
Gazetemiz Türkeli’ye alanında birçok önemli konu hakkında detaylı açıklamalar yapan Ahmet Bozdağ, ülkemizde pandeminin başlamış olduğu 2020 yılında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarından dolayı 2020 yılında sigorta şirketlerinin kar, 2021 yılında ise kısıtlamaların kalkması ile beraber zarar ettiğini aktardı.
Muhabirlerimiz Yasin Ay ve Mehmet Karakaş’ın sorularını yanıtlayan Bozdağ Sigorta İşletme Sahibi Ahmet Bozdağ, dar ve genişletilmiş kasko olarak 2 çeşit kasko seçeneklerinin olduğunu belirterek; Kasko Poliçesinin herkes için gerekli ve şart olduğunu dile getirdi.
2022 yılında araç başına uygulanacak teminat bedelinin ise 50 bin TL’ye yükseldiğini söyleyen Bozdağ: “Karayolu Trafik Sigortası; zorunlu mali sorumluluk sigortası şeklinde geçer ve Hazine Müsteşarlığına bağlıdır. Teminat limitleri; artan maliyetlerden dolayı, 2022 yılında araç başına maddi hasar bedeli olarak 50 bin TL şeklinde öngörülüyor. Ve bu durumda kabul edildi. Önümüzdeki yıl araç başına uygulanacak olan teminat bedeli 50 bin TL oldu”dedi.
“2022 YILI ARAÇ TEMİNAT BEDELİ 50 BİN TL OLDU”
Trafik Sigortaları ve kaskolardaki teminat limitleri hakkında bilgiler veren Bozdağ Sigorta sahibi Ahmet Bozdağ: “Karayolu Trafik Sigortası; zorunlu mali sorumluluk sigortası şeklinde geçer ve Hazine Müsteşarlığına bağlıdır. Ek olarak sigorta şirketlerindeki teminat limitlerini, Hazine Müsteşarlığı belirler, yani Devlet belirlemiş olur. Teminat limitleri; artan maliyetlerden dolayı, 2022 yılında araç başına maddi hasar bedeli olarak 50 bin TL şeklinde öngörülüyor. Ve bu durumda kabul edildi. Önümüzdeki yıl araç başına uygulanacak olan teminat bedeli 50 bin TL oldu. Trafik Sigortası teminat limitleri tüm sigorta şirketlerinde aynıdır. İçerik olarak kapsamış oldukları içerikleri de aynıdır, sadece içerikler genişletilebilir. Örneğin Trafik Sigortası’nın içerisine Asistans Hizmeti koyulabilir. İhtiyari Mali Mesuliyet Poliçesi ile yükseltilebilir. Ama işin özelinde tüm sigorta şirketleri Hazine Müsteşarlığı’nın belirlemiş olduğu tavan primi geçemez. Fakat taban da istemiş olduğu rakamı verebilir. Yani yeri serbest tarife bizim sektörümüzde uygulanır”dedi.
“2 ÇEŞİT KASKO SEÇENEĞİ BULUNUYOR”
Dar kasko ve genişletilmiş kasko olarak 2 çeşit kasko seçeneğinin bulunduğunu aktaran Ahmet Bozdağ: “Kaskolarda ise durumlar; dar kasko, genişletilmiş kasko olarak 2’ye ayrılır. Yani sigorta şirketleri bir araçtan nasıl kar ve zarar ettiğine göre rakamları kendisi şekillendirebilir. Bu durum Aksa Sigorta’da farklıdır, Allianz Sigorta’da farklıdır. Yani Türkiye’de Trafik ve Kasko Sigortası kesme ruhsatı olan sigorta şirketleri arasında fiyatlar farklılık gösterebilir. Örnek olarak; Woswagen grubu bir araca firmanın bir tanesi bin TL gibi bir rakam verirken, diğer bir şirket ise iki bin TL fiyat verebilir. Bu durum da şirketin kendi öz politikası ile ilgili olan bir durumdur”dedi.
“BİRÇOK ETKEN SÖZ KONUSU”
Teminat limitlerinde birçok etken söz konusudur diyen Bozdağ: “Genişletilmiş Kasko Poliçelerinde; deprem, sel, su, yangın, hırsızlık gibi durumlar temel teminatlardır. Bunun içerisinde yılda bir defa da orijinal cam teminatı veriliyor. Genişletilmiş ’deki kastımız veya teminat limitlerinde oynama konusundaki kastımız; örnek vatandaş cam teminatını orginal mi istiyor, yoksa yerli malı mı istiyor şeklinde bu gibi durumlar fiyatlardaki rakamları değiştiren konulardan bir tanesidir. Ek olarak vatandaş yetkili servis mi istiyor, yoksa sigorta şirketleri ile anlaşmalı özel servis mi istiyor gibi seçenekler var. Rakamı belirleyen bunlara benzer faktörler söz konusudur. Birde muafiyet oranları vardır. Deprem, su ve sel afetleri gibi afetlerde uygulanan muafiyet oranları vardır. Bu muafiyet oranları vatandaş tarafından istenedebilir, istenmeyedebilir. Tamamen tercihe bağlıdır. Yani kısaca birçok kalem rol oynuyor. Bu ve bu nedenlerden dolayı fiyatlar farklılık gösterebilir”dedi.
