Ramazan Pidesi Fırındaki Raflarda Yerini Aldı: Pide Ustası Yalavaç, "Ramazan Pidesi Kara Fırında Pişmeli"
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte iftar sofralarının vazgeçilmezi Ramazan pidesi, Afyonkarahisar'daki kanaat pide fırınında yerini aldı. Kanaat pide ustası Ömer Yalavaç, sıcak ve taze haliyle büyük ilgi gören ramazan pidesinin yapılışındaki püf noktaları ve pide fiyatlarının belirlenmesindeki maliyet unsurlarını Türkeli Gazetesine değerlendirdi.
Ramazan Pidesi Fırındaki Raflarda Yerini Aldı: Pide Ustası Yalavaç, "Ramazan Pidesi Kara Fırında Pişmeli"
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte iftar sofralarının vazgeçilmezi Ramazan pidesi, Afyonkarahisar'daki kanaat pide fırınında yerini aldı. Kanaat pide ustası Ömer Yalavaç, sıcak ve taze haliyle büyük ilgi gören ramazan pidesinin yapılışındaki püf noktaları ve pide fiyatlarının belirlenmesindeki maliyet unsurlarını Türkeli Gazetesine değerlendirdi.
"RAMAZAN PİDESİ, KARA FIRINDA PİŞMELİDİR"
Kanaat pide fırını ustası Ömer Yalavaç, ramazan pidesi yapımında kara fırın kullanımının önemli olduğuna dikkat çekerek, kaliteli yumurta ve susam seçiminin pideye ayrı bir lezzet kattığını ifade etti.
Yalavaç,
"Ramazan pidesinin yapımında kara fırın olması lazım. Kara fırında pişmesi lazım. İçeriğinde kaliteli yumurta ve susam eklendiğinde has ramazan pidesinin tadını alabiliriz. Bunlara dikkat edilirse kaliteli güzel ramazan pidesi yapılmış olur. Pide yapımında yumurtanın sarısını kullanıyoruz. Biz bunu akşam ezan vaktinde hızlı olsun diye daha önceden hazırlayarak yapıyoruz." dedi.
"GERÇEK AFYON KEBAPLIK PİDESİ KALIN OLUR"
Fırıncı ustası Yalavaç, Afyon kebabı pidesi yapımı için özel un kullanılması gerektiğine vurgu yaparak, pidenin kalın ve gevrek olarak tercih edildiğini ancak müşteri talebine göre ince pide de yapılabileceğini söyledi.
Yalavaç,
"Afyon kebabının pidesinin nasıl yapıldığını da göstermek istiyorum. Hamurumuzun 200 gram ağırlığında olması gerekiyor. Bizim eski afyon kebabımızın afyon kültüründe ve evlerimizde yeri ayrıdır. Normalde pidemiz kalın olur. Ama genellikle vatandaş ince istediği için ince de yapıyoruz kalın da yapıyoruz. Gerçek afyon kebaplık pidesi ise kalın olur. Ben ortalama standartlar olarak yapıyorum. Standartlara uygun olarak hem tekli hem de bir buçuk porsiyonluk pideler sunuyoruz vatandaşlarımıza. Pide ağırlığı 200 gram olarak ayarlanmalı ve pide etin suyunu emmesi için uygun şekilde hazırlanmalıdır." diye konuştu.
"SERİ ÜRETİM VE EL EMEĞİ ÜRETİM ARASINDA ÇOK BÜYÜK FARK VAR"
Pide fiyatlarının belirlenmesinde maliyet unsurlarının göz önünde bulundurulduğunu söyleyen Yalavaç, seri üretim ve el yapımı üretim arasındaki farkların bilinmesi gerektiğini vurguladı.
Yalavaç, "Pide fırınları kazıkçı, pahalıya yapıyor, vatandaşı kazıklıyor, usulsüz çalışıyor diye söylentiler var maalesef. Burada insanların öğrenmesi gereken çok önemli konular var. Bugün Afyon'da ekmek satan şubeler anlaşmalı pide fırınlarla geceden sabaha kadar kebaplık pide yaptırıyorlar. Bizim 20 liraya 25 liraya verdiğimiz kebaplığı 10 liraya 12 liraya yapıyorlar. Ben müşterilerimize şunu söylemek istiyorum. Herhangi bir ekmek fırınına gidip de bana bir tane susamlı veya kebaplık tırnak pidesi yapabilir misiniz dediğinizde oradaki tezgâhlar size yapılmış olarak mı veriyor yoksa tezgâha daha önce hazırlanmış başka fırına yaptırılmış veya imalathanede yapılmış olarak verilen pideyi mi veriyor. Tabi ki daha önce yapılmış olan pideyi veriyor. Seri üretimden ve kalite bazında olduğundan dolayı fiyatlarda 5 lirayla 10 lira arası mutlaka bir oynama oluyor. Burada ne yapıyor peki pide fırınları? Mağdur durumuna ve söylentilere göre de fırsatçı durumuna düşüyor. Ramazanda pide fırınları fiyatı yükseltiyor deniliyor. Hâlbuki biz onlardan daha az para kazanıyoruz. Onlar bizden daha çok para kazanıyor. Seri üretimden soğuk pide satıyor. Biz burada vatandaşın isteğine göre pide yapıyoruz. İkindiden sonra akşam ezanı geldiği zaman vatandaş nasıl pide istiyorsa yuvarlaktır, uzundur, kebaplıktır, kızarmıştır, yumuşaktır. Bu şekilde pide yapıyoruz. Bir tane ekmek fırınından susamlı pide alsınlar rica ile öneriyorum bir bunun içindeki susama baksınlar bir de ekmek fırınından alınan susamlıya baksınlar. Zaten bir koli yumurtanın fiyatı ortalama 150 lira olmuş. Bir tane yumurta kırılıyor. Bu da 5 lira. 10 liraya yaklaşık da susam kullanılıyor. 15 lira. Yani hamur ve diğer gider maliyetlerini biz burada hesaba katmıyoruz bile. Bu yüzden fırındaki fiyatlar piyasaya göre yüksektir. Ama arasında fark vardır. Bizde tek tek üretim vardır. Onlarda seri üretilir. Doğalgazlı ve elektrikli fırınlarda üretilir. Bizde kara fırında tek tek el emeği ve göz nuruyla itinayla yapılır. Bu da ne yapıyor? Pide fırının fiyatlarını genel olarak yükseltiyor. Şimdi bizde kebaplık 200 gram hamur fiyatı 20 lira. Susamlı yumurtalı ramazan pidesi ise 25 lira. Özellikle çörek otlu haşhaşlı Üstüne ekstralar ile alabilirsek artı 5 lira ila 10 lirada fiyatlarımız değişiklik gösteriyor." şeklinde konuştu.
SERVET UĞURLU