Orta Doğu’da ABD, İsrail ve İran hattında yaşanan askeri gerilim 12’nci gününde de devam ediyor. Son günlerde hem Tahran’da hem de Tel Aviv’de patlama sesleri duyulurken taraflar arasında karşılıklı füze saldırıları sürüyor.
İran kaynaklarına göre son 12 gün içinde düzenlenen saldırılarda ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 1332’ye yükseldi. ABD tarafı ise çatışmalar sırasında 150 askerin yaralandığını açıkladı.

Bölgedeki en kritik gelişmelerden biri ise Hürmüz Boğazı’nda yaşandı. ABD’li yetkililer, İran’ın stratejik su yoluna son günlerde “10’dan daha az” sayıda deniz mayını yerleştirdiğini belirtti. Bu durumun bölgedeki ticaret ve enerji taşımacılığı açısından ciddi güvenlik riski oluşturduğu ifade edildi. ABD’nin, bölgede askeri uygulamasını değerlendirdiği de gelen bilgiler arasında yer aldı.

ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada İran’ın mayın faaliyetlerine sert tepki gösterdi. Trump, Hürmüz Boğazı’na mayın yerleştirilmesi durumunda bunun “ciddi sonuçları olacağını” belirterek, mayın döşeme faaliyetlerinde kullanılan 16 pasif tekne ya da geminin imha edildiğini duyurdu.
Öte yandan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu de İran halkına yönelik açıklamasında mevcut yönetime karşı yeniden ayaklanma çağrısında bulundu.
İran tarafında ise dikkat çeken bir diğer gelişme liderlik tartışmaları oldu. İran’ın dini lideri Ali Khamenei’nin hayatını kaybettiği saldırının ardından yerine geçtiği belirtilen Mojtaba Khamenei’nin saldırıda yaralandığı ve tedavi sürecinde istirahatte olduğu açıklandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: