Sağlık Bilimleri alanında eğitim ve sağlık hizmeti veren AFSÜ, geleceğin sağlık çalışanı olmak isteyen gençlerin eğitim görmek istedikleri üniversiteler arasında kalitesi ve imkanlarıyla öne çıkıyor. 500’ün üzerinde akademik personeli ile eğitim veren AFSÜ, YKS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından yapılan tercihlerde de öğrencilerin talep ettikleri okullar arasında üst sıralarda yer alıyor.
İLK TERCİHTE 2 BİN 186 ÖĞRENCİ AFSÜ’YE YERLEŞTİ
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, elde ettikleri başarılar ve geleceğe dönük planlamalarını aktardı. AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş; Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak başından itibaren doluluk oranlarımız çok yüksek. Yüzde 100 değil hatta yüzde 102’lere ve yüzde 103’lere ulaşıyoruz. Çünkü genel kontenjanın yanında bizim okul birincileri, yabancı uyruklu öğrenciler, bir de bu sene daha önce üniversiteye hiç girmemiş otuz beş yaş üstü kadınlar da var. Onlarla beraber baktığımız zaman kontenjanımız yüzde yüzlerin daha üzerinde. Yaklaşık üniversitemizde eğitim gören 7 bin 260 civarında öğrencimiz var. Bu sene itibariyle 2 bin 96 genel kontenjanımız vardı. Sınavda dediğim gibi diğer okul birincileri otuz beş yaş üstüne dahil ettiğimiz zaman 2 bin 186 öğrencimiz şu an için itibariyle yerleştirilmiş durumda. 28 Ağustos’tan itibaren de kayıtlarımız da başlayacak. Yerleştirme oranlarının yanında kayıt sayıları da çok önemli. Biz son üç yılda da yüzde 100 kayıt oranına ulaştık. Başvuran öğrencilerin neredeyse tamamına yakını bizim üniversitemize gelip burada eğitim-öğretim hayatlarına başlıyorlar. Tercih edilir olmak son derece önemli” dedi.
224 TIP ÖĞRENCİSİ OKULUMUZA GEÇMEK İÇİN BAŞVURDU
AFSÜ’nün yaptığı yatırımların karşılığını bu yıl almaya başladığını dile getiren Rektör Okumuş; “Bu sene artık geçmiş yıllarda yapılan yatırımların, hizmetlerin, akademik alanda yapmış olduğumuz geliştirme çalışmalarının sonucunu biraz daha fazla görüyoruz. Üniversitelerde özellikle sağlık alanında tıp en ön planda. Ardından Eczacılık ve Diş Hekimliği takip ediyor. Fakülteleri tercih etme açısından Tıp Fakültelerinde puanlarda bir miktar gerileme, sıralama açısından baktığımız zaman daha alt sıralarda tercih edilme gibi bir durum öne çıkmaya başladı. Daha büyük üniversitelerde dahil olmak üzere. Fakat bizde tam tersi yükselme var. Örneğin bu sene Tıp Fakültemiz 916 öğrenci daha üst sıradan almaya başladı. Bu durum diş hekimliğinde de aynı şekilde. Bu durum öğrencilerin daha çok sorgulayarak bilinçli bir şekilde tercih yaptıklarını gösteriyor. Bir güzel başka sonuç ise yatay geçişler. Normal üniversitelere YKS sınav sonuçlarıyla yerleştirmenin yanında her sene yıl sonunda bir üniversiteden diğer üniversiteye geçiş olur. Bunlardan birincisi okumuş olduğunuz üniversitedeki puan ortalamanız üzerinden tercih yaparsınız. Burada her fakültenin her sınıfın bir kontenjanı vardır. Biz tıp fakültesine bu şekilde 4 öğrenci alıyoruz. İkinci yatay geçiş de bir kişi üniversite sınavına yerleştirmeyle ilk girdiği yıldaki puanı üzerinden bir defaya mahsus olmak üzere geçiş hakkı var. Onun şartı ise geçiş yapacağınız üniversite puanından daha yüksek bir puanla yerleştirme yapılmış olması. Örneğin biz 500 puan ile alıyorsak, 505 veya 507 ile daha yüksek puanla yerleşim yapılan bir yerden bizim üniversiteye geçiş yapılabilir. Ek-1A dediğimiz yüksek öğretim kurumlarının mevzuatı bu konuyu kapsıyor. Önceki yıllara baktığımız zaman bu şekilde geçiş yapmak isteyen öğrencilerde yüzde yüzün üzerinde bir artış oldu. Tam 442 öğrenci sadece Ek-1A’dan üniversitemize geçmek üzere başvuruda bulundu. Bu rakamdan sadece 224’ü Tıp Fakültesi için. Başka Tıp Fakültelerinde okurken AFSÜ’ye geçmek isteyen 224 tane öğrenci oldu. Kanunla da bunun yüzde 30’unu almak zorundasınız. Aslında bu gurur verici bir tablo ama bir taraftan baktığınız zaman da bizi ürkütüyor. Çünkü bu oranlar bu şekilde devam ederse biz eğitim hizmeti açısından zorlanacağız çünkü sınıf kapasitemiz yetmeyecek. Tabi bunun yanında okul başarı ortalamasından gelecek öğrenciler de var. Yabancı uyruklu öğrenciler de var. İlginç olarak başka üniversiteler de okuyan öğrenciler de var. Mesela Uçak Mühendisliğinde okuyan bir öğrenci var ve puanı yüksek. Alan dışı geçiş dediğimiz bu olayda 18 tane öğrenci Tıp Fakültesi için başvuru yaptı ve birinci sınıftan başlamak kaydıyla geçiş yaptılar. Bunlar da artık geldiğimiz noktayı gösteriyor” ifadelerini kullandı.
