HACİZLİ MAL SATIŞI NASIL OLACAK?
Peki yeni düzenlemeye göre hacizli mal satışı nasıl olacak? İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel anlattı.
Hacizli araç satışında şartlar değişiyor. Bakan Tunç yeni uygulamanın 1 Kasım'da başlayacağını duyurdu. Bu araçların bazıları fiyat olarak piyasanın altında satılıyor. Peki yeni gelecek düzenlemeye göre hacizli mal satışı nasıl olacak?
İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel merak edilenleri milliyet.com.tr'ye anlattı.
Ertemel açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Adalet Bakanımız Yılmaz Tunç geçtiğimiz günlerde yedieminlerde bulunan ancak hukuken artık muhafazasına gerek kalmamış malların kamu ve tarafların menfaatleri gözetilerek tasfiyesine dair 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla hayata geçirilecek bir uygulama getirildiğini açıkladı. Düzenlemeyle birlikte muhafaza tedbirine hukuken gerek kalmamış malların bir takım hukuki istisnalar hariç ilk olarak borçlu, borçlu almadığı takdirde ise rehin hakkı sahibine imkan tanınarak tarafların haklarının korunması olduğunu açıkladı.
‘İHALE İLE SATIŞA SUNULACAK’
Rehin işlemine taraf olan tüm hak sahiplerinin tanınan imkanları kullanmaması durumunda rehin işlemine konu olan mallar, tüm tarafların hakları korunarak elektronik satış ortamında yani internet üzerinden ihale yöntemi ile satışa sunulacak. 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girecek düzenleme 2 uygulamayı da kapsıyor olacak. Buna göre belirlenen yöntemlerle de alıcı bulmayan malların MKE A.Ş.’ye mülkiyet devri yapılarak, devir bedeli hak sahiplerine ödenecek. Öte yandan tüm bu süreç içerisinde mülkiyet devri yapılamayan mallar ise Türk Kızılay Derneği’ne bedelsiz olarak devredilecek.
Motorlu taşıt olarak değerlendirildiğinde yedieminlerde bulunan ve online ihale yöntemi ile satışa sunulan araçlar, ticari ihale sistemlerinden farklı olarak birtakım bilgileri içermemektedir. Örneğin aracın değişen/boya bilgileri, varsa mekanik veya elektronik arızaları tespit edilemediğinden bu konudaki bilgiler sunulmamaktadır.
Dolayısı ile fiyatın piyasa fiyatı veya daha düşük olması göreceli olacaktır. Bu kaynaktan otomobil almayı düşünen vatandaşlarımız, bu kriterleri göz önünde bulundurarak satışa sunulacak otomobilleri değerlendirebilirler. Bu tür malların satılması hali hazırda uygulanan bir yöntem. Bakanlığımız farklı bir usul tebliğ etmediği takdirde, Uyap e-Satış platformu üzerinden giriş yapılabilir. Bu ihalelere girmek için Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak ve ihaleye konu olan mal için belirlenen tutarın teminat olarak yatırılması yeterlidir.
Aracın satın alınamaması durumunda ise bu teminatlar geri iade edilmektedir. Satın alınması durumunda ise kanunun belirttiği şekilde ödemeler gerçekleştirilerek devir alınmaktadır.”
TÜRKELİ HABER MERKEZİ