Sanat Galerisinde Karahisari’nin Kültürel Mirası Sergileniyor: "Karahisari, Osmanlı Hattat Sanatının En Önemli İsmi"
Türk İslam sanatlarının önemli isimlerinden Hattat Ahmet Şemseddin Karahisari, adını taşıyan sanat galerisi ile ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Osmanlı hattatlığının en önemli temsilcilerinden biri olan Karahisari, sanatıyla asırlardır hattat sanatı meraklılarının ilgi odağı haline geldi.
"KARAHİSARİ, KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN'IN BAŞ HATTATIDIR"
Türkeli gazetesine özel değerlendirmeler de bulunan Hattat Ahmet Şemseddin Karahisari Türk İslam Sanatları Galerisi görevlisi Dilek Vatandaş; Karahisari'nin Kanuni Sultan Süleyman'ın baş hattatı olduğuna dikkat çekerek, Kanuni Sultan Süleyman için 61,5×42,5 ebatında Musaf-ı Şerif yazdığı ve eserin şuanda Topkapı sarayında olduğunu söyledi.
Vatandaş,
"1470 yılından önce Afyonkarahisar'da doğan Ahmet Şemseddin Karahisari, hat sanatında eşsiz bir üslup geliştirdi. II. Beyazıt devrinde ilim için İstanbul’a giden Karahisari, ömrünün sonuna kadar burada yaşamış ve Kanuni Sultan Süleyman’ın baş hattatı olarak önemli eserler üretmiştir. Eserlerinde düzgün istifleme ve yazının ön planda olmasına özen gösteren Karahisari, Osmanlı hattatlığında ise yeni bir ekol oluşturdu.. Özellikle Kanuni Sultan Süleyman için yazdığı Musaf-ı Şerif ve Süleymaniye Camii kubbe yazıları, onun sanatının en önemli noktalarını temsil ediyor. Karahisari, Kanuni Sultan Süleyman için 61,5×42,5 ebatında Musaf-ı Şerif yazdı ve eser şuanda Topkapı sarayında sergileniyor." dedi.
"KARAHİSARİ, YAPTIĞI YENİLİKLERLE BİRÇOK SANATKARI ETRAFINDA TOPLADI"
Türk İslam sanatları içinde Karahisari’nin kendine has tavrı olduğunu söyleyen Vatandaş, Karahisari’nin yaptığı birçok yenilikle de kendinden söz ettirdiğini vurguladı.
Vatandaş,
"Karahisari, Yakut el müsta-sımi üslubunu yeni bir yorumla canlandırıp Osmanlı zevkini ortaya koydu. Kendine has tavrı, harf ve kelimeler kazandırdığı biçimi, oranı, istifi ve farklı sayfa tasarımlarıyla üslubunu en güzel şekline ulaştırmıştır. Yaptığı yeniliklerle de pek çok sanatkarı etrafında toplayan Karahisari kısa zamanda "Şemsü'l-hat" ve "Yakut-ı Rum" diye anılmıştır." diye ifade etti.
"KARAHİSARİ, GÖZLERİNİ BU MUHTEŞEM MABEDE KURBAN ETTİ"
Süleymaniye Camisinin kubbe yazılarını yazma vazifesinin Ahmet Şemseddin Karahisari'ye verildiğini söyleyen Vatandaş, Mimar Sinan'ın da Süleymaniye Camisinin açılışını Karahisari'nin yapmasını istediğini belirtti.
Vatandaş,
"O dönemlerde Süleymaniye camisinin kubbe yazılarını yazma vazifesi Ahmet Şemseddin Karahisari'ye verilmiş. Talebesi Hasan Çelebi'yi de alarak Süleymaniye gibi muhteşem mabedin yazılarını aynı muhteşemliği aksettirecek seviyede olması için bütün kuvvet ve kudretini sarf edip, yazının son tashisin de (Nur Suresindeki "Allah Gökleri Aydınlatmıştır" ayeti) gözlerinin feri tükenip kör olduğunu, kısacası gözlerini bu muazzam mabedin ihtişamına kurban ettiğini söyleyebiliriz. Bu fedakarlığından dolayı da Mimar Sinan'ın Süleymaniye camisinin açılışını Karahisari'nin yapmasını istediği bilgilerimiz arasında mevcuttur." şeklinde konuştu.
"KÜLTÜREL MİRASIMIZI UNUTMAMALIYIZ"
Sanat Galerisinde ne kadar eser sergilendiğini de değinen Vatandaş, Sanat Galerisinin hafta içi ve cumartesi günleri açık olduğunu belirtti.
Vatandaş,
"Hat, tezhip ve ebru sanatı eserleri ile birlikte Sanat Galerimizde toplamda 33 eser mevcuttur. Sanat Galerimiz hafta içi ve cumartesi günleri 08:30 ila 17:30 saatlerinde ziyarete açıktır. Tüm vatandaşlarımızın bu kültürel mirası unutmamalarını ve Karahisari'nin değerli eserlerini yerinde görmelerini tavsiye ediyoruz." diye vurguladı.