“ÖĞRENCİLERİMİZE UYGULAMALI EĞİTİM İMKANI SUNUYORUZ”
AFSÜ’de eğitim kadrosu anlamında akademik personel sorunu bulunmadğını dile getiren Rektör Okumuş; “Ben bunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki birçok üniversiteye göre akademik kadro açısından çok çok iyi durumdayız. Geldiğimizden beri akademik kadroda Yüzde 70’e yakın bir artış yaptık. 575 akademik personelimiz var bu üniversitede. Eğitim imkanları açısından çok iyi bir durumdayız. Uygulama araştırma merkezinde öğrencilerin uygulama yapacağı veya staj yapacağı alanlarda çok iyi durumdayız. Tercih edilebilirliğimizin yüksek olduğu bölümlerden birisi de Fizik Tedavi bölümümüz. Üniversitemizin fizik tedavi bölümünden mezun olan bir öğrenci Türkiye’nin her yerinde çok rahat bir şekilde iş bulabilir. Birebir hasta üzerinde uygulama şansı veriyoruz öğrencilerimize. Eczacılık ve Diş Hekimliğinde de aynı durumdayız. Üst basamaklara doğru yükseliyoruz çünkü bir eksiğimiz yok. Laboratuvar açısından baktığınız zaman bir büyük üniversitede ne varsa bizde de hepsi mevcut. Öğrenci bunu görüyor. Uygulama alanları oldukça fazla” dedi.
“YOĞUNLUK NEDENİYLE BEN DE RANDEVU ALAMIYORUM”
Hizmet alanlarında kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını da dile getiren Rektör Prof. Dr. Nurullah Okumuş; “Diş Hekimliğinde çok basit bir örnek vereceğim. Sağlık uygulama tebliğindeki ücretlere baktığımız zaman son 5 yıldaki fiyatlardaki artış oranı yüzde 130 civarında. Göreve başladığımızda Diş Hekimliği Fakültesinin aylık cirosu 250 bin lira iken şuanda aylık 6 milyon lira. 20 kata yakın artış var bu rakamı sağlık uygulama tebliğine bağlamamız mümkün değil. Peki bu neyi gösteriyor? Hasta sayısında inanılmaz bir artış var. En çok şikayet aldığımız yerlerden birisi diş hekimliğinden randevu alamıyorum konusu. Evet bende randevu alamıyorum. Akşam 12’de sistemi tıkladığınız zaman sistem anında doluyor. Niye? Çünkü Diş Hekimliğinde birçok bölümde benim hocam var orada. Yani cerrahisini yapabiliyorum, ortodontist var, pedodontist var bütün bölümler var. Bu aslında tercih edilirliğin arttığını gösteriyor ama şikayet konusu. 46 olan ünit sayısı 76’ya çıktı. Ona rağmen ben hastaya yetişemiyorum. Daha da ilginci bizim Diş Hekimliğinin bahçesinde 2 tane konteyner sınıf vardır. Onlar niçin yapıldı biliyor musunuz? Fakülte içerisindeki sınıfları boşalttım ve oralara ünit koydum. Öğrencileri dışarıya aldım ona rağmen yetişemiyoruz. Çünkü hastalarımız burayı tercih ediyor. Tabi bazı zamanlar hoş olmayan eleştiriler de alabiliyoruz ama bu bilinmediği için kaynaklanıyor” diye konuştu.
“YATAK KAPASİTEMİZİ ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
AFSÜ hastanelerine il dışından çok fazla hastanın geldiğini dile getiren Rektör Prof. Dr. Nurullah Okumuş; “ Benim hastanemde şuanda 4, 5 servise yayılan bir servis var ortopedi servisi. Niye biliyor musunuz? Çünkü bölgenin travma hastanesi konumundayız. Maalesef bu sene özellikle havaların sıcak olması veya trafik yoğunluğunun fazla olmasından dolayı çok fazla trafik kazası oldu. Çok fazla yoğun bakım hastası var. Yoğun bakıma yer bulamıyorum. Benim 655 yatağım her an full dolu. Bu çok fazla hasta geldiğini ve tercih edildiğimizi gösteriyor ama eleştiri konusu oluyor. Bir anlamda baktığımız zamanda aslında üniversitenin geldiği noktayı ve başarımızı da gösteriyor. Tabi o yüzden daha çok yatak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor” ifadelerini kullandı. >>ÖZEL HABER-Mustafa KILINÇ-Hüseyin ER
Yorumlar
Kalan Karakter: