ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio tarafından açıklanan yaptırım paketi, İran’ın yasa dışı petrol ve petrokimya ticareti yoluyla "nükleer programını ilerlettiği" ve çeşitli bölgesel aktörlere mali kaynak sağladığı gerekçesiyle genişletildi.
İRAN PETROLÜ ÜZERİNDEN BÖLGESEL FON AKIŞI İDDİASI
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan resmi açıklamada, İran menşeli petrokimya ürünlerinin farklı ülkelere yasa dışı yollardan ihraç edildiği ve elde edilen gelirlerin Hamas, Hizbullah ve Husi milisleri gibi örgütlere aktarıldığı öne sürüldü.
Yaptırım listesinde dikkat çeken üç şirketin başında, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Solvent Organics FZE yer alırken, ikinci sırada ise Alseerah Trading LLC bulundu. Bu iki şirketin toplamda 450 milyon doları aşan kaçak ürün ticareti gerçekleştirdiği belirtildi.
KİMPAŞ, 15 MİLYON DOLARLIK İTHALATLA GÖZ HAPSİNDE
Yaptırım listesinde üçüncü sırada yer alan Türk şirketi Kimpaş’ın ise İran’daki yaptırıma tabi üreticilerden yaklaşık 15 milyon dolar değerinde petrokimya ürünü ithal ettiği ileri sürüldü. Şirketin bu ticaret ağı içinde yer alması, ABD’nin dikkatini çeken unsurlar arasında gösterildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: