Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Gelecek Araştırmaları ve Stratejileri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, AOSB Rahmiye Sare Palalı Teknik Okulları işbirliğiyle “Kariyer Günlükleri: Geleceğin Meslekleri, Mesleklerin Geleceği” başlıklı bir konferans düzenledi. Etkinlikte, AKÜ Gelecek Araştırmaları Merkezi Müdürü ve Maden Mühendisi Prof. Dr. İsmail Sedat Büyüksahiş öğrencilere geleceğin meslekleri ve Fütürizm üzerine sunumlar yaparak, tecrübelerini aktardı. Konferansa, Afyonkarahisar Maden Mühendisleri Odası Başkanı Umut Temizer’de katıldı.
“GÜNÜMÜZÜN EN ÖNEMLİ SORUNU YANLIŞ ARKADAŞ SEÇİMİ”
AOSB Rahmiye Sare Palalı Teknik Okulları Müdürü İbrahim Çakal, Kariyer Günlükleri konferanslarının, hayat tecrübelerini öğrencilere aktarmak amacıyla düzenlendiğini belirtti. Çakal, “Bizler de bir zamanlar sizin gibi bu sıralarda oturuyorduk. Çocukluk ve gençliği yaşadık, fakat olgunluk sürecine eriştik. Hayat boyunca edindiğimiz tecrübeleri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bahsederken eğitimin önemine vurgu yapıyoruz. Eğitilmiş insan, eksikliklerini gidermiş, kendini hayata hazırlamış ve faydalı birey demektir. Peygamber Efendimiz’in “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” hadisini hatırlatarak, ahlakın toplumda ne denli önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Günümüzde en büyük sorunlardan biri, özellikle gençlerin telefonu yanlış ve aşırı kullanması, sokak kültürüne kapılması ve yanlış arkadaşlar edinmesidir. Bu davranışlar, geleceğinizi olumsuz etkileyen en önemli faktörler arasında yer alıyor.” diye konuştu.
“ANNE BABALAR İLK ÖĞRETMENLERDİR; OKUL BU TEMELİN ÜZERİNE BİLGİ VE BECERİLER EKLER”
Birlikte yaşadığımız toplumun kurallarının evde, sokakta ve okulda öğrenildiğini kaydeden Çakal, “Birbirimizi anlamak, değer vermek, nezaketle hareket etmek, hoşgörülü ve anlayışlı olmak bu değerlerin temelini oluşturur. Ancak, öfke kontrolü konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Her biriniz Allah’ın yarattığı mükemmel varlıklarsınız, bu yüzden hayatı ve zamanı doğru yönetmeyi öğrenmeniz çok önemli. Eğitimde, hem otoritenin gerektirdiği kurallar hem de müfredatlar doğrultusunda derslerimizi doğru zamanda ve şekilde almalıyız. Ancak bazı aksaklıklar yaşıyoruz; kitap ve defter getirme, hoşgörü eksikliği, büyüklerle olan ilişkilerde yanlış davranışlar gibi. Unutmayın, ilk öğretmenleriniz anne babalarınızdır. Okul ise bu temel eğitimin üzerine inşa edilen bilgi ve becerileri size sunar.” dedi
“DEPRESYON GEÇMİŞTE, KAYGI GELECEKTE, SEVİNÇ İSE ŞİMDİKİ ZAMANDA YAŞANMAKTIR”
Prof. Dr. İsmail Sedat Büyüksahiş, üç önemli önerme olduğunu belirterek, "Depresyon geçmişte yaşamaktır. Kaygı gelecekte yaşamaktır. Sevinç ise şimdiki zamanda yaşarken bulunur" ifadeleriyle insanın zamanla ilişkili duygusal deneyimlerine dikkat çekti. Prof. Dr. Büyüksahiş, “Ben birinci ve üçüncü önermeye kesinlikle katılıyorum. Ancak ikinci öneriye kısmen katılıyorum. Genç neslin gelecekle ilgili kaygılar taşıdığını biliyoruz. Ancak bir füturist olarak, buna tam olarak katılmıyorum. Bir korku filmi düşünün. Bir anda elektrikler gidiyor ve karanlıkta kalıyorsunuz. Etrafınızı göremediğiniz için ne olup bittiğini anlayamıyorsunuz; bu da korku ve kaygıya neden oluyor. Veya bir kapı çalınıyor ve kapının arkasındaki kişiyi göremediğiniz için endişeleniyorsunuz. Aslında gelecekle ilgili kaygıların temelinde de geleceği öngörememe, tahmin edememe ve bilememe gibi nedenler yatıyor. Gençlerimizin gelecekle ilgili ne olabileceğini tahmin edememesi, bu konuda yeterli bilgiye sahip olmaması ve durumu kavrayamamaları genelde endişenin kaynağıdır. Evet, birinci ve üçüncü öneri burada haklı; ancak ikinci öneride kaygı dediğimiz durum aslında geleceği ön görememekten kaynaklanıyor.” şeklinde konuştu.
“BUNUN OLMASI MÜMKÜN DEĞİL DEDİĞİNİZ BİRÇOK ŞEY, BİRDENBİRE GERÇEĞE DÖNÜŞEBİLİYOR”
Gelecek Araştırmaları Merkezi olarak, insanlara ve gençlere gelecekte kendilerini nelerin bekleyebileceğine dair bilgiler sunarak, onları aydınlatmayı ve bu sayede kaygılarını yok etmeyi hedeflediklerini dile getiren Prof. Dr. Büyüksahiş, Temel amacımız aslında bugün burada bu. Şimdi sizlere bazı gelecekle ilgili resimler paylaşıyorum. Burada gördüğünüz şeyler, hayal ötesi, ütopya olarak nitelendirebileceğimiz bazı görseller olabilir. Ancak dün hayal edilenlerin birçoğu bugün gerçekliğimiz oldu ve biz bunları yaşıyoruz. Acaba bunlar olacak mı, bunları yaşayacak mıyız diye düşünüyorsunuz ama bilim, teknoloji ve insanlık o kadar hızlı ilerliyor ki, daha önce 100 yılda gerçekleşen olaylar bugün birkaç yıl içinde çok farklı değişikliklere uğruyor. Dolayısıyla, ‘Bunun olması mümkün değil’ dediğiniz birçok şey birdenbire gerçeğe dönüşebiliyor.” dedi.
“FÜTÜRİZM, BİLİMSEL VERİLERLE GELECEĞİ TASARLAMAK ANLAMINA GELİYOR”
Gelecekçilik kavramı hakkında bilgiler aktaran Prof. Dr. İsmail Sedat Büyüksahiş, “Fütürizm veya futuroloji, “future” kelimesinden geliyor, yani gelecek. “Loji” de bilimdir. Gelecek bilimi veya gelecek araştırmaları olarak tanımlıyoruz. Geçmişteki ve bugünkü bilgileri değerlendirerek, bunlardan hareketle geleceği öngörmeye çalışıyoruz. Bunu biraz sonra açıklayacağım. Tahmin etme ve kestirimlerde bulunma bilimi olarak füturizmi tanımlayabiliriz. Bu, kesinlikle bir kehanet veya vahiy değil; tamamen bilimsel verilerle, bunların sonuçlarından hareketle geleceği ve olumlu bir geleceği tasarlama, oluşturma anlamına geliyor. Fütürizm sadece bilim ve teknolojiyle ilgili yenilikleri, buluşları paylaşmakla kalmıyor; aynı zamanda bir ülkenin, küresel ekonominin, hukuk sisteminin, aile yapısının, sağlık sisteminin ve şehirlerin geleceği ile ilgili tahminler yapmayı da içeriyor.” ifadelerinde bulundu. >>ŞEYDA YEŞİLÇAY- MUSTAFA KILINÇ
ŞEYDA YEŞİLÇAY