Türkiye’de Her 90 Çocuktan Biri Suç Mağduru: Narin’in Cinayeti Dikkatleri Çocuklara Yönelik Şiddete Çekti
Türkiye'de her 90 çocuktan biri, suç mağduru olarak kayıtlara geçiyor. Çocukların en fazla karşı karşıya kaldığı olaylar arasında yaralama ve cinsel suçlar yer alıyor. Diyarbakır’da cesedi dere yatağında bulunan ve "Görmemesi gereken bir şeye şahit olmuş olabilir" ifadesiyle anılan Narin Güran cinayeti, çocuklara yönelik şiddet olaylarını yeniden gündeme taşıdı.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılı sonu itibarıyla Türkiye’de 22 milyonu aşkın çocuk bulunuyor ve bunların 242 bin 875’i, mağdur olarak güvenlik birimlerine başvurdu veya getirildi.
Çocuklara Yönelik Şiddet Endişe Verici Boyutlarda
Güvenlik birimlerine mağdur olarak getirilen çocukların yüzde 89,7’si suç mağduru iken, yüzde 10,2’si ise takibi gereken olay mağduru olarak kaydedildi. Suç mağduru olan 217 bin 915 çocuğun en büyük mağduriyet nedenleri yaralama (yüzde 61,3) ve cinsel suçlar (yüzde 11,8) olarak öne çıkarken, aile düzenine karşı işlenen suçlar ve tehdit gibi diğer olaylar da mağduriyetler arasında yer aldı.
TÜİK Verilerine Göre Suç Mağduru Çocukların Oranı Yükseliyor
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılı sonu itibarıyla Türkiye’de 22 milyonun üzerinde çocuk bulunuyor. Bu çocuklardan 242 bin 875’i, mağdur olarak güvenlik birimlerine başvurdu ya da getirildi.
En Çok Mağduriyet Yaralama ve Cinsel Suçlar Nedeniyle
Güvenlik güçlerine başvuran çocukların yüzde 89,7’si suç mağduru oldu. Yaralama ve cinsel suçlar, çocukların karşı karşıya kaldığı en yaygın olaylar olarak öne çıktı. 2023'te suç mağduru olan çocuklardan 133 bin 626'sı yaralama olaylarında, 25 bin 685'i ise cinsel suçlarda mağdur oldu.
Yıllara Göre Çocuk Mağdurların Sayısı
2015-2023 yılları arasında toplam 2 milyon 25 bin 815 çocuk güvenlik birimlerine mağdur olarak intikal etti. Geçen yıl yaralama ve cinsel suçlarda mağduriyetler en fazla dikkat çeken suçlar arasında yer aldı. 2022'de bu sayılar 136 bin 94 yaralama, 31 bin 890 cinsel suç olarak kaydedildi.
2015’ten bu yana yaşanan mağduriyetlere bakıldığında, yaralama ve cinsel suçların mağduru olan çocukların sayılarının yıllara göre önemli dalgalanmalar gösterdiği, ancak genel olarak yüksek seyrettiği görülüyor. Bu istatistikler, çocukların korunması konusunda toplumun ve yetkililerin daha etkili adımlar atması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
HİLAL PARLAK