“KASKO POLİÇESİ HERKES İÇİN ŞART VE GEREKLİDİR”
Bir vatandaş neden kasko yaptırmalıdır konusunu da yanıtlayan Bozdağ Sigorta Sahibi Ahmet Bozdağ: “Hepimiz biliyoruz; yaşamış olduğumuz hayat çok pahalı bir hayat. Geçen yıl 100 bin TL olan bir aracın bedeli bu yıl neredeyse 200 bin TL’ye yükseldi. Neredeyse yüzde yüz araç rakamları arttı. Zorlaşan hayat şartlarına karşı durabilmek için kasko poliçesi, kesinlikle herkes için şart ve gereklidir. Kişinin hem kendi aracının masrafını karşılamak için, hem de kasko poliçelerinde bizim üzerinde çok durduğumuz, olmazsa olmaz dediğimiz konu; kazaya karışan karşı aracında masraflarını karşılaması konusudur. Yani kasko bu açıdan çok önemlidir. Trafik sigortası da elbette çok önemlidir. Fakat kasko poliçelerinde, trafik sigortalarının kapsamadığı, karşılamadığı tutarlar da karşılanır. Bu da kaza yapan kişiyi rahatlatır. Kasko daha geniş kapsamlıdır”dedi.
“EN YÜKSEK LİMİT 2 MİLYON 150 BİN TL’DİR”
Ölümlü ve sakat kalınma durumlarındaki kazalar hakkında da bilgiler paylaşan Bozdağ: “Ölümlü veya sakat kalma gibi kazalarda, Trafik Sigortalarında 43 bin TL araç başına maddi, 430 bin TL’de araç başına bedeni zararları ödeyen bir teminatımız var. Örneğin bir otomobil üzerinden düşünürsek bugün kaza başına toplam en fazla limit 2 milyon 150 bin TL’dir. Bu da iyi bir rakamdır ve manevi tazminat parası buna dahil değildir. Diyelim ki tutar fazla oldu. Bu seferde devreye eğer aracın kaskosu var ise o girer”dedi.
“2021 YILI SİGORTA ŞİRKETLERİ AÇISINDAN ZARARLI BİR YIL OLDU”
Maalesef pandemi hiç birimizin öngörmüş olduğu bir durum olmadı. Ve 2 yılı aşkın bir süredir ülkemiz bununla mücadele ediyor. Fakat 2020 yılı aslında sigorta şirketleri için karlı bir yıl oldu. Pandemiden dolayı sokağa çıkma kısıtlamalarının olması, insanların evlerinde kalması, netice olarak bireyleri nispeten de olsa toplu taşımaya, yürümeye, ya da kendi özel araçları ile dışarıya çıkmaya zorladı. Bu durumdan dolayı Türkiye genelinde 2020 yılında ilk 8 ay boyunca sigorta şirketleri; kaza yapma oranları düşük olduğu için hem teknik kar, hem de mali kar elde etmiş oldu. 8. Aydan sonra aşının devreye girmesi ile bir noktada insanların araçlarına binerek tekrar trafiğe çıkmasından kaynaklı yavaş yavaş sigorta şirketleri zarar etmeye başladı. 2021 yılında ise ülkemizde sokağa çıkma yasakları kalkmaya başladı. Aşının olumlu etkilerinden dolayı insanlar daha çok sokağa çıkmaya devam etti. Bu sonuçla da kaza yapma oranları daha fazla yükselmeye başladı. O yüzden 2021 yılı sigorta şirketleri açısından Trafik ve Kasko dalında zarar yazılan bir yıl oldu. Zarar yazmasının bir nedeni ise artan yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki değişiklikler de oldu. Sigorta sektörü böylelikle derinden etkilenmiş oldu”dedi.
“2022 YILIN’DA ZAM ORANLARI ARTIŞ GÖSTERECEK”
Otomotiv sektörünün dünya genelinde büyük bir kriz yaşadığına dikkat çeken Bozdağ Sigorta sahibi Ahmet Bozdağ: “Parça tedariği, cip krizi gibi sorunlar dünya genelinde ve ülkemizde olduğu gibi otomotiv sektörünü gerçekten olumsuz etkiledi. Enflasyon ve döviz kurları da etkenler arasında yer alıyor. Bu yüzden sigorta sektöründe birtakım öngörülemeyen artışlar meydana gelmek zorunda kaldı. Bu durumda, sigorta şirketleri zararlarını fiyat artışları yaparak, primlere yansıtmış oldu. 2019 yılından itibaren sektörde her ay yaşanılan yüzde 1,5 oranında fiyat artışları var. Yılbaşlarında da yüzde 5 gibi artışlar oluyor. 2022 yılında teminat limitlerinin artış fiyatlarının her zamankinden bir miktar daha fazla olacağını düşünüyorum. Aynı durum kasko içinde geçerli olabilir. O yüzden yenileme tarihleri yakın olan vatandaşlarımızı bir an evvel zaman kaybetmeden bu işlemlerini yaptırmaları için sigorta şirketlerine bekliyoruz”dedi. >>ÖZEL HABER: YASİN AY - MEHMET KARAKAŞ
Yorumlar
Kalan Karakter: