310 YILDIR ALEVLERLE SAVAŞIYORLAR
BAZI KAHRAMANLAR PELERİN TAKMAZLAR
İnsanların can ve mal kayıplarını önlemek için 1714 yılında kurulan İtfaiye Teşkilatının Afyonkarahisar’daki neferleri 7 gün 24 saat görevlerini ifa ederken bir çok olayda da ortaya koydukları kahramanlıklarıyla umut olmaya devam ediyor.
Ülkemizde ilk İtfaiye Teşkilatı 1714 yılında Dergâh-ı Âli Tulumbacı Ocağı adıyla kuruldu Cumhuriyet döneminde ise Yangın söndürme görevi 25 Eylül 1923 tarihinde belediyelere verildi. Türkiye'de her yıl 25 Eylül günü başlayıp 1 Ekim günü biten hafta bu düzenleme sonrasında Yangın Haftası olarak kutlanıyor.
Cumhuriyet dönemiyle birlikte İtfaiye Teşkilatlarının belediyeler tarafından oluşturulmasıyla birlikte Afyonkarahisar Belediyesi de kendi teşkilatını oluşturdu. En eski yerleşim yerlerinden biri olan Afyonkarahisar’da geçmişten günümüze kadar bir çok büyük yangınlar yaşanırken İtfaiye teşkilatı 101 yıllık geçmişinde kahramanlıklarıyla can ve mal kayıplarının önüne geçmeye çalıştı.
“YANGINDAN HERKES KAÇARKEN KAHRAMANLAR YANGINA KOŞAR”
Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye Müdürü Mevlüt Cihan Demir, itfaiye teşkilatının çalışmaları hakkında bilgiler verdi. “İtfaiye Teşkilatı 310 yıldan beri Türk Milletinin canını ve malını korumak için fedakârca çalışan kahramanlar ordusudur” diyen Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye Müdürü Mevlüt Cihan Demir; “İtfaiye Teşkilatı, toplumumuzun güvenliği için vazgeçilmez bir kurumdur. Yangınlar, Doğal Afetler vb. çeşitli acil durumlar karşısında ilk müdahaleyi yapan itfaiyeciler, Can ve Mal güvenliğimizi sağlamak için fedakârca ve büyük bir özveri ile çalışmaktadırlar. İtfaiyeciler toplumda bir güvenlik duygusu oluşturur. Yangında insanlar canları için kaçarken İtfaiyeciler Yangına koşarlar. İtfaiyeler teşkilatları 7 gün 24 saat görevlerinin başındadır” dedi.
“İHBAR SONRASI İSTASYONDAN ÇIKIŞ SÜREMİZ 28 SANİYE”
Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü bünyesindeki personellerin gün boyu hazır bir şekilde olaylara müdahale için beklediğini ve çağrı merkezine ulaşan vaka sonrasında istasyondan çıkış hızının 28 saniye gibi kısa bir zaman diliminde gerçekleştiğini dile getiren Demir; “İstasyonlarımızda bulunan araçlarımız her türlü olaya müdahale için donanımlı bir şekilde hazır bekletilir. Bir olay ihbar edilmesi halinde ekiplerimiz 28 saniye gibi kısa bir sürede istasyondan çıkış yaparak olay yerine intikal ederek görevini ifa eder. İtfaiye teşkilatı yalnızca yangın söndürme görevi üstlenmez ve ihtiyaç halinde üstlendiği görevleri de vardır.” diye konuştu.
İTFAİYENİN GÖREVLERİ NELER?
Yangın Söndürme ilk ve asıl görevleridir.
Arama Kurtarma Yapmak; (Her türlü kaza, çökme, patlama, mahsur kalma ve benzeri durumlarda teknik kurtarma gerektiren olaylara müdahale etmek.)
Su baskınlarına müdahale etmek.
Afet ve acil durumlarda arama ve kurtarma çalışmalarına katılmak. (Deprem vb.)
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ile verilen görevleri yapmak.
Halkı, kurum ve kuruluşları itfaiye hizmetleri ile ilgili olarak bilgilendirmek, alınacak önlemler konusunda eğitmek ve bu konuda tatbikatlar yapmak.
Belediye sınırları dışındaki olaylara müdahale etmek.
Baca temizliği yapmak.
Talep edilmesi halinde orman yangınlarının söndürülmesi çalışmalarına katılmak.
Trafik Kazaları, Asansör sıkışmaları, İntihar vakaları gibi durumlarda Kurtarma yapmak” dedi.
8 AYLIK SÜREDE 928 OLAYDA GÖREV ALDILAR
Afyonkarahisar İtfaiyesi olarak bu yıl içerisinde toplam olarak 1 Ocak – 31 Ağustos tarihleri arasında 928 faaliyet gerçekleştirdiklerini ifade eden Müdür Mevlüt Cihan Demir; “8 aylık sürede gerçekleştirilen görevlerde Konut, Fabrika, Baca, Araç, Ot yangını, Can kurtarma, Trafik kazası, Sel su baskını, Atık madde yangını vb. görevleri ifa ettik. İzmir Karşıyaka, Sinanpaşa Kırka ve Sandıklı Akharım’da çıkan orman yangınlarına takviye olarak ekipler görevlendirdik. Yıl içerisinde 70 kişiye Temel yangın eğitimi verdik, 356 adet işyerine İtfaiye Uygunluk belgesi düzenledik” diye konuştu.
AFYONKARAHİSAR BELEDİYESİ İTFAYESİ TAM DONANIM İLE AFETLERE HAZIR
Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü istasyonundaki makine ve ekipman donanımı da bir çok olaya müdahale için yeterli seviyeye yükseltildi. Eski yerleşim alanlarının cadde ve sokaklarının dar olması sebebiyle küçük araçlar ile daha büyük yangınlara müdahale için ihtiyaç duyulan sepetli itfaiye araçları dikkat çekti. Ortalama 10 katlı bir binada olası bir mahsur kalan vatandaşa ulaşacak uzunluğa sahip 32 metrelik sepetli aracı bulunan Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü vatandaşların can ve mal kayıplarının önüne geçmek için kahramanca görevlerinin başında.- ÖZEL HABER >>MUSTAFA KILINÇ – ŞEYDA YEŞİLÇAY
Yorumlar
Kalan Karakter: