğumuz süre boyunca yaptığımız ameliyatlar hem ülkemiz hem de AFSÜ adına gurur vericiydi.” ifadelerini kullandı.
“AFRİKA’DA ALMAK İÇİN DEĞİL VERMEK İÇİN BULUNUYORUZ”
Türkiye’nin Afrika’daki insani yardımlarda güçlü bir konuma geldiğini vurgulayan Doç. Dr. Ay, Türk büyükelçiliği ve TİKA’nın kendilerine sağladığı destek hakkında şunları söyledi: “Türkler, Afrika’da almak için değil vermek için bulunuyor. Bu nedenle büyük saygı görüyoruz. Büyükelçiliğimiz ve TİKA, bütün faaliyetlerimizin arkasında durdu. Yumbe’de yaşanan karışıklık sırasında bize askeri koruma verilmesi, devletimizin gücünü orada da hissettirdi.”

ZORLU ŞARTLARDA ÖZVERİLİ ÇALIŞMA
Hemşire Hasan Işık, bölgeye ulaşmanın bile başlı başına zor bir süreç olduğuna dikkat çekerek iki gün süren yolculukla Yumbe’ye ulaştıklarını belirtti. Işık, “Kamp alanına geldiğimiz andan itibaren yerel personelin eğitimine ağırlık verdik. Kısa sürede yerel hemşirelerle birlikte ameliyat yapar hâle geldik.” dedi.

AFYONKARAHİSAR’A VE AFSÜ’YE TEŞEKKÜR
Görev boyunca şehirlerini en iyi şekilde temsil ettiklerini belirten Doç. Dr. Ay, Yumbe’de yaşanan karışıklığı yakından takip eden ve her türlü desteğe hazır olduğunu ileten Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya’ya teşekkür etti. Ayrıca kendilerini bu proje için görevlendiren AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Aslan ve üniversite yöneticilerine de şükranlarını iletti.
Yorumlar
Kalan Karakter: