TÜRKİYE'DEN İSRAİL'E KARŞI ORTAK SAVUNMA HATTI
Ankara, yayılmacı tutumu ile Orta Doğu'yu kan gölüne çeviren İsrail'e karşı Kıbrıs, Ürdün, Mısır, Irak ve Suriye'yi kapsayan çok boyutlu bir savunma ağı kurmak için harekete geçti.
Türkiye'nin Gazze ve bölgede büyüyen tehdide karşı uluslararası arenada verdiği mücadeleye paralel sahada da konsept değişiyor. Türkiye Kıbrıs, Ürdün, Mısır, Irak ve Suriye'yi kapsayan çok boyutlu bir savunma ve güvenlik konsepti için harekete geçti. İsrail merkezli tehdit, Türkiye'nin Milli Güvenlik Belgesi'ne girmekle birlikte bütün güvenlik stratejilerinin de kapsama alanına giriyor.
MESAFE 268 KİLOMETRE
Daha önce çizilen 1947-1967 ve 1980 sınırlarını sistematik katliam dizeleri ile ihlal eden ve yayılmacı tutumunu çok daha tehlikeli seviyelere çıkaran İsrail'in Türkiye ile kara mesafesi 268 kilometreye kadar düştü. Artan tehdit dozuna karşı siyasi-diplomatik faaliyetlerini sürdüren Türkiye; İdlib, Lazkiye-Hama-Halep hattında muhtemel İsrail hava-kara sabotaj ya da saldırılarına karşı stratejik savunma kalkanı kuruyor. Bölgede radar, uçaksavar ve kara füzeleri ile birlikte İHA-SİHA filoları eşliğinde güvenli koridor inşa etmek isteyen Türkiye, İsrail'in Golan'daki faaliyetlerini de yakın izlemeye aldı. İran, Ürdün, Suriye ve Irak'la birlikte bölgesel koruma kalkanı oluşturmak isteyen Türkiye diğer yandan en az 70-80 bin kişilik bir kara gücü oluşturmak istiyor. Bölgede iki büyük askeri üssü bulunan Rusya da sürecin paydaşları arasında.
TÜRKELİ HABER MERKEZİ