KENTİN KALBİNİN ATTIĞI MEKÂNLAR
Şehirler kendilerine has kültürleri ve yaşama tarzları ile varlıklarını devam ettirirler.
TARİHİ ANTİK DEVİRLERDEN AFYONKARAHİSAR’A KADAR UZANIYOR
Şehirlerin yaşamalarında ve kendi kültürel nüvelerini oluşturmalarında şehir insanlarının buluşma mekânları büyük önem taşır. Türk Kültüründe de kahvehane ve çay ocakları kent insanının bir araya geldiği mekânları kuruluşun ve kurtuluşun şehrini geleceğe taşıyor.
Şehir kavramı Antik Çağ’a kadar uzanan bir kavram olmakla birlikte kamu kavramı Antik Çağda genel olarak yurttaşları ifade eden bir kavram olarak kullanılmıştır. Gündelik dilde ise kamu kavramı daha toplumun tüm kesimlerine açık olan girişi yasak olmayan alan olarak tanımlanmaktadır. Bu anlamda tüm toplum kesimlerinin bir arada bulunabildiği kamusal alan dendiğinde Türk kültürünün aktarım mekânı olma özelliğini taşıyan kahvehaneler gelmekte. Afyonkarahisar Kurtuluş Savaşı’nın kazanıldığı topraklar olarak pek çok sözlü kültürel ürünü barındırması bakımından kültürel aktarımın yoğun yaşandığı mekânları barındırırken Türkeli Gazetesinden muhabir Evren Atcı Afyon kahvehanelerini gezerek kahvehaneci esnafı ile konuştu.
TARİHİ ÇARŞIDA AFYON KÜLTÜRÜNE YÖNELİK SOHBETLER
Afyonkarahisar’da tarihi Uzun Çarşı’da yer alan kahveci esnafına mikrofon uzattığımız kahvehaneci esnafı, “Şehrin en turistik yeri olan Uzun Çarşı’da yer alan kahvehanemiz başta Uzun Çarşı esnafı olmak üzere Uzun Çarşı’ya gelen turistlerin uğrak noktası” dedi. Tarihi Çarşı’yı gezmeye gelen yerli ve yabancı turistin tarihi doku içinde soluklanabileceği bir mekân olduğunu dile getirerek, “ Afyonkarahisar yolların ve kültürlerin buluşma noktası olarak her gün büyük bir insan hareketliliğinin yaşandığı bir şehir” dedi. Türk Kültüründe kahvehane kültürünün günümüzde çay ocakları vasıtasıyla yaşatıldığının altını çizen Çay Ocağı çalışanları, “Geçmişteki tarihi çınarların altında kurulan kahvehanelerden Afyonkarahisar’da belki bir belki iki tane kaldı. Kentin buluşma noktası olan o eski kahvehanelerden artık günümüzde çok az kaldı.” Dedi.
“TEKNOLOJİ BİZİ DE TÜKETTİ”
Mikrofon uzattığımız kahveci esnafı eski dönemlerin simgesi olan kahvehanelerin şehrin atar damarı konumunda olduğu yılların geride kaldığını dile getirirken hepsinin ortak görüşü, “Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle her ihtiyacına kolayca ulaşan iletişim ihtiyacını elinde bulundurduğu telefondan çözen günümüz insanının yalnızlaştığı eski zamanlardaki gibi iş çıkışı gidilen kültürel sohbetlerin yapıldığı kentin ileri gelen eşrafının akşam sohbetlerine katıldığı kız istenip kız verildiği o Türk Kültürü geride kaldığı yönünde.
>>ÖZEL HABER
EVREN ATCI