VALİ YİĞİTBAŞI: “DAHA ERİŞİLEBİLİR VE ADİL BİR GELECEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
AFSÜ’de özel gereksinimli bireyler için düzenlenen etkinlikte konuşan Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, toplumsal farkındalığın yalnızca sözle değil, ortak duygular ve samimi bir dayanışmayla inşa edileceğine inandığını ifade ederek, “Daha erişilebilir, daha adil bir gelecek için tüm kurumlarımızla, birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” dedi
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) ile Ulusal Otizm Konfederasyonu iş birliğinde özel gereksinimli bireyler için anlamlı bir etkinlik düzenlendi. “Üniversiteli Oldum Kampüste Bir Gün” başlığı altında düzenlenen temsili mezuniyet töreninde gençler hem üniversite atmosferini deneyimledi hem de hayalini kurdukları bir mezuniyetin mutluluğunu yaşadı. AFSÜ ev sahipliğinde gerçekleştirilen törende, 12 özel genç üniversite sıralarına oturmanın ve sembolik diplomalarını almanın heyecanını yaşadı.
“HAYALİN GERÇEĞE DÖNÜŞMESİNİN COŞKUSUNU YAŞIYORUZ”
Programın açış konuşmasını yapan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Hamide Nur Çevik Özdemir, Her gencin üniversite deneyimini yaşama hakkı olduğu ifade etti. Özdemir, “Bugün burada bir hayalin gerçeğe dönüşmesinin coşkusunu ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz. ‘Üniversiteli Olduğum Kampüste Bir Gün’ etkinliği, aslında oldukça sade ama bir o kadar da güçlü bir fikirden doğdu: Her gencin üniversite deneyimini yaşamaya hakkı olduğu inancı. Özel gereksinimli gençlerimizin üniversite ortamını tanımaları, derslere katılmaları, kampüste dolaşmaları ve en önemlisi kendilerini bu alanın bir parçası gibi hissetmeleri için yola çıktık. Onlarla aynı sıralarda oturmak, birlikte düşünmek, birlikte gülümsemek. Bu deneyim yalnızca gençlerimize değil, bizlere de çok şey öğretti; kalplerimize dokundu. Bugün burada sembolik bir mezuniyet töreni gerçekleştiriyoruz. Ancak inanın ki bu tören, sadece bir günün değil, yıllardır süregelen görünmez engellerin aşılmasının ve umudun yeşermesinin bir kutlamasıdır. Bu anlamlı günün gerçekleşmesine katkı sunan herkese gönülden teşekkür ederim. İyi ki geldiniz, iyi ki varsınız. Sizleri burada ağırlamak bizler için büyük bir onurdu. Yolunuz açık, yüreğiniz umutla dolu olsun.” diye konuştu.
“FARK EDİLMEK İSTİYORUZ”
Üniversiteli olmanın heyecanını paylaşan öğrenci temsilcisi Hüseyin Kartal, “Bizler de üniversiteli olduk. Derslere katıldık, kampüsü gezdik, birlikte eğlendik, birlikte öğrendik. Şimdi ise mezun oluyoruz. Burada sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Biz, ailemizle birlikte tüm engelleri aşmaya çalışan gençleriz. Bu yolculukta her adımda yanımızda olan ailelerimize, bize inanan, destek olan herkese yürekten teşekkür ediyoruz. Yaşamın her alanında biz de varız. Farkındayız, fark edilmek istiyoruz. Bugün burada olmak, bu duyguyu paylaşmak bizim için tarif edilemez bir mutluluk.” ifadelerini kullandı.
“GERÇEK BAŞARININ NE OLDUĞUNU SİZLERDEN ÖĞRENDİK”
Ulusal Otizm Konfederasyonu Genel Başkanı Fatma Kavas ise gençlerin azmi ve sevgisinin ilham verici olduğunu kaydetti. Kavas, “Bugün, her biri kendi yolculuğunda büyük adımlar atan, hayalleriyle yolumuzu aydınlatan özel çocuklarımızın mezuniyetini kutluyoruz. Sevgili çocuklar, Belki bir sınava girip klasik bir diploma almadınız, kampüs koridorlarında koşmadınız... Ama siz, bizlere hayatın en anlamlı derslerini verdiniz. Sabretmeyi, sevmeyi, pes etmemeyi sizden öğrendik. Bu temsili mezuniyet, sizin cesaretinize, azminize ve sevginize duyduğumuz büyük saygının bir göstergesidir. Çünkü sizler, engel tanımayan yüreklerinizle, bu hayatta gerçek başarının ne olduğunu bize her gün hatırlattınız. Bugün size bir diploma değil, yürekten bir alkış ve sonsuz bir teşekkür sunuyorum. İyi ki varsınız, iyi ki hayatlarımızdasınız. Yolunuz hep aydınlık, kalbiniz neşeyle dolsun. Mezuniyetiniz kutlu olsun, sevgili çocuklarım. Sizlerle gurur duyuyorum.” dedi
“AFSÜ HER ZAMAN YANINIZDA”
AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, etkinliğin yalnızca özel gençler için değil, akademik camia için de öğretici olduğunu belirtti. Okumuş, “Bugün Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak, ‘Üniversiteli Olduğum Kampüste Bir Gün’ etkinliği kapsamında otizmli gençlerimiz için düzenlediğimiz temsili mezuniyet töreninde bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu anlamlı etkinlik, üniversite hayali kuran ancak çeşitli sebeplerle bu imkândan yararlanamayan özel gereksinimli gençlerimize kısa da olsa üniversite deneyimi yaşatmak amacıyla düzenlendi. Gençlerimiz hem derslere katıldı hem kampüsü gezdi hem de üniversite ortamını doğrudan deneyimledi. Bu süreçte yalnızca biz onlara bir şey katmadık; onlar da azimleri, içtenlikleri ve farklılıklarıyla bize çok şey öğrettiler. Her biri ayrı bir dünya ve bizlere düşen görev bu farklılıkları kucaklamak, onları desteklemektir. Ayrıca bu başarıda en büyük pay sahibi olan siz değerli ailelere teşekkür ediyorum. Sabırla, sevgiyle bu yolculuğun en güçlü yol arkadaşları oldunuz. Sevgili öğrencilerimiz, bugün burada attığınız bu küçük ama anlamlı adım, daha büyük yolculukların ışığı olsun. AFSÜ her zaman yanınızda olacak. Mezuniyetiniz kutlu olsun. Hepinize umut dolu bir gelecek diliyorum.” diye konuştu.
“GENÇLERİMİZİN HAYATLARINA DOKUNAN UMUT IŞIĞI OLDU”
Programda konuşma yapan Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, özel gereksinimli gençlerin kampüste geçirdiği her anın onların hayatına dokunan bir umut ışığı olduğunu belirtti. Vali Yiğitbaşı, “Bugün burada sizlerle birlikte olmaktan, bu anlamlı etkinlikte yer almaktan ve temsili mezuniyet törenimizi sizlerle birlikte gerçekleştirmekten büyük mutluluk ve gurur duyuyorum. Gerçekten çok özel, duygu dolu bir atmosfer var. Bu anlamlı çalışmadan ben de fazlasıyla etkilendim. Bugün burada 12 öğrencimiz çok kıymetli bir deneyim yaşadılar. Bizler, toplumsal farkındalığın yalnızca sözlerle değil, eylemle, ortak duygularla ve samimi bir dayanışmayla inşa edileceğine yürekten inanıyoruz. İşte bugün bu salonda hep birlikte yaşadığımız bu tablo, bu inancın güçlü bir yansımasıdır. Bu özel günde, gençlerimizin kampüsümüzde geçirdikleri her anı, onların hayatlarına dokunan birer umut ışığı olarak görüyoruz. Onların gözlerindeki ışıltı, ailelerinin heyecanı, bizlere çok daha kapsayıcı ve eşitlikçi bir gelecek inşa etme yolunda ilham vermektedir. Bu çalışmanın gelenekselleşmesini ve gelecekte daha fazla özel gereksinimli gencimize ulaşacak yeni etkinliklerin önünü açmasını temenni ediyorum. Hocamıza ve Sayın Fatma Hanım’a böylesine güzel bir işe öncülük ettikleri için ayrıca teşekkür ediyorum. Bugün burada en büyük teşekkürü hak edenler ise, kuşkusuz bu değerli gençlerimizin bir ömür boyu yanında olan, onlara sevgiyle, sabırla, azimle eşlik eden siz kıymetli annelerimiz ve aile fertlerimizdir. Evlatlarınıza olan inancınız, onların toplumda daha görünür kılınması için verdiğiniz mücadele bizler için büyük bir örnektir. Bu vesileyle tüm annelerimize yürekten bir alkış rica ediyorum.” ifadelerini kullandı.
“FARKINDALIK SÖZLE DEĞİL, DAYANIŞMAYLA İNŞA EDİLİR”
Temsili olarak gerçekleştirilen mezuniyet töreninin yalnızca bir tören olmadığını vurgulayan Vali Yiğitbaşı, bu etkinliğin toplumda farkındalık ve anlayışın artmasına, farklılıkların ise birer zenginlik olarak görülmesine katkı sağlayacak güçlü bir adım olduğunu ifade etti. Vali Yiğitbaşı, “Daha erişilebilir, daha adil bir gelecek için bizler tüm kurumlarımızla, üniversitemizle, sivil toplum kuruluşlarımızla, siz kıymetli ailelerle birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Devlet olarak özel gereksinimli bireylerimizin ve ailelerinin her zaman yanında olacağımızı bir kez daha ifade etmek isterim. Onların ihtiyaçlarına yönelik her türlü desteği sunmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Bu temsili mezuniyet törenimizin hayırlara vesile olmasını diliyor, bu etkinliğin Türkiye’de bir ilk olduğunu düşünerek böyle bir öncülüğü Afyonkarahisar’da yapmaktan büyük bir gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum.” dedi
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, öğrencilere temsili diplomalarını taktim etti. Tören, öğrencilerin kep atmasıyla sona erdi. >>Şeyda Yeşilçay- Elif Kelem
ŞEYDA YEŞİLÇAY